Mój ogród na fotografii- część 9
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój ogród na fotografii- część 9
Bogusiu z opóżnieniem ale jestem
To jest teraz cudowna pora też uwielbiam zapach konwalii i bzu szkoda tylko że wieczory są bardzo chłodne a wtedy wszystko intensywniej pachnie ,no nie można mieć wszystkiego
Glicynia dała popis u Ciebie będziesz miła pięknie jak zakwitnie 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bogusiu czyli jednak mają wpływ na ogród ...zapewniając Ci regenerację sił
Ale czuje się że jesteś bardziej zajęta i masz mniej czasu
Ale czuje się że jesteś bardziej zajęta i masz mniej czasu
- any57

- Od: 16 sty 2012, o 16:56
Jestem!
I tytuł wątku zawsze aktualny - nie będziesz musiała zmieniać w zależności od sezonu
Pięknie pokazałaś swe włości
I tytuł wątku zawsze aktualny - nie będziesz musiała zmieniać w zależności od sezonu
Pięknie pokazałaś swe włości
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Witam w pochmurny , trochę "kapiący"
dzień. Szkoda, bo dzień bez prac w ogrodzie, uważam za dzień stracony.
W tunelu foliowym nie mam co robić, pomidorki i ogórki rosną, Te wczesne nowalijki szaleją na dobre. Dzisiaj będzie już botwinka z własnej uprawy/ oczywiście pod folią/
Felu! jak uważasz, dla mnie niewielki problem. Wstawię dzisiaj zdjęcia aktualnej fazy kwitnienia wisterii.
Elu!miło,ze odwiedziłaś
Bzy i konwalie - zapach powalający . Kiedyś pisałam,ze w miejscowości ,z której pochodzi moja synowa/ Siedlisko k/ Nowej Soli obchodzone jest Święto Bzów.
Bzy, a właściwie lilaki, były symbolem Siedliska już od XVIII w. ze względu na ich ilość i liczbę odmian rosnących wówczas na jego terenie, Z początkiem maja cała miejscowość i okolice, nasycała się zapachem bzów i ozdobiona była liliowym, białym i niebieskim kwieciem. W tej scenerii od końca XIX w. przez blisko półwiecze, obchodzono owe święto. Składały się wówczas nań: spektakle teatralne, uczty w lokalnych restauracjach i winiarniach oraz wycieczki licznymi ścieżkami wytyczonymi po miejscowości i okolicach, a całość rozpoczynał barwny korowód. Obchody trwały nawet półtora tygodnia i zjeżdżali na nie goście z okolicznych miejscowości, choć jak podają ówczesne źródła, gościli tu także mieszkańcy odległych zakątków Niemiec.
Obecnie "Święto Bzów" to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Karolat. Punktem centralnym całego przedsięwzięcia i główną atrakcją jest Zamek Karolat, specjalnie na tę okazję otwierany.
Glicynia w tym roku spisała się wyjątkowo
Marysiu! a tak ,tak
zapewniają regenerację sił, ale są takie chwile,ze czuję się totalnie" zakręcona"
Oprócz ogrodu jest jeszcze dom, który musi być należycie dopilnowany/ mam to we krwi/ i nie wyobrażam sobie inaczej
Nie ma co narzekać, znajduję też co roku czas/ obowiązkowo/ na dłuższy urlop. Synowe i synowie spisują się wtedy w opiece nad ogrodem super. No, najwyżej przeleją begonie
Weekendowe wypady tez nie są rzadkością , reszta przyjemności we własnym ogrodzie
Cóż chcieć więcej
Andrzeju!
nie wiem, dlaczego zmieniłam tytuł poprzedniego wątku- to był błąd
Dziękuję za pozytywny odbiór moich włości
W tunelu foliowym nie mam co robić, pomidorki i ogórki rosną, Te wczesne nowalijki szaleją na dobre. Dzisiaj będzie już botwinka z własnej uprawy/ oczywiście pod folią/
Felu! jak uważasz, dla mnie niewielki problem. Wstawię dzisiaj zdjęcia aktualnej fazy kwitnienia wisterii.
Elu!miło,ze odwiedziłaś
Bzy, a właściwie lilaki, były symbolem Siedliska już od XVIII w. ze względu na ich ilość i liczbę odmian rosnących wówczas na jego terenie, Z początkiem maja cała miejscowość i okolice, nasycała się zapachem bzów i ozdobiona była liliowym, białym i niebieskim kwieciem. W tej scenerii od końca XIX w. przez blisko półwiecze, obchodzono owe święto. Składały się wówczas nań: spektakle teatralne, uczty w lokalnych restauracjach i winiarniach oraz wycieczki licznymi ścieżkami wytyczonymi po miejscowości i okolicach, a całość rozpoczynał barwny korowód. Obchody trwały nawet półtora tygodnia i zjeżdżali na nie goście z okolicznych miejscowości, choć jak podają ówczesne źródła, gościli tu także mieszkańcy odległych zakątków Niemiec.
Obecnie "Święto Bzów" to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Karolat. Punktem centralnym całego przedsięwzięcia i główną atrakcją jest Zamek Karolat, specjalnie na tę okazję otwierany.
Glicynia w tym roku spisała się wyjątkowo
Marysiu! a tak ,tak
Nie ma co narzekać, znajduję też co roku czas/ obowiązkowo/ na dłuższy urlop. Synowe i synowie spisują się wtedy w opiece nad ogrodem super. No, najwyżej przeleją begonie
Andrzeju!
Dziękuję za pozytywny odbiór moich włości
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bogusiu niesamowite fotki z Twojego ogrodu/ parku. Serdecznie dziękuję za wyczerpująca odpowiedź o betonowych cudeńkach. Chyba skuszę się i poeksperymentuję. Tymczasem wracam do oglądania zdjęć,są świetną inspiracją dla raczkujących ogrodników,jak ja
- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Zazdroszczę kwitnacej glicynii, moja sadzona dwa lata temu na razie się rozkrzewia, a kwiaty to chyba ujrzę za kilka lat.
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bogusiu witam się w nowej części wątku.
Odbyłam piękny i długi spacer po Twoim cudownym ogrodzie.
Glicynia będzie Ci pięknie kwitła, moja także ma pąki po raz pierwszy na kwiat, chociaż w o wiele skromniejszej ilości.
Miłej niedzieli Ci życzę.
Odbyłam piękny i długi spacer po Twoim cudownym ogrodzie.
Miłej niedzieli Ci życzę.
- bwoj54

