WioLinKa pisze:Zie-lona piękna ta Twoja róża pustyni Jak długo trzeba czekać aby taka urosła z nasion A z gałązki można ją szczepić Zachorowałam na nią 8)
Szczepić można z gałązki, ale te szczepione nie wykształcą już tak pięknego kaudexu (grubego pnia) jak te wyhodowane z nasionka ;)
WioLinKa pisze:Zie-lona piękna ta Twoja róża pustyni Jak długo trzeba czekać aby taka urosła z nasion A z gałązki można ją szczepić Zachorowałam na nią 8)
Róża pustyni kiełkuje do miesiąca (zależy od warunków). Wysiałem ją w październiku 2006 i sadzonki mają u mnie ponad 15 cm. Wyglądają już całkiem ładnie, same liście (ciemnozielone) i gruba łodyga są dekoracyjne. Myślę że mogą w ciągu roku większe urosnąć (u mnie nie miały najlepszych warunków). Słyszałem że potrafią kwitnąć wcześniej niż rok od wykiełkowania.
WioLinKo już Ci fachowcy odpowiedzieli Moja "róża" jak już pisałam, nie jest z nasionka, kupiłam ją na targach ogrodniczych. Mam ją już trochę, jedyne co zauważyłam to to, że rośnie pomału. Niestety jeszcze nie kwitła, ale liczę na nią Chętnie spróbowałbym wyhodować Adenium z nasion, ale nie wiem gdzie je kupić.
Mam adenium od czerwca zeszłego roku, kupione w sklepie i pewnie szczepione na oleandrze. Kwitło latem dwa razy. Chciałabym je teraz przyciąć i zrobić sadzonki z wierzchołków pędów. Czy ktoś już próbował je w ten sposób rozmnażać? Czy po przycięciu sie rozkrzewi?
Moją przycięłam, ale się nie rozkrzewiła. Z ciętego miejsca wypuściła nową gałązkę i na tym się skończyło. Nie wiem, może coś źle zrobiłam Rozmnażać jej nie próbowałam, więc żadnej rady nie udzielę.
Jesienia kupilam nasionka z sklepie internetowym, ale posialam jakis miesiac temu. Doniczki stoja w bardzo jasnym miejscu, temperatura pokojowa, ziemia torfowa. Do tej pory nic nie wykielkowalo. Czy one tak wolno rosna czy moze mialam wadliwe nasiona? Wysialam 6szt, zadnej poki co nie widac Zastanawiam sie co poszlo zle?
moje roslinki do wgladu TUTAJ
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
Witam
Kupiłam na Allegro 6 nasion adenium obesum z czego 3 po tygodniu wykiełkowały. Mają już jakieś 1,5 cm wysokości i po 2 listki... Przez okres 2 tygodni podlałam ziemię tylko raz a nawet nie podlałam a spryskałam spryskiwaczem tak żeby była bardzo zwilżona. Nie wiem jak postępować z tymi roślinami dalej boję się że jak za mocno spryskam ziemię to ta malutka roślinka padnie bo będzie miała za mokro. Może ktoś komu udało się wyhodować tą roślinę z nasion udzieli mi jakiś rad . A może ktoś ma do sprzedania tą roślinkę już ukorzenioną to proszę pisać ... Z góry dziękuję za wskazówki .
Pozdrawiam Kaśka.
Proszę o pisanie poprawną polszczyzną używając ą,ę,ś,ó,ż itp. Regulamin.Poprawiłem
Po kilku niepowodzeniach w koncu udalo mi sie. Posiane nasionka (2 tura) wypuszczaja pedy, a kilka posianych w pierwszej turze ma juz ok 3cm wysokosci. Róża pustyni rzeczywiscie dosc szybko rosnie. Z mojej nauki na bledach wynika iz podczas kielkowania nasionka powinny miec wilgotno i cieplo, a najlepsza jest ziemia torfowa. Dodam tez ze tym razem nabylam specjalne pudelko do wysiewu i kielkowania nasion, ze skompresowana ziemia torfowa (torebki po namoczeniu osiagaja wielkosc ok 36mm szerokosci i 2,5cm wysokosci). Pudelko widoczne na drugim obrazku w tle, otoczka torebki widoczna na pierwszym zdjecu. Nasiona i roslinki stoja na naslonecznionym poludniowym oknie. Mam nadzieje ze teraz ich nie zmarnuje!
Ponizej zamieszczam zdjecie rozkosznego malucha (nasionka wysiane 22 czerwca) i okazu z pierwszej tury (nasiona wysiane 4 czerwca).
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
Witaj DAHIRA
czy mozesz mi napisac gdzie kupilas nasionka ?? Ja kupilam 6 sztuk tak jak pisalam 4 wykielkowaly i na poczatku nawet ladnie rosly. Teraz stoja w miejscu i nic ... :0((( Nie wiem moze za malo podlewam albo cos robie nie tak... Moze uda mi sie wkleic pozniej fotki moich roslinek to sama ocenisz ... Ale Twoje sa ... tfu tfu ... duzo ladniejsze od moich ;0)) Uroslu Ci w krotkim czasie maja ladne listki a moja zmarnialy :0//
Pozdrawiam K.
Moje nasiona kupilam na www.cactusplaza.com . W porownaniu do innych sprzedawcow wysylaja duzo wiecej nasion (ok. 15 - 20 sztuk) ale procentowo wykielkowaly mi podobnie, jakies 65-70%. Z tego co czytalam to roza pustyni rosnie intensywnie w okresie poczatkowym, ale pozniej przyrasta bardzo wolno. Jakiej wielkosci sa Twoje roslinki? Ponoc tez lubia duzo slonca, ja trzymam moje pod swietlikiem na poddaszu, dodatkowo osloniete od wiatru ucieta szyjka od plastikowej butelki. Nie wiem czy to akurat ma znaczenie ale jakos rosna poki co (odpukac!).
Pozdrawiam i czekam na zdjecia Twoich maluchow!
Dorothy Galyean
Moje rosna na oknie wschodnim , wystawiam je codziennie rano przed wyjsciem do pracy na balkon zeby mialy jak najwiecej slonca (oczywiscie tylko wtedy jak jest ladna pogoda) maja ok 3 cm wysokosci i prawie 4 listki ale nie tak dorodne jak Twoje . Moze przyczyna tego ze tak wolno rosna jest to ze stoja na wschodnim oknie i maja slonce tylko do poludnia ... no ale niestety nie moge im zapewnic lepszych warunkow bo nie mam okien na inna strone :0(( Nie podlewam ich tylko zraszam zeimie spryskiwaczem od czasu do czasu odzywka do kaktusow. Posadzilam je w ziemi dla kaktusow i zrobilam drenaz zeby woda nie stala w doniczce . Nasionka wsadzilam do doniczki przeznaczonej na bonsai. Pien Twojej roslinki jest ladny zgrubialy a moje wyrosly jakies takie dlugie :0))) ... No nic jak wroce do domu to zrobie zdjecie. na razie opiekuje sie nia jak tylko moge zobaczymy co z tego wyrosnie ;0))
Pozdrawiam K.
DAHIRA jeszcze jedno moje pytanie czy Ty jestes z PL ?? Bo z tej str z ktorej Ty zamawialas chyba oplaca sie cos kupic bo za 20 nasion wychodzi 3,30 Euro ?? Czy ja to zle odczytalam ?? Jak tak to mnie popraw :0))) I jakie sa koszty przesylki i czy wogole mozna to wyslac do PL ??
Jeszcze raz Dzięki ...