Zielono w domu i nie tylko... - Gabriela

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Gabrysiu piękne!!! roślinki. Urzekł mnie storczyk z małej szczepki i zamiokulkas :lol: . Proszę powiedz mi w jaki sposób rozmnożyłaś zamiokulkasa? Chciałabym spróbować.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

nezka pisze:Gabrysiu piękne!!! roślinki. Urzekł mnie storczyk z małej szczepki i zamiokulkas :lol: . Proszę powiedz mi w jaki sposób rozmnożyłaś zamiokulkasa? Chciałabym spróbować.
Dzięki za miłe słowa :!: Zamioculkasa rozmnożyłam z listka. Oderwałam kilka listków od łodyżki i wsadziłam do ziemi do połowy listka. I czekałam, czekałam,czekałam.... Aż w końcu pojawił się :!: :!: :!:
Cóż to była za radość :!: :!: :!:

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :!:
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gabrysiu, śliczne masz roślinki. I storczyki- storczyk ze szczepki! łoojeżu. ;:138
A ja dostałam na urodziny od siostry storczyka i prawdę mówiąc - przeraża mnie. Jakoś nie mam do niego przekonania.
Pozdrawiam. Małgorzata
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Gabi - piękneeee!!!!
Gratuluję! :D
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Malkar pisze:Gabrysiu, śliczne masz roślinki. I storczyki- storczyk ze szczepki! łoojeżu. ;:138
A ja dostałam na urodziny od siostry storczyka i prawdę mówiąc - przeraża mnie. Jakoś nie mam do niego przekonania.
Małgosiu ja też miałam opory na początku, ale kiedy dostałam kwitnące "cudo" opory znikły. Potem dostałam drugiego,
trzeciego, czwartego...i tak są ze mną. A największa radość była wtedy gdy zakwitały kolejny raz. W tej chwili nie kwitnie żaden, ale jest nadzieja. Jeden z nich wypuszcza pęd kwiatowy no to czekam cierpliwie.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KaRo dziękuję :!: Obrazek
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Gabi bardzo ładne kwiatki :lol: , no i sama wyhodowałaś z listka zamioculkasa widać że rośnie, no ale ta łodyżka z żółtym listkiem jest do usunięcia niestety nic już z niej nie będzie :roll:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beata T pisze: widać że rośnie, no ale ta łodyżka z żółtym listkiem jest do usunięcia niestety nic już z niej nie będzie :roll:
Beatko ja wiem że trzeba, ale czekam aż będzie całkiem suchy wtedy jest łatwiej usunąć.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam jeszcze kilka roślinek których nie przedstawiałam, oto one:

cztery scindapsusy

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

grubosz

Obrazek

i storczyk z pędem kwiatowym

Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz potrzebuję pomocy :!:

Zauważyłam na spodniej stronie liści aspidistry białe plamki i jakby pajęczynki. Podejrzewam że to przędziorek , ale mogę się mylić. Liście nie są takie "soczyste". Wygląda to tak:

Obrazek

i druga sprawa, na łodyżce eucharisu są brązowe zgrubienia co to :?:- nie są to tarczniki

Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Gabriela pisze:A teraz potrzebuję pomocy :!:

Zauważyłam na spodniej stronie liści aspidistry białe plamki i jakby pajęczynki. Podejrzewam że to przędziorek , ale mogę się mylić. Liście nie są takie "soczyste". Wygląda to tak:

i druga sprawa, na łodyżce eucharisu są brązowe zgrubienia co to :?:- nie są to tarczniki
Co do pierwszego możliwe że to przędziorki ale zdjęcie zrobione pod światło troszkę i nie widać dokładnie nawet w oryginalnym rozmiarze co do drugiego nie są to tarczniki na pewno no i zdjęcie też troszkę pod światło. Cyknij fotki stojąc plecami do okna i w miarę blisko ale zachowując ostrość zdjęcia. :D
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemo zrobiłam zdjęcia jeszcze raz nie wiem czy dobre ale zobacz :P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Gabriela pisze:Przemo zrobiłam zdjęcia jeszcze raz nie wiem czy dobre ale zobacz :P
Tarcznika nie masz na pewno a na aspidistrze te szkodniki nie są lekko podłużne i białe?(dorosłe przędziorki powinny być lekko czerwonawe lub brązowawe i gołym okiem widać że to małe pajączki.) Bardziej wygląda mi to na mączlika niż na przędziorka.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mączlika znam chyba że to bardzo wczesne stadium szkodnika. Ale oglądałam bardziej dokładnie i jak sie pociągnie palcem to zostaje taka pajęczynka bardzo delikatna.
x-C-j
---

Post »

Gabriela pisze:Mączlika znam chyba że to bardzo wczesne stadium szkodnika. Ale oglądałam bardziej dokładnie i jak się pociągnie palcem to zostaje taka pajęczynka bardzo delikatna.
Może to dopiero stadium larwalne przędziorka(aczkolwiek nie kojarzę by larwy przędły pajęczynkę raczej nie) nie wiem słabo to trochę widać. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”