Dzięki
Gaga1960, hen_s, kamaska, leszek2, Akwelan_2009, Martada, piasek pustyni, AleksandraBdg, nolina, ROBERTOBORO, Meir, maryjan13, Paula15, marta_lara, BigDonn, Bo-enka, banditoo, Czeresnia, mgr_ i jorkis za wizytę i posty. Mam nadzieję, że w tym roku będzie jeszcze bardziej kolorowo, acz wygląda na to, że będę miał dużo mniej czasu na badylaki i ich fotografowanie. No, ale zobaczymy. Póki co przygotowałem już absolutnie wszystko pod wysiew, pozostało wysypać nasionka na poletka - może w przyszły weekend...
kamaska - no to nic, tylko we własny wątek zainwestować, no i przy okazji parę mediolobiwek ;)
Meir - klasycznie łososiowie to są elegantulki i einsteinii forma spod MN 171a, to to bardziej pod róż, acz to oczywiście zależy od dnia kwitnienia i innych warunków. A pierwsza to łatwa do zdobycia, popularna orurensis - polecam się porozglądać ;) Te ze zdjęcia to na 90% 'fake', bo pod WR 35 Rausch napisał w jakimś artykule, że to to samo, co WR 502, czyli elegantulka właśnie, więc kto wie czy nie wyleci niedługo... A tłem jest trawnik z takim chwastem właśnie ;)
Natomiast dziś jeździliśmy z żoną po marketach w celu zakupienia systemu do drzwi przesuwnych i żona wypatrzyła mi Aylostera albiflora. Pierwszy raz widzę ją w markecie, więc uznałem, że lepiej jej będzie u nie niż tam. Trochę zresztą mocno wypędzona i lekko przygrzybiona, ale będą z niej ludzie po pełnym sezonie - po przesadzeniu siedzi w dziesiąteczce. Wcześniej miałem tylko jedną, beznumerkową, więc teraz mam nadzieję na urozmaicenie puli genetycznej. Swoją drogą materiału z numerkiem to nigdzie nie mogę utrafić...