Gabrysiu piękne!!! roślinki. Urzekł mnie storczyk z małej szczepki i zamiokulkas . Proszę powiedz mi w jaki sposób rozmnożyłaś zamiokulkasa? Chciałabym spróbować.
nezka pisze:Gabrysiu piękne!!! roślinki. Urzekł mnie storczyk z małej szczepki i zamiokulkas . Proszę powiedz mi w jaki sposób rozmnożyłaś zamiokulkasa? Chciałabym spróbować.
Dzięki za miłe słowa Zamioculkasa rozmnożyłam z listka. Oderwałam kilka listków od łodyżki i wsadziłam do ziemi do połowy listka. I czekałam, czekałam,czekałam.... Aż w końcu pojawił się
Cóż to była za radość
Gabrysiu, śliczne masz roślinki. I storczyki- storczyk ze szczepki! łoojeżu.
A ja dostałam na urodziny od siostry storczyka i prawdę mówiąc - przeraża mnie. Jakoś nie mam do niego przekonania.
Malkar pisze:Gabrysiu, śliczne masz roślinki. I storczyki- storczyk ze szczepki! łoojeżu.
A ja dostałam na urodziny od siostry storczyka i prawdę mówiąc - przeraża mnie. Jakoś nie mam do niego przekonania.
Małgosiu ja też miałam opory na początku, ale kiedy dostałam kwitnące "cudo" opory znikły. Potem dostałam drugiego,
trzeciego, czwartego...i tak są ze mną. A największa radość była wtedy gdy zakwitały kolejny raz. W tej chwili nie kwitnie żaden, ale jest nadzieja. Jeden z nich wypuszcza pęd kwiatowy no to czekam cierpliwie.
Gabi bardzo ładne kwiatki , no i sama wyhodowałaś z listka zamioculkasa widać że rośnie, no ale ta łodyżka z żółtym listkiem jest do usunięcia niestety nic już z niej nie będzie
Zauważyłam na spodniej stronie liści aspidistry białe plamki i jakby pajęczynki. Podejrzewam że to przędziorek , ale mogę się mylić. Liście nie są takie "soczyste". Wygląda to tak:
i druga sprawa, na łodyżce eucharisu są brązowe zgrubienia co to - nie są to tarczniki
Zauważyłam na spodniej stronie liści aspidistry białe plamki i jakby pajęczynki. Podejrzewam że to przędziorek , ale mogę się mylić. Liście nie są takie "soczyste". Wygląda to tak:
i druga sprawa, na łodyżce eucharisu są brązowe zgrubienia co to - nie są to tarczniki
Co do pierwszego możliwe że to przędziorki ale zdjęcie zrobione pod światło troszkę i nie widać dokładnie nawet w oryginalnym rozmiarze co do drugiego nie są to tarczniki na pewno no i zdjęcie też troszkę pod światło. Cyknij fotki stojąc plecami do okna i w miarę blisko ale zachowując ostrość zdjęcia.
Gabriela pisze:Przemo zrobiłam zdjęcia jeszcze raz nie wiem czy dobre ale zobacz :P
Tarcznika nie masz na pewno a na aspidistrze te szkodniki nie są lekko podłużne i białe?(dorosłe przędziorki powinny być lekko czerwonawe lub brązowawe i gołym okiem widać że to małe pajączki.) Bardziej wygląda mi to na mączlika niż na przędziorka.
Mączlika znam chyba że to bardzo wczesne stadium szkodnika. Ale oglądałam bardziej dokładnie i jak sie pociągnie palcem to zostaje taka pajęczynka bardzo delikatna.
Gabriela pisze:Mączlika znam chyba że to bardzo wczesne stadium szkodnika. Ale oglądałam bardziej dokładnie i jak się pociągnie palcem to zostaje taka pajęczynka bardzo delikatna.
Może to dopiero stadium larwalne przędziorka(aczkolwiek nie kojarzę by larwy przędły pajęczynkę raczej nie) nie wiem słabo to trochę widać.