Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Zablokowany
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Post »

Witaj imienniczko :wit będę cię miała na oku :uszy ;:136
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Witajcie dziewczyny na moim wątku....a co do paczki to powiem że nie wytrzymałam i otworzyłam, rozwinęłam tylko dwie roślinki tak dla jednego spojrzenia i zaraz zapakowałam. Sadzonki są takie maciupeńkie, malutkie ale piękne...za to korzenie co najmniej dwa razy większe ;:215 .....oj będzie dziś duuuuużo roboty wieczorem już po pracy ;:65
Jak tylko wszystkie będą na swoich miejscach zrobię im fotki :lol:
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i zrobine, maleństwa na swych miejscach. Sadzenie zakończyłam dziś o trzeciej w nocy...ale wyglądają i są piękne :tan
Zdjęcia też są, nie podpisywałam zdjęć gdyż na każdym jest nazwa delikwenta, wystarczy wystarczy kliknąć zdjęcie i powiększyć format. Musicie mi wybaczyć że zdjęcia są przekręcone...na moich urządzeniach wyświetlają się prawidłowo...do czasu aż przeniosę je do serwisu, a tam nie znalazłam opcji obrotu :oops:
To zaczynajmy.....
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Myślę że jak na jeden raz to wystarczy ..... :D
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładne nabytki, na pewno nie raz sprawią Ci wiele radości ;:108 . Oby rosły zdrowo i obficie kwitły.
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Honoratko, już teraz jestem szczęśliwa że je mam i że tak pięknie wyglądają w tych piętrowych doniczkach. Każda z tych roślinek jest tak mała że można ją schować w dłoni, a przecież każda z nich jest piękna...takie miniaturki miniaturek. Mam nadzieję że będą dobrze i zdrowo rosły ;:172

Z innej beczki....już wiem co było nie tak ze zdjęciami i po kilku próbach mogę powiedzieć że nie powinno być więcej problemów...nie trzeba będze już oglądać następnych bokiem. Na poparcie wstawiam zdjęcie nowej zdobyczy kupionej w Lidlu świeżo po przesadzeniu
Obrazek
Nazwa kaktusa wyświetli się po kliknięciu na zdjęcie.
Specjalnie postawiłam go obok jednej z miniaturek by można było porównać wielkość roślinek ;:333
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Agnieszko - nabytki piękne, kawał dobrej roboty!
Ja mam mieszane uczucia co do tej piętrowej doniczki - mam nadzieję, że jest w niej odpływ. Mimo to jakoś tak...no nie pasuje mi, ale jest to oczywiście wyłącznie moje zdanie. Jeśli ma odpływ i roślinki będą zdrowo rosły, to będzie super jeszcze większy, niż jest ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A te doniczki to tylko do zdjęcia zostały ustawione jedna na drugiej, czy w rzeczywistości tak wyglądają, bo naprawdę ładnie to wygląda, ale roślinki, w zależności od ich ustawienia, chyba nie będą miały wszystkie dobrego dostępu do światła?
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczynki wszysto jest ok, są odpływy i mogę doniczki zdjąć, wygląda fajnie i dopóki miniaturki miniaturek nie podrosną trochę, mogą w nich być :wink:
To są dwa zestawy doniczek, każdy składa się z 7 części - 3 piętra białych zewnętrznych + podstawek (które widać na zdjęciu), a w każdym z tych pojemników jest perforowany podstawek na nóżkach co pozwala odpłynąć wodzie i nie dotykać ziemi, jeśli jednak uzbiera się zbyt wiele wody są odpływy awaryjne dzięki którym woda spływa poziom niżej...aż do tego podstawka który widać na zdjęciu. Doniczki montuje się na stałe, ja tego nie zrobiłam ...by przy przesadzaniu mieć wygodny dostęp. Gdy jest dobre słońce nie ma problemu z zacienieniem, ale i tak raz na tydzień będą obracane...tak na wszelki wypadek :D jeśli zimą będze za mało światła to doniczki zostaną postawione każda osobno ;:108
Generalnie te doniczki swoim systemem odprowadzania wody przypominają mi pojemnik na płyn do płukania w pralce.
Powinno być wszystko ok ;:215 oczywiście wszystko będzie monitorowane, by w razie czego szybko reagować.

