Kaktusy i sukulenty - Allie
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kaktusy i sukulenty - Allie
Jakbys tak na poważnie poszła w aloesy, to byłabyś tu ciekawym zjawiskiem, bo takich, którzy się w tym specjalizują to tu jak na lekarstwo. 

- kocham_fizyke
- 100p
- Od: 8 kwie 2015, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak sympatycznie widzieć kolejną nową osobę kochającą kaktusy
Gratuluję kolekcji i trzymam kciuki za dalszy rozwój

Gratuluję kolekcji i trzymam kciuki za dalszy rozwój

Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola

- Allie
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lip 2016, o 15:54
Dziękuję za wizyty
W odległej przeszłości miałam jeszcze Aloes tygrysi i drzewiasty, ale padły, gdy wyjechałam na wakacje. Podejrzewam, że siostra je utopiła...no ale cóż, zwłok nie widziałam, więc dowodów brak
Na liście zakupów, zaraz za aloesami są jeszcze haworsje. Na dzień dzisiejszy mam tylko dwie takie roślinki, ale planuję ten błąd niebawem naprawić.
1.Haworthia limifolia. Kupiona w zeszłym roku, w tym sezonie postanowiła zakwitnąć.

2.Chyba Haworthia retusa, z taką nazwą ją niedawno dostałam. Była dość zabiedzona, ale powoli zaczyna się poprawiać.

Nazwa zanotowana, dziękujęhen_s pisze:Potwierdzam - to Turbinicarpus lophophoroides.

Aloesy bardzo lubię i "kilka" gatunków mam jeszcze na oku. Zajmują wysokie miejsce na liście planowanych zakupówonectica pisze:Jakbys tak na poważnie poszła w aloesy, to byłabyś tu ciekawym zjawiskiem

Na liście zakupów, zaraz za aloesami są jeszcze haworsje. Na dzień dzisiejszy mam tylko dwie takie roślinki, ale planuję ten błąd niebawem naprawić.
1.Haworthia limifolia. Kupiona w zeszłym roku, w tym sezonie postanowiła zakwitnąć.

2.Chyba Haworthia retusa, z taką nazwą ją niedawno dostałam. Była dość zabiedzona, ale powoli zaczyna się poprawiać.

Pozdrawiam, Natalia.
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Witam.
Bardzo ładne rośliny posiadasz,bo to i kaktusy,i aloesy,i haworsje.
Bardzo ładne rośliny posiadasz,bo to i kaktusy,i aloesy,i haworsje.
Wg mnie to jest Gymnocalycium mihanovichii.Allie pisze:2. Jakieś Gymnocalycium kupione stosunkowo niedawno.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
W dziale Kaktusy widać , że ludzie aloesy uprawiają ale tu jakoś swoich wątków nie zakładają.onectica pisze:Jakbys tak na poważnie poszła w aloesy, to byłabyś tu ciekawym zjawiskiem, bo takich, którzy się w tym specjalizują to tu jak na lekarstwo.
Allie - całkiem pokaźny zestaw

Daleko idące stwierdzenie , zapewne ten hodowca uprawia w szklarni albo tunelu a tam wszystko rusza wcześniej , na zewnątrz np na balkonie kwiatki będą oczywiście później.Niedawno na targach rolniczo-ogrodniczych w mojej okolicy natknęłam się na uroczego hodowcę, który stwierdził, że "nie powinnam zajmować się kaktusami, ponieważ kwitną one wczesną wiosną, a pąki w środku lata świadczą o błędach w hodowli"
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Może ten pan miał na myśli górale, albo echinofossulocactusy, albo tym podobne - one faktycznie kwitna wcześnie, a potem to już tylko przypadki
A może po prostu mu się spodobała i powiedział głupotę, bo chciał dłużej podyskutować

A może po prostu mu się spodobała i powiedział głupotę, bo chciał dłużej podyskutować

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Krok w stronę haworcji to krok w dobrym kierunku.
Będę miał więcej wsparcia na Forum - tymczasem jak je pokazuję u siebie to mało kogo interesują.
Twoje ładne, wypasione.

Będę miał więcej wsparcia na Forum - tymczasem jak je pokazuję u siebie to mało kogo interesują.

