Jak i czym obsadzić działkę 40arów w polach.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Jak i czym obsadzić działkę 40arów w polach.
Ja miałam na mysli przede wszystkim fakt, że jak posadzisz coś od zachodu to jednak robisz sobie cień,
pozbawiasz się widoku zachodu słońca. oczywiście może za bardzo sobie to wyobraziłam w formie jakiegoś lasu.
Osłonę jak najbardziej.
Działka jest wąska i długa więc trzeba ją podzielić najlepiej na 3 części.
Dom z ogrodem wokół, rekreacja i użytkowa część. To jest rzecz jasna sprawna umowna,
bo czy to będzie mieć formę uporządkowaną, czy swobodniejszą, zależy od Ciebie.
Na pewno dom powinien stać bliżej strony wjazdowej, żeby i tak długiej i wąskiej działki nie dzielić dodatkowo drogą do domu.
Odległość od siatki.
Wszystko zależy od tego co posadzisz i w jakiej formie.
Krzewy w formie naturalnej przynajmniej metr. Jeśli cięte to wystarczy i pół metra od siatki.
Drzewa sadziłabym jednak tylko od strony zachodniej.
Zakładam, że to koniec działki, a dom byłby od wschodniej strony.
Działka jest wąska i duże drzewa po bokach za bardzo zagęszczą wg mnie przestrzeń.
pozbawiasz się widoku zachodu słońca. oczywiście może za bardzo sobie to wyobraziłam w formie jakiegoś lasu.
Osłonę jak najbardziej.
Działka jest wąska i długa więc trzeba ją podzielić najlepiej na 3 części.
Dom z ogrodem wokół, rekreacja i użytkowa część. To jest rzecz jasna sprawna umowna,
bo czy to będzie mieć formę uporządkowaną, czy swobodniejszą, zależy od Ciebie.
Na pewno dom powinien stać bliżej strony wjazdowej, żeby i tak długiej i wąskiej działki nie dzielić dodatkowo drogą do domu.
Odległość od siatki.
Wszystko zależy od tego co posadzisz i w jakiej formie.
Krzewy w formie naturalnej przynajmniej metr. Jeśli cięte to wystarczy i pół metra od siatki.
Drzewa sadziłabym jednak tylko od strony zachodniej.
Zakładam, że to koniec działki, a dom byłby od wschodniej strony.
Działka jest wąska i duże drzewa po bokach za bardzo zagęszczą wg mnie przestrzeń.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Ciągle czekam na zdjęcia
A co z wysokimi drzewami jak sosna, brzoza ile od siatki sadzić? Co w takim razie na boki?

A co z wysokimi drzewami jak sosna, brzoza ile od siatki sadzić? Co w takim razie na boki?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
A czemu się tak uparłeś na te drzewa?
Ja bym jednak najpierw zastanowiła sie nad ogólną koncepcją całości.
Zważywszy, ze jeszcze domu nie ma. I potem sadziła.

