Pisarka w Ogrodzie Pod Dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pisarka w Ogrodzie Pod Dębami

Post »

Pięknie się ogród budzi do życia....a jaka serduszka!!! Zazdroszczę ;:oj moja zanikła :(
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam kolejnego gościa!

U mnie serduszka trzyma się nieźle, choć w ubiegłym roku bardzo słabo kwitła.

Natomiast zanikają u mnie ostróżki - najbardziej mi żal tej, która jest na jednym z wcześniejszych zdjęć: bardzo ją lubiłam, a teraz nie mogę nigdzie takiej dostać. Nie mam też szczęścia do rudbekii, zanikły mi kilkakrotnie jeżówki, no i nie trzymają się mojego ogrodu chryzantemy zimujące - myślę, że jest im za mokro.

W tym roku dosadzę trochę liliowców, bo dotychczas miałam tylko cztery, z czego kwitły dwa. Dokupię też bodziszków :)

Teraz jestem akurat w trakcie poszukiwań pernecji, żeby wypełnić miejsce na wrzosowisku po wrzoścu, który wypadł tej zimy. Oprócz tego muszę czymś wypełnić dziurę po lawendzie, która poprzerastała taka paskudną cieniutką trawą - cała sadzonka została opanowana. Kombinuję, czy firletka nie wyglądałaby ładnie wśród lawendy - jak sądzicie?
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Chciałabyś nasiona pełnych ostróżek? Ja mam właśnie kilka pełnych i chyba nawet taką twoją ale nie wiem jakie cechy powtórzą więc mogą być mieszańce :D
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

No właśnie z nasion próbowałam wielokrotnie, ale nigdy mi taka nie wyszła...
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Witaj Agnieszko. Z zaciekawieniem przeczytałam Twój wątek. Będę Ci kibicować i czekam na zdjęcia, a takie porównawcze bardzo lubię.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Agnieszka mam ten sam problem z lawendą ;:124 . Już u mnie w wątku się zastanawiałam co z tym fantem zrobić....na razie doszłam do wniosku, że tej trawy nie cierpię najbardziej w ogrodzie....zaraz po ślimorach ;:306
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ale na ślimory to chociaż jakieś piekielne granulki działają, a na to dziadostwo nic. Mam ją tez w miskantach - ale one są wielkie, jakoś sobie radzą. Natomiast lawendy prawie nie widać spod tego trawska...
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Cudownie ciepły weekend i pełne ręce roboty w ogrodzie - to jest to, co tygrysy lubią najbardziej.
Posadziłam trochę lilii, bodziszki, liliowce, naparstnice i piwonie, przesadziłam różę, a potem grabiłam, grabiłam, grabiłam... Takie są uroki ogrodu pod dębami.
Ramiona trochę bolą, ale co tam - kondycji będzie przybywać z każdym ciepłym dniem ;)

A oto fotorelacja.

Piwonie:
Obrazek

Obrazek

Serduszka:
Obrazek

Obrazek

Żurawkowa młodzież:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Berberys:
Obrazek

Czarny bez:
Obrazek

Brunera:
Obrazek

Liliowiec Stella de Oro:
Obrazek

Floksy:
Obrazek
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Śliwa dziecięca:
Obrazek

A tu we floksach wyłazi cynobrówka, która nie powinna zimować w gruncie, a zimuje od trzech lat i co roku pięknie kwitnie :)

Obrazek

Jaśminowiec:
Obrazek

Gęsiówka:
Obrazek

Młodzież pysznogłówkowa:
Obrazek

Kalina hordowina:
Obrazek

Jeden z moich ulubieńców - złotlin japoński:
Obrazek

Tawuła japońska:
Obrazek

Trudny krzew - hortensja kosmata:
Obrazek

-- 3 kwi 2016, o 20:25 --

Powojniki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Liliowe młodziaki:
Obrazek

