Ogród z angielską nutą cz.12

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród z angielską nutą cz.12

Post »

Zorientuj się, czy w Twoich stronach szkółki leśne produkują sadzonki cisa.
U mnie - tak, więc za niewielkie pieniądze można nabyć większą ilość.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziagos pisze:Zorientuj się, czy w Twoich stronach szkółki leśne produkują sadzonki cisa.
U mnie - tak, więc za niewielkie pieniądze można nabyć większą ilość.
Dziękuję, wlasnie szukam mozliwosci zakupu malych sadzonek odmiany Hicksi lub Hilli. Koniecznie muszę o tym poważnie pomyśleć zanim zupelnie zniechęci mnie ogrod. U mnie strzyżone bukszpany to byla polowa aranzacji i uroku ogrodu. Ogrod bardzo stracil w tej chwili i juz mnie tak nie cieszy. Na dodatek mam wszedzie nory wykopane przez karczowniki i wszedzie pogryzione lub zupelnie zjedzone rosliny i to juz mnie zupelnie martwi. Walczymy drugi rok i skutki mizerne.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Monia :wit
Piękny ten twój ogród ;:180 ;:180
Ławeczka kusi ,żeby przysiądź i wypić kawkę ;:173
Dużo masz pięknych irysków ;:333
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Monia, doskonale rozumiem, że masz doła. Ale tak już jest z naszymi ogrodami. On nie jest czymś stałym, on się ciągle zmienia. Z powodu naszych kombinacji, albo z powodów niezależnych od nas. Szkoda bukszpanów, wyglądało cudnie to założenie, ale widocznie czas na zmiany. Cisy to dobry pomysł, są niezniszczalne. ;:333 Albo nowa, całkiem odmienna aranżacja ogrodowa?? Masz tyle pięknych roślin, a głowę pełną pomysłów, że za chwilę zobaczymy coś jeszcze piękniejszego.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Cisy odmianowe mogą nie występować w ofercie szkółek leśnych, jeżeli już, znajdziesz tam raczej formę botaniczną.
Tak na prawdę to ciężka sprawa z tym, jak zastąpić bukszpan na niskich obwódkach.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Moniko faktycznie ta ćma bukszpanowa to potwór i ciężko z nią się walczy... szkoda takich pięknych bukszpanów, ale nie ma co się załamywać, ogród mimo wszystko pięknie się prezentuje. Czasami jest tak, że nie wszystko się uda, mi też nie wiem czemu żywopłot zaczyna podsychać, jakby ktoś go czymś podlał...
Iryski miniaturowe piękne :) u mnie też już rozpoczęły kwitnienie :)
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Moniczko nie dziwię się twojemu załamaniu,te obwódki z bukszpanu to podstawa wielu twoich zakątków,fundament i charakter całego ogrodu ;:145 a najgorsze to włożona praca i czas jaki musi upłynąć zanim osiągnie się taki efekt ;:174 mocno trzymam za ciebie kciuki,bo kiedy patrzę na twój ogród to myślę, że to takie magiczne miejsce,które tworzy się nie tylko dla siebie,ale dla pokoleń ;:196
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit
Moniko, bardzo mi przykro z powodu Twoich bukszpanów. Rozumiem Twoje zniechęcenie i rozgoryczenie. Tyle pracy, pieniędzy a przede wszystkim taki wspaniały już efekt i wszystko stracone ;:145
Nasza nowa działka jest na ulicy Bukszpanowej 6, więc posadziłam śliczne duże kulki w tej ilości, a teraz martwię się, że w razie inwazji ćmy nie będę miała tak ważnej wizytówki z frontu. Jednak moja strata będzie niczym w porównaniu z Twoją, bo zniknęły Ci ogromne, piękne żywopłoty, porządkujące angielskie rabaty.
Czy uda się je czymś zastąpić ? Pewnie tak. A znając Twoją pracowitość, dobry gust i miłość do ogrodu, zapewne już wkrótce będziemy podziwiać, jakieś równie udane, zamienniki zniszczonych bukszpanów.
Trzymam kciuki i życzę powodzenia w realizacji tych zamierzeń ;:108
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Moniś, wcale się nie dziwię, że jesteś załamana, Ja też bym była. Iryski bardzo piękne. Ja czekam na nowości, ale moje to wysokie.

Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anabuko1 pisze:Monia :wit
Piękny ten twój ogród ;:180 ;:180
Ławeczka kusi ,żeby przysiądź i wypić kawkę ;:173
Dużo masz pięknych irysków ;:333
Aniu, to dopiero początek irysków :D Jeszcze mam dużo nowych zdjęć i odmian do pokazania :D Ławeczka raczej bardziej pełni funkcję ozdobną, bo brak czasu, żeby na niej siedzieć :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEPSI pisze:Monia, doskonale rozumiem, że masz doła. Ale tak już jest z naszymi ogrodami. On nie jest czymś stałym, on się ciągle zmienia. Z powodu naszych kombinacji, albo z powodów niezależnych od nas. Szkoda bukszpanów, wyglądało cudnie to założenie, ale widocznie czas na zmiany. Cisy to dobry pomysł, są niezniszczalne. ;:333 Albo nowa, całkiem odmienna aranżacja ogrodowa?? Masz tyle pięknych roślin, a głowę pełną pomysłów, że za chwilę zobaczymy coś jeszcze piękniejszego.
Wolałabym uniknąć zmiany aranżacji. Lubię tak jak jest. Tam rośnie dużo, bardzo dużo innych roślin wewnątrz rabatek. Muszę zainwestować w cisy, nie ma wyjścia ;:185