Witam , witam moich gości!
Dzień dzisiaj słoneczny, bezdeszczowy choć trochę wietrzny
Wczoraj wieczorem solidnie popadało, zatem roślinki /a ja z nimi / szczęśliwe
Sporo wczoraj wykonałam pracy domowo- ogrodowej a wieczorem relaksowałam się i wzbogacałam duchowo na Koncercie Filharmonii.
Zostawiam kilka cieplutkich fotek. Miały być tylko glicynii, ale jest o wiele więcej. Czasami myślę,ze Was Kochani zanudzam tymi zdjęciami- jeśli tak , dajcie sygnał, ograniczę ich ilość
Marzenko! oczywiście spróbuj nadać nowe zycie, wyeksploatowanym przedmiotom. Nic trudnego, a efekt myślę,ze imponujący. Jest wiele jeszcze miejsc w moim ogrodzie, które rzadko pokazuję , bo dominują tam krzewy i drzewa iglaste, a więc nic ciekawego
Dorotko! pisałam, wcześniej ,ze ja na kwitnienie swojej glicynii też czekałam kilka dobrych lat. W tym roku zaskoczyła mnie mile
Tereniu!
myślę ,ze zaprzyjaźniłam się
już z glicynią, tak jak z magnoliami . Na pewno będę kolejne odmiany zapraszała do swojego ogrodu. Chyba jest im dobrze w moim ogrodzie , skoro odwdzięczają się tak licznym ,dorodnym kwieciem
Cieszę się,że spacer po moim ogrodzie był przyjemny

