Widoki przecudne i bardzo intrygujące, chyba się zarażam...
Mediolobivia, trochę Aylostera, no i różne chwasty - czarny
- Andrew Be
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2013, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mediolobivia, trochę Aylostera, no i różne chwasty - czarny
Nie może i mnie tutaj zabraknąć.
Pozdrawiam Andrzej.
Piękny dywan kwiatów.
Gratulacje, roślinki za Twoją opiekę pięknie odpłacają.
BOŻENA
- banditoo

- Od: 23 lis 2008, o 01:33
i co się chwali przecie mówiłem że łandie kurduple kwitną
a ten odrazu po oczach musiał dać
-
x-Cz-a
Te kwitnienia to mistrzowstwo
,gratulacje 
Marku w te zimowe dni rozgrzałeś mnie pięknymi widokami
cudne kwitnienia i tyle zdjęć na raz, rewelacja, nie mogłam się oderwać od monitora 
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Dzięki Gaga1960, hen_s, kamaska, leszek2, Akwelan_2009, Martada, piasek pustyni, AleksandraBdg, nolina, ROBERTOBORO, Meir, maryjan13, Paula15, marta_lara, BigDonn, Bo-enka, banditoo, Czeresnia, mgr_ i jorkis za wizytę i posty. Mam nadzieję, że w tym roku będzie jeszcze bardziej kolorowo, acz wygląda na to, że będę miał dużo mniej czasu na badylaki i ich fotografowanie. No, ale zobaczymy. Póki co przygotowałem już absolutnie wszystko pod wysiew, pozostało wysypać nasionka na poletka - może w przyszły weekend...
kamaska - no to nic, tylko we własny wątek zainwestować, no i przy okazji parę mediolobiwek ;)
Meir - klasycznie łososiowie to są elegantulki i einsteinii forma spod MN 171a, to to bardziej pod róż, acz to oczywiście zależy od dnia kwitnienia i innych warunków. A pierwsza to łatwa do zdobycia, popularna orurensis - polecam się porozglądać ;) Te ze zdjęcia to na 90% 'fake', bo pod WR 35 Rausch napisał w jakimś artykule, że to to samo, co WR 502, czyli elegantulka właśnie, więc kto wie czy nie wyleci niedługo... A tłem jest trawnik z takim chwastem właśnie ;)
Natomiast dziś jeździliśmy z żoną po marketach w celu zakupienia systemu do drzwi przesuwnych i żona wypatrzyła mi Aylostera albiflora. Pierwszy raz widzę ją w markecie, więc uznałem, że lepiej jej będzie u nie niż tam. Trochę zresztą mocno wypędzona i lekko przygrzybiona, ale będą z niej ludzie po pełnym sezonie - po przesadzeniu siedzi w dziesiąteczce. Wcześniej miałem tylko jedną, beznumerkową, więc teraz mam nadzieję na urozmaicenie puli genetycznej. Swoją drogą materiału z numerkiem to nigdzie nie mogę utrafić...

kamaska - no to nic, tylko we własny wątek zainwestować, no i przy okazji parę mediolobiwek ;)
Meir - klasycznie łososiowie to są elegantulki i einsteinii forma spod MN 171a, to to bardziej pod róż, acz to oczywiście zależy od dnia kwitnienia i innych warunków. A pierwsza to łatwa do zdobycia, popularna orurensis - polecam się porozglądać ;) Te ze zdjęcia to na 90% 'fake', bo pod WR 35 Rausch napisał w jakimś artykule, że to to samo, co WR 502, czyli elegantulka właśnie, więc kto wie czy nie wyleci niedługo... A tłem jest trawnik z takim chwastem właśnie ;)
Natomiast dziś jeździliśmy z żoną po marketach w celu zakupienia systemu do drzwi przesuwnych i żona wypatrzyła mi Aylostera albiflora. Pierwszy raz widzę ją w markecie, więc uznałem, że lepiej jej będzie u nie niż tam. Trochę zresztą mocno wypędzona i lekko przygrzybiona, ale będą z niej ludzie po pełnym sezonie - po przesadzeniu siedzi w dziesiąteczce. Wcześniej miałem tylko jedną, beznumerkową, więc teraz mam nadzieję na urozmaicenie puli genetycznej. Swoją drogą materiału z numerkiem to nigdzie nie mogę utrafić...