Pierwsze podlewanie i to skąpe będzie 26 lipca - osoba od której kupiłam moje maluchy, tak mi poleciła - trochę się boję tych dwóch tygodni, ja zawsze po przesadzeniu podlewam, ale nigdy nie miałam doczynienia z takimi maluchami :oops:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko - złota zasada kaktusiarzy: jeśli wydaje Ci się, że już należy kaktusa podlać, odłóż konewkę, poczekaj ze trzy dni, i wtedy podlej. Nie częściej niż raz na dwa - trzy tygodnie. Naprawdę one nie potrzebują częstego podlewania (poza kilkoma wyjątkami, ale u Ciebie tych nie ma). A już zwłaszcza po przesadzeniu. Dwa tygodnie to minimum - wszyscy tak robimy, bo w przeciwieństwie do doniczkowych roślin, te wymagają właśnie tego odpoczynku po przesadzeniu. To dla dobra roślinek :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

No, też kiedyś chciałem żeby kaktuchy rosły w jak najładniejszych doniczkach. Ale człowieka wsysło i teraz nie ma miejsca na nic innego niż kwadrat ;) Co do podlewania to absolutnie kaktuchów po przesadzeniu się nie podlewa. Zresztą przy takim substracie z dużą ilością czarnoziemu to to podlanie w lipcu i do wiosny mogłoby styknąć o ile one nie stoją pod chmurką na słońcu ;)
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Posadziłaś je do samej ziemi czy tylko mi się tak wydaje ?
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Żanetko uspokoiłaś mnie z tym podlewaniem:D

D-avi-D i czarny witajcie na mym skromnym wątku :wit

D-avi-D - tylko się tak wydaje, robione są telefonem, a już jak zrobię zdjęcie tabletem to wychodzi jeszcze ciemniej

Czarny - potwierdziłeś wraz z Żanetą instrukcje otrzymane od osoby, która sprzedała mi te maleństwa. Dziękuję wam kochani, miałam już sadzonki roślin m.in. i kaktusów - choć nie wiele - ale takich maleństw nigdy nie miałam, a strach ma wielkie oczy :shock:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma co się bać - Agnieszko, ja jednak przyjrzałam się uważnie teraz dopiero. Moim zdaniem (ale wyłącznie moim) podłoże masz zbyt żyzne. Może to być "wina" aparatu, ale powiedz, jaką mieszankę zastosowałaś. Coś mi mimo wszystko nie pasuje.
Inna sprawa to ta, o której wspomniał Marek (czarny). Ja nie jestem zwolennikiem łączenia kaktusów w jednej donicy. Sukulenty inne czasem tak, o podobnych wymaganiach niech sobie wspólnie siedzą. Masz takie jedno zdjęcie, gdzie na tej górnej donicy są posadzone trzy razem. Moim zdaniem (ale wyłącznie moim) mają za dużo miejsca. Generalnie kaktus potrzebuje o 1 cm doniczki większej niż jego średnica. Swoje astraki posadziłam niektóre w nieco większych, ale podłoże mam bardzo przepuszczalne. We wspólnej ponadto istnieje ryzyko, że jeśli jeden się zainfekuje, to przejść to może na inne. Może, ale nie musi.
To oczywiście moje rozważania, kompozycję stworzyłaś śliczną, tylko naturalne jest to, że teraz przemyśl wszystkie od A do Z zalety i wady, żeby być spokojna i żeby roślinki były zadowolone. :D
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żanetko wszystkie te kaktusy będą przesadzone na wiosnę do osobnych doniczek, nie mogłyby dobrze rosnąć gdyż miałyby zbyt płytko (wszystkiego jest ok 1 łyżki stołowej) na dole wysypane są kamyki jest ich sporo (pozostałość po wcześniejszych sadzeniach, żeby dobrze woda spływała) na wierzch ziemia uniwersalna - innej nie dostałam (zresztą do tej pory zawsze się sprawdzała), bezpośrednio do dołka dla malucha wsypałam resztki ziemi która przyszła razem z nim w opakowaniu.
Przesadzać będę nie tylko dla tego że za płytko, ale generalnie nie lubię gdy rośliny rosną razem stwarza to problemy przy rozsadzaniu jak już są duże. Tu po prostu nie dostałam takich doniczek jakie chciałam więc zastosowałam te. Na szczęście roślinki są od siebie sporo oddalone więc przy rozsadzie nie będzie problemu, a i drenaż ziemi oraz odpływy w porządku czyli jest ok ;:333

Przynajmniej raz dziennie sprawdzam każdego malucha czy żyje i czy wszystko ok...to już chyba zaczyna być obsesją :;230 :;230 :;230 :;230 chociaż dzięki temu widzę zmiany...np. jeden maluch który wyglądał troszkę marnie (właśnie dla tego zastanawiałam się co z tym podlewaniem) dziś wygląda już ciut lepiej...chyba że całkowicie mi odbiło :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Co do substratu to kaktusy będą rosnąć we wszystkim. Ja jestem daleki od tego, żeby od razu się rzucać i wypominać zły substrat. I ziemia kwiatowa się nada, tylko wtedy trzeba bardzo uważać z podlewaniem (nawet przy małych kaktusach styknie podlanie raz na dwa miesiące, inaczej mogą gnić korzenie). Ja czarnoziemu w swoich mam 10-20% góra. Reszta to drobny żwir/gruby piach, dzięki czemu substrat szybko przesycha.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”