Florovit

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Skład florovitu

Post »

Temat Florovitu śledzę , ale umknęły mi posty na temat zamiennika Twojego pomysłu . Tak się składa , że dostałam w prezencie od zaprzyjaźnionego rolnika kilka kilo Polidapu . Podobnie jak Błażej piszę się na nowy zamiennik .

Pozdrawiam . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joneska

Jeśli chcesz wykorzystać te nawozy/ z wyjątkiem Fostaru / przeliczę Ci indywidualnie nawóz do fertygacji .

Nie widzę w sieci nawet karty charakterystyki Fostaru. Podejrzewam, że też jest konserwowany.
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Super.Dziękuję .Poproszę o takie przeliczenia.Z tym ,że jeśli nie Fostar to z fosforowych mam jeszcze tylko superfosfat wzbogacony.Zrezygnowałam z nabycia Polidapu właśnie na rzecz Fostaru,który używam do oprysków pelargonii na zwiększenie ilości pąków.Zamierzałam jeszcze kupić Kalprim i wydawało mi się ,że mając Fostar ,Kalprim i Mikrokompleks,-i które według Intermagu można mieszać w odpowiedniej proporcji-nic więcej mi nie trzeba a tu klops przez możliwą zawartość konserwantów.Wszystkich :wit

Edytuje.Przed chwilą dzwoniłam do Intermagu i powiedziano mi,żeFostar i kalprim nie są niczym konserwowane.No nie wiem czy mam wierzyć na słowo dlatego wysłałam e-maila z prośbą o kartę charakterystyki.Zobaczymy czy dostanę odpowiedź.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

I bardzo dobrze. Podaje więc Ci przepis.

Do butelki PET o poj. 2 l wlewasz 1 l wody. następnie odważasz i wsypujesz:

-10 dkg saletry potasowej
- 7 dkg superfosfatu wzbogaconego
- 2 dkg mocznika
- 4 dkg Mikrokomplex

Saletrę potasową i mocznik wsyp na końcu lub użyj ciepłej wody, bo rozpuszczając się ochładzają one wodę, zmniejszając rozpuszczalność pozostałych składników. Koncentrat po przygotowaniu będzie zawierał osad gipsu z superfosfatu. Przed każdym użyciem należy dobrze wstrząsnąć zawartością butelki.
Otrzymujesz ca 1,3 l nawozu NPK z mikroelementami o składzie procentowym 1,7: 2,2 : 3,5. Używasz go w ilości 7 ml/l wody . Nawóz zawiera też magnez, wapń i siarkę

Koszt 1 l tego nawozu po cenach detalicznych wynosi 1 zł 57 gr. i starcza na ca 170 l wody
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Dziękuję za przepis ;:180 - czym prędzej go zanotowałam co by mi nie umknął :D ale czy będzie też jeszcze jakiś inny przepis na preparat do fertygacji np bez Mikrokomplex'u ??
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

To jest przepis właściwie dla Joneska wykorzystujący posiadane przez Nią nawozy.

Przepis, który obiecałem, jest oparty o saletrę potasową, Azofoskę i superfosfat wzbogacony. Najprawdopodobniej ukaże się dziś wieczorem obok nowego HT i KSM.
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26

Post »

Ja też czekam z niecierpliwością i z góry dziękuję :D
Wprawdzie dokupiłam Florovit, ale będzie tylko do kwiatów.
Pozdrawiam -Marta
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Joneska pisze: wysłałam e-maila z prośbą o kartę charakterystyki.Zobaczymy czy dostanę odpowiedź.
Słusznie. Jakim cudem produkt jest dopuszczony do obrotu i stosowania nie posiadając karty charakterystyki ?. Chyba, że automaty BOT google jej nie znalazły

Popieram Twoje zdecydowane postępowanie.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

I bardzo dobrze. Podaje więc Ci przepis.

Do butelki PET o poj. 2 l wlewasz 1 l wody. następnie odważasz i wsypujesz:

-10 dkg saletry potasowej
- 7 dkg superfosfatu wzbogaconego
- 2 dkg mocznika
- 4 dkg Mikrokomplex

Saletrę potasową i mocznik wsyp na końcu lub użyj ciepłej wody, bo rozpuszczając się ochładzają one wodę, zmniejszając rozpuszczalność pozostałych składników. Koncentrat po przygotowaniu będzie zawierał osad gipsu z superfosfatu. Przed każdym użyciem należy dobrze wstrząsnąć zawartością butelki.
Otrzymujesz ca 1,3 l nawozu NPK z mikroelementami o składzie procentowym 1,7: 2,2 : 3,5. Używasz go w ilości 7 ml/l wody . Nawóz zawiera też magnez, wapń i siarkę

Koszt 1 l tego nawozu po cenach detalicznych wynosi 1 zł 57 gr. i starcza na ca 170 l wody[/quote]
forumowicz - Szczerze mówiąc ,cichutko liczyłam na taki właśnie odzew .Bez Twojego zaangażowania ,sugestia że można inaczej nawozić ( czyli tak po chłopsku :)) nie miałaby sensu. Chyba niewiele osób radzi sobie z symbolami na nawozach i z przeliczaniem czystego składnika na masę .Ja akurat sobie daję radę ,ale daleko mi do mistrzostwa .Na dodatek kosztorys opracowałeś .Podziwiam Twoje kompetencje i operatywność . Po prostu GENIALNIE . ;:180.
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40

Post »

No i dostałam odpowiedź z Intermagu z zapewnieniem .że Fostar ,Kalprim i Mikrokomplex nie zawierają konserwantów.Otrzymałam karty charakterystyki w/w produktów.pomodoroCzy mogę Ci przesłać te K.CH. na pw i czy mógłbyś wyrazić swoje zdanie?Rozumiem,że teraz jesteś zajęty .Cierpliwie poczekam.Pozdr
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

ps. Pewnie ten specyfik nad którym teraz pracujesz okaże się hitem.
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

Będzie zapewnie prostszy.
Mój pięcioletni syn w takiej sytuacji zawsze powtarza: Szukajcie a znajdziecie. Proście a będzie wam dane.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Telimenka pisze:Pewnie ten specyfik nad którym teraz pracujesz okaże się hitem.
Cenowo na pewno. Co do skuteczności ,też powinno być nieźle, ponieważ już rok temu kilku osobom polecałem stosować koncentrat na bazie Azofoski i są zadowolone.

-
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Jeśli chodzi o koktajl z Azofoski, to potwierdzam, że za radą forumowicz stosowałam go już ze świetnym skutkiem 2 sezony. Czekam na zmodyfikowany przepis :wit
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Przepis zapisany , mam pytanie czy można ten nawóz stosować dolistnie i w jakim rozcieńczeniu ?

Pozdrawiam . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”