kolejne wstawię trochę później/ niespodziewani goście/
Dzień dzisiaj słoneczny, bezdeszczowy choć trochę wietrzny
Wczoraj wieczorem solidnie popadało, zatem roślinki /a ja z nimi / szczęśliwe
Sporo wczoraj wykonałam pracy domowo- ogrodowej a wieczorem relaksowałam się i wzbogacałam duchowo na Koncercie Filharmonii.
Zostawiam kilka cieplutkich fotek. Miały być tylko glicynii, ale jest o wiele więcej. Czasami myślę,ze Was Kochani zanudzam tymi zdjęciami- jeśli tak , dajcie sygnał, ograniczę ich ilość
Marzenko! oczywiście spróbuj nadać nowe zycie, wyeksploatowanym przedmiotom. Nic trudnego, a efekt myślę,ze imponujący. Jest wiele jeszcze miejsc w moim ogrodzie, które rzadko pokazuję , bo dominują tam krzewy i drzewa iglaste, a więc nic ciekawego
Dorotko! pisałam, wcześniej ,ze ja na kwitnienie swojej glicynii też czekałam kilka dobrych lat. W tym roku zaskoczyła mnie mile
Tereniu!

kolejne wstawię trochę później/ niespodziewani goście/
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Nie doczytałam
taka ze mnie gapa.
U nas dziś wieje, pada deszcz, słoneczko niby na chwilkę się pokazuje, ale chmury szybko je zasłaniają.
U nas dziś wieje, pada deszcz, słoneczko niby na chwilkę się pokazuje, ale chmury szybko je zasłaniają.
- bwoj54

- gracha
- 1000p

- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Bogusiu i ja weszłam w Twoje areały/wirtualnie/ ,po prostu nie chce się wyjść,maj jest cudowny ,soczysta zieleń w komponowana w kwitnące, masz boskie widoki
pozdrawiam niedzielnie ,u nas dopiero teraz wyjrzało słoneczko,mżyło przez cały dzień ,miałam czas na odwiedzinki u dzieci 
- Koleszko
- 500p

- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jestem i ja Bogusiu .
Ogromna różnorodność u Ciebie panuje .
Glicynia zachwyca .
Kartofelki po prostu wow .
Fundamencik zrobiony profesjonalnie .
Oczywiście w ruinach zrób okienko u "góry" półokrągłe .
Wspaniale to wygląda na prawdę . Trawnik wygląda pięknie , ale trzeba go przerabiać na rabaty z czasem gdzie się da .
Mniej koszenia chociaż jest .Widzę , że u Ciebie synowie tak zadowoleni jak i ja . 
Ogromna różnorodność u Ciebie panuje .
- bwoj54