Orlik:
Obrazek

Wierzba Hakuro Nishiki:
Obrazek

I na koniec - szczodrzeniec, który w tym roku da chyba prawdziwy pokaz kwitnienia, sądząc po liczbie pączków. Nie mogę się doczekać!
Obrazek
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Agnieszko to prawda z tą trawką ;:223 . Nawet nie chce myśleć o mojej lawendzie..na razie omijam ją z daleka ;). A u Ciebie widzę, że wiosna w pełni....wszystko pięknie się rozwija....mnie jednak zauroczyła serduszka i pozostaje jej wierna ;)
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Agata, ja się kolejny raz ugięłam, nie miałam serca wywalić tej lawendy, więc wykopałam i wyskubałam wszystkie trawki. Pewnie jak zwykle była to robota głupiego.
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

A dziś jeszcze kilka zdjęć - to chyba końcówka ładnej pogody, bo niebo się chmurzy...

Malwy ruszają:
Obrazek

Hiacynty mają swoje 5 minut:
Obrazek

I zawilce:
Obrazek

A także narcyzy:
Obrazek

Lada dzień rozkwitną tulipany:
Obrazek

Korony cesarskie:
Obrazek

I moja ulubienica - szachownica:
Obrazek

A przy pracach ogrodowych asystują mi psy - tu tylko dwa z czterech:
Obrazek
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Agnieszko...też tak myślałam o tej lawendzie, nie wiem...zobaczymy jak mnie natchnie. Szachownicę bardzo lubię, posadziłam w zeszłym roku, ale patrze i patrze i chyba nie wzeszła :(. Pieski super :).
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Agnieszko! Zaciekawił mnie tytuł Twojego wątku, gdyż również mam ogródek pod dębami i bardzo mnie interesuje, jak zagospodarowałaś to swoje dębowe terytorium. Mamy identyczną, piaszczystą i ubogą ziemię. Borykamy się z podobnymi problemami. U mnie też zanikają ostróżki i jeżówki. Widać, że kwaśna ziemia im nie odpowiada. Natomiast lawenda u mnie rośnie dość dobrze, lecz podsypuję ja wiosną i jesienią dolomitem. Próbowałam z powojnikami, ale niestety to nie ich bajka.
Będę podpatrywać, co u Ciebie jest łaskawe rosnąć i kwitnąć, a co tylko daje radę wegetować.
Ja jeszcze do tej pory sprzątam dębowe liście i do końca tej czynności trochę dni mi jeszcze zostało.
Aha, łączy na jeszcze jedno. Od lat tłumaczę i redaguję książki, tak więc branża wydawnicza nie jest mi obca. :D
Pozdrawiam serdecznie. Miło by mi było, gdybyś mnie też odwiedzała: wtedy gawędziłybyśmy sobie o tych naszych niesfornych dębach, które mają równie dużo wad, jak i zalet.
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wanda, bardzo mi miło, że wpadłaś do mnie w odwiedziny!

Zajrzałam do Ciebie i czytam, że masz "pod dębowym okapem piasek", a u mnie dołem idą paskudne iły, więc warunki trochę inne, miejscami bardzo sucho, a w innych miejscach wszystko gnije od nadmiaru wody w korzeniach.
No ale pod względem zakwaszenia i jakiegoś wyjałowienia gleby - zauważyłaś, że ta gleba pod dębami jest inna, jakby "wypalona", niczym popiół? - to rzeczywiście mamy podobnie :)

Bardzo chętnie będę do Ciebie zaglądać, zwłaszcza, że jak widzę, jesteś miłośniczka róż, a ja się w nich właśnie zakochuję :)

Agata - u mnie szachownica pojawiła się sama! Podejrzewam, że "przyjechała" wraz z korą sosnową. Teraz ją przesadziłam w lepsze miejsce, bo przedtem rosła w najgorszym możliwym, dosłownie jak w piaskownicy! Łatwo ją przeoczyć, bo początkowo wytwarza tylko cieniutkie szczypiorki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”