Wspaniałe kwiaty na wstępie pokazałeś
Wszystkie piękne a dodatkowo zaintrygował mnie ten żółty z numerkiem bodajże MN 220. Co to jest? Jest taki... inny
Miałem nie pytać, ale te kwitnienia mnie przekonały. Są takie słoneczne
Będziesz miał na wiosnę jakieś odrosty/rośliny Mediolobivia do odsprzedania (z tych co nie wymagają jakiegoś szczególnego traktowania by nie padły)? Chciałbym zobaczyć, czy dałyby sobie u mnie rade. 
A albiflorkę też chyba kiedyś w markecie budowlanym widziałem, ale już była nieładnie wyciągnięta i zarobaczona
Wszystkie piękne a dodatkowo zaintrygował mnie ten żółty z numerkiem bodajże MN 220. Co to jest? Jest taki... inny
Miałem nie pytać, ale te kwitnienia mnie przekonały. Są takie słoneczne
A albiflorkę też chyba kiedyś w markecie budowlanym widziałem, ale już była nieładnie wyciągnięta i zarobaczona
- czarny

Wspomniana roślinka to Mediolobivia einsteinii. One trochę inne od zwykłych mediolobiwek - cała grupa einsteinii to generalnie największe rarytasy wśród medio. Najdroższe, trochę bardziej kłopotliwe w uprawie. Ta na zdjęciu jest kupna i niestety jest podejrzana o bycie 'fejkiem', bo wygląda, jak Mediolobivia einsteinii var. atrospinosa, a numerek MN 220 został zebrany w okolicach Alfarcito, a tamtejsze einsteinii mają krótkie, białe ciernie, a nie długie i czarno-brązowe, jak powyższa.
Nadmiar czegoś jest zawsze, ale to trzeba się na wiosnę przypomnieć. Generalnie najchętniej się wymieniam, a jak nie to beznumerkowe siewki, tudzież odrosty za nieduże piniążki opylam, bo te numerkowe to już raczej cenię =] Radę dadzą z pewnością, bo to w większości nietrudne, bardzo wdzięczne roślinki
Nadmiar czegoś jest zawsze, ale to trzeba się na wiosnę przypomnieć. Generalnie najchętniej się wymieniam, a jak nie to beznumerkowe siewki, tudzież odrosty za nieduże piniążki opylam, bo te numerkowe to już raczej cenię =] Radę dadzą z pewnością, bo to w większości nietrudne, bardzo wdzięczne roślinki
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Martwi mnie wzmianka o braku czasu... Też to okresowo miewam ale potem wraca wszystko do (dobrej lub choć względnej) normy.
Trzymam kciuki abyś tego czasu znalazł jak najwięcej bo wątek Twój rozwojowy i ciekawy - tak jak rośliny i cała kolekcja.
Trzymam kciuki abyś tego czasu znalazł jak najwięcej bo wątek Twój rozwojowy i ciekawy - tak jak rośliny i cała kolekcja.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- ROBERTOBORO

- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
Gdzieś czytałem że R. albiflorka występuje pod jednym tylko numerem FR 766a i rośnie bardzo blisko pulvinoski FR 766
- czarny

Ano i co więcej niektórzy uznają ją za odmianę pulvinoski, a i jeszcze perplexe do tego wora wrzucają. Obecnie jakiegoś materiału z numerkiem nie mogę utrafić, ale wiem, że jest w obiegu. Natomiast właśnie, jako że póki co tylko Ritter to znalazł, to można wnioskować, iż beznumerkowce pochodzą w prostej linii od tych oznaczonych 
Zacząłeś wątek od "trzęsienia ziemi" aż strach się bać co będzie dalej. Ch...ra, jeszcze jeden wątek od którego się uzależniam. Nie zna ktoś jakiegoś doktora od leczenia kaktusiarskich uzależnień.
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie. Tutaj tylko można się zaszczepić. Chorobą, nie na chorobę. 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Prawdziwe wejście smoka, co za początek
to się nazywa wstęp
a tu mignie miesiąc, dwa i takie widoki będą na żywo i na bieżąco