Witam, jak zwykle cieplutko, odwiedzających mnie gości
Słoneczny poranek zachęca do prac ogrodowych
Dzisiaj mam do pomocy syna i synową
więc maksymalnie musimy wykorzystać czas.
Grażynko! dziękuję za spacer po moich włościach / choć na razie tylko wirtualny/. Te wiosenne widoczki chciałoby się zatrzymać na zawsze.
Niestety wszystko przemija , w piorunującym tempie
Nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło- aura niesprzyjajaca na działeczkę , więc miałaś czas na odwiedzinki dzieci
Pawle!milo mi ,ze pamiętasz o moim ogrodzie
Dzisiaj zapowiada się bardzo ciepły, słoneczny dzień , zatem glicynia osiągnie chyba apogeum kwitnienia. Dość często u mnie pada , a i temperatury korzystne , więc warzywka w ogrodzie szaleją/ zwłaszcza ziemniaczki, otulone od chwili posadzenia agrowłókniną/. Okazuje się już za wąska
Łęty bardzo napinają ją.
Okienko w murku będzie , półokrągłe , takie nietypowe. Nie będę już wydzierała trawnika pod rabatki, to co mam zdecydowanie wystarcza. Aktualnie obsadzam bylinami i krzewikami iglastymi skarpę stawu/ od strony ogrodu/ Myślę,ze tym sposobem choć trochę wzmocnię skarpy i nornice będą miały utrudnione zadanie w drążeniu korytarzy i obsuwaniu ziemi.Pozdrawiam i zapraszam w każdej wolnej chwili
P.S.Synowie najbardziej zadowoleni , gdy siedzimy w ogrodzie na 'rodzinnym grillowaniu" i podziwianiu tego co ' ja zrobiłam" . Zdecydowanie są pełni podziwu i uznania dla mojej pracy i zdziwienia,ze chce mi się tak pracować w ogrodzie. Nie mają wątpliwości , że to ogromna pasja
W miarę możliwości oczywiście pomagają , zwłaszcza przy cięższych pracach.
Dzisiaj właśnie będę miała do dyspozycji wzmocnione siły.W sobotę mężuś, kosą spalinową potraktował wszystkie zakamarki i skarpy stawu, a ja za nim biegałam ,coby nie dosięgnął tego co nie trzeba .Niestety za późno zainterweniowałam i nowy nabytek dławisz/ spora już sadzonka/ skończyła pod ostrzem
Słoneczny poranek zachęca do prac ogrodowych
Grażynko! dziękuję za spacer po moich włościach / choć na razie tylko wirtualny/. Te wiosenne widoczki chciałoby się zatrzymać na zawsze.
Niestety wszystko przemija , w piorunującym tempie
Pawle!milo mi ,ze pamiętasz o moim ogrodzie
Okienko w murku będzie , półokrągłe , takie nietypowe. Nie będę już wydzierała trawnika pod rabatki, to co mam zdecydowanie wystarcza. Aktualnie obsadzam bylinami i krzewikami iglastymi skarpę stawu/ od strony ogrodu/ Myślę,ze tym sposobem choć trochę wzmocnię skarpy i nornice będą miały utrudnione zadanie w drążeniu korytarzy i obsuwaniu ziemi.Pozdrawiam i zapraszam w każdej wolnej chwili
P.S.Synowie najbardziej zadowoleni , gdy siedzimy w ogrodzie na 'rodzinnym grillowaniu" i podziwianiu tego co ' ja zrobiłam" . Zdecydowanie są pełni podziwu i uznania dla mojej pracy i zdziwienia,ze chce mi się tak pracować w ogrodzie. Nie mają wątpliwości , że to ogromna pasja
Dzisiaj właśnie będę miała do dyspozycji wzmocnione siły.W sobotę mężuś, kosą spalinową potraktował wszystkie zakamarki i skarpy stawu, a ja za nim biegałam ,coby nie dosięgnął tego co nie trzeba .Niestety za późno zainterweniowałam i nowy nabytek dławisz/ spora już sadzonka/ skończyła pod ostrzem
- Mirabela
- 1000p

- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Witam serdecznie Bogusiu! Jest coraz cudniej!
. Bardzo jestem zaskoczona, że już tyle roślinek, kwiecia kwitnie - wiciokrzew, ozdobne czosnki, irysy. Co to za piękna pnąca roślinka przy ławce rośnie.?
- bwoj54

Mirko! jak miło Ciebie widzieć , choć tylko na awatarku/ świetnie wyglądasz
/
Ja bywam u Ciebie, ale jako skrytoczytacz/ barak czasu/ ale niestety najwyższa pora ,aby pozostawić po sobie ślad
Po pniu świerku wspina się winobluszcz trójklapowy, zawsze o nim marzyłam , jest to nowy nabytek i na szczęście przyjął się.
Pięcioklapowego u mnie sporo ale on, według mnie, nie jest tak efektowny.
Kwiecia u mnie z dnia na dzień przybywa , tak szybko to się wszystko dzieje
Ja bywam u Ciebie, ale jako skrytoczytacz/ barak czasu/ ale niestety najwyższa pora ,aby pozostawić po sobie ślad
Po pniu świerku wspina się winobluszcz trójklapowy, zawsze o nim marzyłam , jest to nowy nabytek i na szczęście przyjął się.
Pięcioklapowego u mnie sporo ale on, według mnie, nie jest tak efektowny.
Kwiecia u mnie z dnia na dzień przybywa , tak szybko to się wszystko dzieje