Madziagos pisze:Cisy odmianowe mogą nie występować w ofercie szkółek leśnych, jeżeli już, znajdziesz tam raczej formę botaniczną.
Tak na prawdę to ciężka sprawa z tym, jak zastąpić bukszpan na niskich obwódkach.
To prawda ;:218
Jeśli miałabym kupić cisy, to raczej Hicksi.

maniolek pisze:Moniko faktycznie ta ćma bukszpanowa to potwór i ciężko z nią się walczy... szkoda takich pięknych bukszpanów, ale nie ma co się załamywać, ogród mimo wszystko pięknie się prezentuje. Czasami jest tak, że nie wszystko się uda, mi też nie wiem czemu żywopłot zaczyna podsychać, jakby ktoś go czymś podlał...
Iryski miniaturowe piękne :) u mnie też już rozpoczęły kwitnienie :)
A wiesz, że mam Didżeja? Nawet nie wiedziałam :;230
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bejka1970 pisze:Moniczko nie dziwię się twojemu załamaniu,te obwódki z bukszpanu to podstawa wielu twoich zakątków,fundament i charakter całego ogrodu ;:145 a najgorsze to włożona praca i czas jaki musi upłynąć zanim osiągnie się taki efekt ;:174 mocno trzymam za ciebie kciuki,bo kiedy patrzę na twój ogród to myślę, że to takie magiczne miejsce,które tworzy się nie tylko dla siebie,ale dla pokoleń ;:196
Część bukszpanów zaczęła odbijać po ostatnich ulewach. Niestety tylko część. Reszta do usunięcia. Już jestem pogodzona z tym faktem. Myślę teraz o tym jak niedużym kosztem stopniowo dokonać wymiany ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mufka pisze::wit
Moniko, bardzo mi przykro z powodu Twoich bukszpanów. Rozumiem Twoje zniechęcenie i rozgoryczenie. Tyle pracy, pieniędzy a przede wszystkim taki wspaniały już efekt i wszystko stracone ;:145
Nasza nowa działka jest na ulicy Bukszpanowej 6, więc posadziłam śliczne duże kulki w tej ilości, a teraz martwię się, że w razie inwazji ćmy nie będę miała tak ważnej wizytówki z frontu. Jednak moja strata będzie niczym w porównaniu z Twoją, bo zniknęły Ci ogromne, piękne żywopłoty, porządkujące angielskie rabaty.
Czy uda się je czymś zastąpić ? Pewnie tak. A znając Twoją pracowitość, dobry gust i miłość do ogrodu, zapewne już wkrótce będziemy podziwiać, jakieś równie udane, zamienniki zniszczonych bukszpanów.
Trzymam kciuki i życzę powodzenia w realizacji tych zamierzeń ;:108
Myślałam o różnych roślinach, które tolerują cięcie, ale jednak pozostaję przy cisach. Na razie reanimuję te bukszpany, które się da. Te, które nie przetrwały walki z ćmą i larwami, pójdą do wykopania.

Pashmina pisze:Moniś, wcale się nie dziwię, że jesteś załamana, Ja też bym była. Iryski bardzo piękne. Ja czekam na nowości, ale moje to wysokie.

Pozdrawiam ;:196
U mnie tez dużo nowości kwitnie w tym sezonie - zarówno niskie jak i wysokie irysy. Ja mam do nich wyjątkową słabość ;:167
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Moniko jak zobaczyłam Twoje bukszpany to nie wierzyłam że ćma może takie szkody poczynić.....jak to długo trwało jak się zorientowałaś że ona działa?
Pytam bo też sobie zrobiłam kawałek żywopłotu bukszpanowego, oddzieliłam warzywniak od podwórza.
W tym roku bardzo ładnie rośnie, przyrosty ma duże i teraz pytanie jak wyglądają pierwsze objawy żerowania.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

leszczyna pisze:Moniko jak zobaczyłam Twoje bukszpany to nie wierzyłam że ćma może takie szkody poczynić.....jak to długo trwało jak się zorientowałaś że ona działa?
Pytam bo też sobie zrobiłam kawałek żywopłotu bukszpanowego, oddzieliłam warzywniak od podwórza.
W tym roku bardzo ładnie rośnie, przyrosty ma duże i teraz pytanie jak wyglądają pierwsze objawy żerowania.
Pierwsze objawy to pajęczynki na gałązkach i zielone gąsienice, których jest po prostu miliony - ten etap przegapiliśmy, bo gąsienice mają identyczny kolor jak liście i sa mało widoczne. Jak opryskaliśmy, to bukszpany zaczęły zamierać mimo oprysku, bo były już całe wyssane z soków przez gąsienice. To jednak dzieje się bardzo szybko, bo to są naprawdę ogromne ilości gąsienic i działają w tempie szarańczy. Teraz pryskamy już profilaktycznie, ale niestety części bukszpanów nie da się uratować. Wszystkie strzyżone stożki bukszpanowe i kilka kul również poszły na ognisko i zostały tylko cisowe.
Oglądaj liście, czy nie ma pajęczynek, a gąsienice sa nieco schowane w liściach, więc trzeba rozchylić gałązki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”