Dziękuję Wszystkim za odwiedziny

To po kolei....
Kubasiu- jak miło, że Jesteś

Też często przeglądam wątki "anonimowo". Uwielbiam w ten sposób odpoczywać.
Nowapasja- witaj miło ;)
Cieszę się, że do mnie Zaglądasz.
Crazydaisy- jak dobrze, że Jesteś.
Z Tobą każdy wątek nabiera kolorów i humoru
Izary - witaj "Dziecko we mgle"
Mam nadzieję, że Twoje przedskole fiołkowe okaże się Ramblinem - piękna to odmiana fiołkowa.
Ewa321- Wiesz... u mnie są nornice (co sezon z nimi walczę). Zatem te 240 sztuk może być zmienną liczbą liliowcowych siewek
Renatas- jak się cieszę, że Jesteś na forum i u mnie

U mnie obecnie sady pięknie kwitną...zapach też piękny.
Magnolie kwitną od połowy kwietnia
Filigranowa- witaj ;)
Liczę, że może za 2 lata zakwitną wszystkie naraz te liliowce. Widok będzie cudowny.
Sauromatum- zgodzę się z Tobą w 100%. Siewki potrzebują miejsca i czasu, by urosnąć i zakwitnąć.
Są też plusy...nie trzeba kosić trawnika
Tulap- Wiesz, zawsze można ziemię wydzierżawić.
U mnie jest wiele osób, które tak robią.
A irysy...tuż, tuż.
Iwek - witaj miło u mnie, jak dobrze, że Jesteś

Rabata liliowcowa ma kilkanaście metrów długości, szeroka jest naokoło 3 metry.
Niunia1981- jak dobrze, że Zawitałaś do mnie.
I mi się podobają miniaturowe fiołeczki.
Gdy posadziłam po kilka sztuk do większych doniczek, ładniej zaczęły rosnąć
Monika79- witaj.
Fiołeczki lubią ciepło i nie za dużo słońca. Wciąż je przestawiam, nie mają stałej miejscówki.
I chyba dlatego ładnie rosną. Tylko coś mało kwiatów mają.
Ula123- w tym roku przestawiłam moją kolekcję fiołków na mini i te o kolorowych liściach.
Bo zdobią nawet, gdy nie kwitną. Zobaczymy, czy będą ładne kwitnienia.
Maadro- dziękuję za odwiedziny i za życzenia.
Kolor nieba chyba u nas wszystkich jest taki...uwielbiam wiosenne kolory nieba.
O, tak. Sezon kwiatowy przed nami - oby był udany
Jola1- pewnie, że mało.
Myślę, że około tysiąc sztuk liliowców to jest liczba taka w sam raz
Myślę oczywiście tylko o siewkach, bo przecież i tak trzeba dokonywać selekcji, które będą przeznaczone do dalszej hodowli, a które wylądują w kompostowniku.
Ja mam około 40 siewek od Forumowiczów - teraz pewnie nieco mniej, bo część siewek padła łupem nornic.
Odmianowych mam niewiele.
Oczywiście, nie wszystko można mieć. To tak, jak ja..nie przepadam za żurawkami. Kilka sztuk ich mam - ale nie złapały mnie "za serce"...
Miodunki uwielbiam za ich liście i kwiaty - piękne, aksamitne, pstre. I ważna rzecz - są miododajne. A ja uwielbiam "odżywiać" owady, więc mają miodunki dla nektaru, też.
Magdallena- dzień dobry ;)
Tak, są odmiany pachnące skrętników. Bodajże gatunek: wendlandii też pachnie.
Akurat DS- Beloved, DS-Mistycyzm dość, że pachnie, to jeszcze zmienia kolor kwiatów podczas kwitnienia. Rozkwita na niebiesko/fioletowo, a gdy kwiat przekwita...zmienia kolor od bladego do mocnego różu.
Gdy jest kilka kwiatów rozwiniętych na roślinie, daje to ciekawy efekt "dwukolorowy".
Blueberry- hihi...lubię "poletka"

Już mam chryzantemowe, irysowisko - będą docelowo dwa. Pole liliowcowe i kiedyś powstanie łąka liliowcowa.
Violka33- dziękuję. HP - to chimera, lubi mieć zmienne kwitnienia.
Mam kilka krzyżówek z HP. Siewki rosną w siłę i jestem bardzo ciekawa, jak zakwitną.
Doromichu- witaj u mnie.
Skrętniki dopiero rozpoczynają sezon - bukiety kwiatów będą gdzieś w czerwcu.
Niestety dużo odmian straciłam tej zimy. Na szczęście mam już listki zaszczepione i wymianki umówione, więc nie będzie tak źle.
Arkadius121- witaj u mnie. Cieszę się, że Znalazłeś się w moim wątku.
Mam nadzieję, że nie zanudzę Was moimi wpisami i zdjęciami.
Nieulozona-tak- liczy się, że Jesteś:D
Syngonium przez zimę ukorzeniało się w mnożarce. Niedawno dostało nową doniczkę i miejscówkę między fiołkami. Mam nadzieję, że zacznie rosnąć.
Kilka wiosennych zdjęć jesiennych hoi (Czytaj opalonych):
Episcie polubiły nową miejscówkę - w sumie mam 4 takie osłonki z episciami. Zaplanowałam sobie mój regał w pokoju z episciami, kohleriami i achimenesami. Będzie kolorowe lato, z nimi:
Żółty pierwiosnek omszony też śliczny, kwiaty są wielkości pięciozłotówki, wiec duże...
Mam sentyment do kwiatów w odcieniach zieleni...chyba dlatego, że rzadziej spotykane. Primula Francesca:
Najbardziej w tym roku czekam na pierwsze kwitnienia irysów SDB - pączki powinny zacząć pękać...na dniach:
Liliowce też już chcą kwitnąć...All Fired Up i jego pączki:
Nowości liliowcowe od Tadeo