W piątek i sobotę w ogóle nie miałam czasu żeby zrobić zdjęcia bo praktycznie mnie nie było w domu. Postaram się dzisiaj coś wstawić.
Moim zdaniem sadząc do o koła drzewa to najlepszy pomysł ponieważ ochraniasz się od wiatru warzywa i drzewa owocowe będą miały lepsze warunki do wzrostu! Przykład moja babcia mieszkała w środku lasu więc z każdej strony ogrodzona była drzewami . Uwierz mi, że wszystko mieli o miesiąc szybciej niż inni mieszkający 3 km od nich.
Moim zdaniem sadząc do o koła drzewa to najlepszy pomysł ponieważ ochraniasz się od wiatru warzywa i drzewa owocowe będą miały lepsze warunki do wzrostu! Przykład moja babcia mieszkała w środku lasu więc z każdej strony ogrodzona była drzewami . Uwierz mi, że wszystko mieli o miesiąc szybciej niż inni mieszkający 3 km od nich.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Obsadziliśmy północną granicę działki tujami, dziś mają ok 2 m wysokości. Za nimi rosną co kilka metrów stare orzechy włoskie. Tuje tworzą ścianę, pojedyncze drzewa "łamią" wiatr.jokaer pisze:A czemu się tak uparłeś na te drzewa?![]()
Na działce, w miejscu gdzie wymarzały drzewa, jeżyny, zimą tworzyły się zaspy na przemian z wywianą gołą ziemią, utworzył mi się korzystny mikroklimat.
Na pewno utworzenie ściany drzew/krzewów jest korzystne, ale z sadzeniem drzew trzeba sprawę mocno przemyśleć. Tworzą cień nie tylko nam ale i sąsiadom, którzy niekoniecznie będą z tego zadowoleni, a na wycinkę drzew nieowocowych potrzeba zgody urzędników.
Ja mam posadzone drzewa wysokie od północy ale dalej na północ jest droga i sąsiad jest oddalony ode mnie - jemu moje drzewa nie cienią.
Niedaleko mnie jedna działka została zamieniona w lasek, który zmienił się w wysoki las i praktycznie wyłączył z użytkowania pas ziemi 20 m - 30 m szerokości nie należący do właściciela lasu - trwa wojna sąsiedzka.
*Sprawa postawienia domu na takiej wąskiej długiej działce jest do dobrego przemyślenia. Jeśli kiedykolwiek ma tam powstać drugi dom na zachód od pierwszego, to trzeba przewidzieć od strony północnej działki drogę wzdłuż granicy do kolejnego domu.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- jokaer
- -Moderator Forum-.
No i własnie Szanso dlatego pytam o te drzewa.
Brzoza i sosna rosną jak błyskawica. Sosna ma system korzeniowy palowy i jak dla mnie jest bardzo ładnym drzewem
Brzoza natomiast też jest ładnym
drzewem, ale ma rozległy płaski system korzeniowy.
Dlatego dobrze byłoby jednak wiedzieć co ewentualnie na tej działce będzie się działo.
Bo naprawdę po 3 latach bedą małe brzózki tak 1,50m, ale już po kolejnych 3 to już będą drzewka.
No ja widzę jak mi przed oknami idzie w górę las
Na co nie mam wielkiego wpływu, jako, że mieszkam w lesie.
Działka jest długa i teoretycznie ten bok zachodni można by obsadzic tymi drzewami.
Tylko chciałam zauważyć, że to jest bardzo dobra ziemia.
Ja mam klasę V i VI , ale gdybym miała tą II i III na pewno nie pozwoliłabym rosnąć brzózkom.
Brzoza i sosna rosną jak błyskawica. Sosna ma system korzeniowy palowy i jak dla mnie jest bardzo ładnym drzewem

Brzoza natomiast też jest ładnym

Dlatego dobrze byłoby jednak wiedzieć co ewentualnie na tej działce będzie się działo.
Bo naprawdę po 3 latach bedą małe brzózki tak 1,50m, ale już po kolejnych 3 to już będą drzewka.
No ja widzę jak mi przed oknami idzie w górę las

Działka jest długa i teoretycznie ten bok zachodni można by obsadzic tymi drzewami.
Tylko chciałam zauważyć, że to jest bardzo dobra ziemia.
Ja mam klasę V i VI , ale gdybym miała tą II i III na pewno nie pozwoliłabym rosnąć brzózkom.
Przecież właściciel działki chcę obsadzić drzewkami tylko naokoło, nic nie napisał, że chcę obsadzić całą działkę. Ktoś jeszcze napisał, że postawił by dom blisko drogi, żeby nie zabierać miejsca na wjazd. Moim zdaniem nie wygląda to dobrze dom blisko drogi. Zależy jeszcze jaka to droga jeśli ruchliwa i jeździ dużo samochodów to dom im dalej tym lepiej. Jeżeli jest to droga wewnętrzna to jeszcze można postawić dom bliżej drogi, ale i tak skłaniałabym się do postawienia domu w centralnym punkcie działki. Za domem mógłby byc warzywnik a przed sad owocowy.
Może rozsądnie,będzie,posadzić takie drzewa,które można wyciąć bez zezwolenia?
Po co sadzić drzewa i od razu myśleć o wycince bez sensu.
-
Ta działka ma 100 m długości - raczej zmieści się więcej niż 1 dom nawet gdy znacznie oddalimy się od drogiszostani pisze:... skłaniałabym się do postawienia domu w centralnym punkcie działki. ...

Można też zaplanować ewentualny dom w rozsądnej odległości od szosy, a wybudować się w drugiej kolejności, zostawiając miejsce bliżej drogi dla dzieci/wnuków.
Trzeba myśleć perspektywicznie. Niedaleko naszej działki, na podobnej szerokości tylko dłuższym pasie, wiele lat temu rodzeństwo postawiło swoje domy bez przemyślenia i ich dzieci chciały się budować w następnej kolejności od drogi i nie miały prostego dojazdu - zaczęły się naciski na gminę aby przeprowadzić nową drogę przez działki sąsiadów. W ten sposób 8 działek straciłoby miejsce pod budowę domu (tyle zajęłaby droga z pasami bez zabudowy). Gdyby nie protest mieszkańców plany byłyby zatwierdzone i koniec. Trudno - zainteresowani jeżdżą teraz slalomem dzięki swoim rodzicom i wujkom, którzy nie mieli wyobraźni. Pozostali właściciele pasów ziemi wytyczyli drogi wzdłuż granicy od północnej strony i dzieci, wnuki budują się w następnej kolejności wydłużając drogę do kolejnego domu.
Moje nowe imię Szansa 

