Witam w pochmurny , trochę "kapiący"
dzień. Szkoda, bo dzień bez prac w ogrodzie, uważam za dzień stracony.
W tunelu foliowym nie mam co robić, pomidorki i ogórki rosną, Te wczesne nowalijki szaleją na dobre. Dzisiaj będzie już botwinka z własnej uprawy/ oczywiście pod folią/
Felu! jak uważasz, dla mnie niewielki problem. Wstawię dzisiaj zdjęcia aktualnej fazy kwitnienia wisterii.
Elu!miło,ze odwiedziłaś

Bzy i konwalie - zapach powalający . Kiedyś pisałam,ze w miejscowości ,z której pochodzi moja synowa/ Siedlisko k/ Nowej Soli obchodzone jest Święto Bzów.
Bzy, a właściwie lilaki, były symbolem Siedliska już od XVIII w. ze względu na ich ilość i liczbę odmian rosnących wówczas na jego terenie, Z początkiem maja cała miejscowość i okolice, nasycała się zapachem bzów i ozdobiona była liliowym, białym i niebieskim kwieciem. W tej scenerii od końca XIX w. przez blisko półwiecze, obchodzono owe święto. Składały się wówczas nań: spektakle teatralne, uczty w lokalnych restauracjach i winiarniach oraz wycieczki licznymi ścieżkami wytyczonymi po miejscowości i okolicach, a całość rozpoczynał barwny korowód. Obchody trwały nawet półtora tygodnia i zjeżdżali na nie goście z okolicznych miejscowości, choć jak podają ówczesne źródła, gościli tu także mieszkańcy odległych zakątków Niemiec.
Obecnie "Święto Bzów" to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Karolat. Punktem centralnym całego przedsięwzięcia i główną atrakcją jest Zamek Karolat, specjalnie na tę okazję otwierany.
Glicynia w tym roku spisała się wyjątkowo
Marysiu! a tak ,tak

zapewniają regenerację sił, ale są takie chwile,ze czuję się totalnie" zakręcona"

Oprócz ogrodu jest jeszcze dom, który musi być należycie dopilnowany/ mam to we krwi/ i nie wyobrażam sobie inaczej
Nie ma co narzekać, znajduję też co roku czas/ obowiązkowo/ na dłuższy urlop. Synowe i synowie spisują się wtedy w opiece nad ogrodem super. No, najwyżej przeleją begonie

Weekendowe wypady tez nie są rzadkością , reszta przyjemności we własnym ogrodzie

Cóż chcieć więcej
Andrzeju! 
nie wiem, dlaczego zmieniłam tytuł poprzedniego wątku- to był błąd
Dziękuję za pozytywny odbiór moich włości