Twoje ładne, wypasione.

- Allie
Z czystym sumieniem mogę to wykluczyć... Była to zdecydowanie nieprzyjemna i krótka rozmowa. Ale upał był wtedy niemiłosierny, więc można brak ogłady wybaczyć...przynajmniej częściowoonectica pisze: A może po prostu mu się spodobała i powiedział głupotę, bo chciał dłużej podyskutować

Dziękujęmaryjan13 pisze:Wg mnie to jest Gymnocalycium mihanovichii.

Korzystając z wolnego czasu postanowiłam zrobić trochę zdjęć i zaprowadzić jako taki porządek na parapetach i w skrzynkach z kaktusami. Patrząc na wątki innych forumowiczów dochodzę do wniosku, że nie mam za bardzo czym się chwalić, ale każdy od czegoś zaczynał

Dziś pokażę kilka kaktusów. Nazw nie jestem pewna, oprócz numeru 5 zgadywałam

Nr1.Notocactus uebelmannianus.

Nr2.Notocactus schlosseri.

Nr3.Notocactus leninghausii

Nr4.Notocactus scopa v. albispinus

Nr5.Notocactus buiningii

Pozdrawiam, Natalia.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Oczywiście , że poszczególne wątki to taki swego rodzaju "wyścig zbrojeń" każdy chce pokazać nadzwyczajnie uciernione , rzadkie ,no i kwitnące okazy . Mi się podoba , że chyba zbierasz rośliny nie przypadkowe ale pewną spokrewnioną grupę . Widać , że roślinki w dobrej formie a to najważniejszePatrząc na wątki innych forumowiczów dochodzę do wniosku, że nie mam za bardzo czym się chwalić, ale każdy od czegoś zaczynał

- hen_s
Nie ma się czym pochwalić?? Nieprawda - i piszę to z pełną odpowiedzialnością.
Wg. mnie roślinki ładne, zadbane i jak już napisał Jacek widać, że zbierane z myślą przewodnią. Mnie się tutaj podoba i już!

Wg. mnie roślinki ładne, zadbane i jak już napisał Jacek widać, że zbierane z myślą przewodnią. Mnie się tutaj podoba i już!

- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Piękne kaktusy szczególnie podoba mi się Notocactus buiningii - bo go nie mam 

Bo to tak działa
. Mnie się też bardzo podoba i nie mam. Należy raczej do tych roślin, które zawsze się podobają.

- Allie
Przyznam się bez bicia, że właściwie zbieram wszystkoejacek pisze: chyba zbierasz rośliny nie przypadkowe ale pewną spokrewnioną grupę .

Na moich parapetach można znaleźć różności. Najczęściej pojedyncze egzemplarze całkiem nie pasujące do reszty... fiołki afrykańskie, hippeastrum, różne liściaste, pojedyncze hoye, kaktusy, aloesy, sansevierie, grubosze, epiphyllum itd.
Jeśli chodzi o same kaktusy to jest dokładnie tak samo. Wszystkiego po trochu

Jak już kiedyś pisałam, wysoko na tej liście znajdują się haworsje. I dziś dzięki paczuszce od pewnej forumowiczki

1.Haworthia tessellata.

2.Haworthia fasciata.

3.Haworthia attenuata concolor.

Oprócz tego w paczce znalazłam również gasterię i kłujaczki, bardzo miła niespodzianka

1.Gasteria liliputana.

2.Rebutia senilis.

3.Echinopsis multiplex.

4.Aylostera fiebrigii.

5.Mammillaria prolifera.
6.Gymnocalycium andreae.
7.Coryphantha bumamma.
8.Lobivia ferox v. longispina.

9.Chamaecereus silvestrii.
10.Matucana polzii.
11.Mediolobivia pygmaea.
12.Mediolobivia nigricans var. carmeniana.

Pozdrawiam, Natalia.
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Piękne nowości,no i kolekcja się powiększa 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- hen_s
Jak czytam wiele jeszcze roślin nam pokażesz z kaktusów, sukulentów ale też może innych zielonych? Już się cieszę na tą okoliczność.
A nowości wielce obiecujące, będzie z nich pociecha niewątpliwie.

A nowości wielce obiecujące, będzie z nich pociecha niewątpliwie.