Jakoś nie wyobrażam sobie budować się na "podwórku" rodziców i raczej myślę, że wiele osób również by tego nie chciało. Moja działka ma 50 arów czyli jest jeszcze większa i jakoś nigdy nie wyobrażaliśmy sobie żeby ją dzielić na mniejsze i żeby ktoś się tam budował. 
-- 23 mar 2014, o 11:57 --

-- 23 mar 2014, o 11:57 --
Jeżeli drzewa rosną na twojej ziemi i nie wkraczają na działkę sąsiada to nic mu do tego a że drzewa tworzą cień to tego prawo nie zabrania i sąsiad nic z tym nie może zrobić!!!ostatnia szansa pisze:Obsadziliśmy północną granicę działki tujami, dziś mają ok 2 m wysokości. Za nimi rosną co kilka metrów stare orzechy włoskie. Tuje tworzą ścianę, pojedyncze drzewa "łamią" wiatr.jokaer pisze:A czemu się tak uparłeś na te drzewa?![]()
Na działce, w miejscu gdzie wymarzały drzewa, jeżyny, zimą tworzyły się zaspy na przemian z wywianą gołą ziemią, utworzył mi się korzystny mikroklimat.
Na pewno utworzenie ściany drzew/krzewów jest korzystne, ale z sadzeniem drzew trzeba sprawę mocno przemyśleć. Tworzą cień nie tylko nam ale i sąsiadom, którzy niekoniecznie będą z tego zadowoleni, a na wycinkę drzew nieowocowych potrzeba zgody urzędników.
Ja mam posadzone drzewa wysokie od północy ale dalej na północ jest droga i sąsiad jest oddalony ode mnie - jemu moje drzewa nie cienią.
Niedaleko mnie jedna działka została zamieniona w lasek, który zmienił się w wysoki las i praktycznie wyłączył z użytkowania pas ziemi 20 m - 30 m szerokości nie należący do właściciela lasu - trwa wojna sąsiedzka.
*Sprawa postawienia domu na takiej wąskiej długiej działce jest do dobrego przemyślenia. Jeśli kiedykolwiek ma tam powstać drugi dom na zachód od pierwszego, to trzeba przewidzieć od strony północnej działki drogę wzdłuż granicy do kolejnego domu.
Też trochę poszukałem z tym zacienieniem.
Art. 144. Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych.
Itaki o to tekst
http://forum.gazeta.pl/forum/w,309,7480 ... grod_.html
Wychodzi na to że w przypadku wysokich drzew trzeba się odsunąć 5m od siatki by mieć święty spokój.
Na tej działce będzie na pewno tylko jeden dom.
Art. 144. Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych.
Itaki o to tekst
http://forum.gazeta.pl/forum/w,309,7480 ... grod_.html
Wychodzi na to że w przypadku wysokich drzew trzeba się odsunąć 5m od siatki by mieć święty spokój.
Na tej działce będzie na pewno tylko jeden dom.
Szostani,sens jest taki,że drzewa rozrastają się i zaczynają przeszkadzać,nawet sobie
nawzajem.To normalne,że co jakiś czas,trzeba coś wykopać,przyciąć,właściwie to praca
bez przerwy, i na tym między innymi polega przyjemność tego zajęcia.
nawzajem.To normalne,że co jakiś czas,trzeba coś wykopać,przyciąć,właściwie to praca
bez przerwy, i na tym między innymi polega przyjemność tego zajęcia.
-
szostani pisze:Jakoś nie wyobrażam sobie budować się na "podwórku" rodziców i raczej myślę, że wiele osób również by tego nie chciało. Moja działka ma 50 arów czyli jest jeszcze większa i jakoś nigdy nie wyobrażaliśmy sobie żeby ją dzielić na mniejsze i żeby ktoś się tam budował....
...i życzę Wam aby się Wasze plany powiodły. Wszystkiego dobrego.kazik70 pisze:... Na tej działce będzie na pewno tylko jeden dom.
*Ci ludzie o których pisałam tez budowali domy zarzekając się, że na pewno nie będzie tam wiecej domów. Życie jednak pisze swoje historie i dziś na "stare lata" żałują swojej decyzji sprzed lat 40.
Moje nowe imię Szansa 

Ale w moim wypadku naprawdę tak będzie, bo ziemi jest 1,4hektara sobie po prostu odgrodzilem te 0,4h reszta jest dla dzieci i na sprzedaż. Ziemia na północy.