Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Jacku wspaniałe rozpoczęcie nowego wątku.... liliowce to piękne kwiaty, prawdziwe ogromne bukiety :D
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jacku!
Z zainteresowaniem będę śledzić kolejną część botanika :)
Liliowce wspaniałe! :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wspaniały moment wybrałeś na kolejną część wątku - początek kwitnienia liliowców.
Gratuluje i podziwiam ich cudne kwiaty - to początek więc będę śledzić kolejne bo masz już ich sporo.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ja też wpisuję się na listę obecności :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jak zwykle spóżniona ale jestem. :wit
Ładnie zakwitły Ci liliowce. ;:138
Ciekawa jestem następnych, ale będzie się działo. ;:224
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

I ja się melduje :D Liliowce to pierwszy zakup na forum i zawsze będę mieć do nich sentyment...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Tylu gości na raz ;:oj Będę odpowiadał na raty, bo zbiorowo nie lubię.

Ewo_Rozalko, ja też Cię witam :!: A Ty otwarłaś już kolejny wątek? Zaglądałem do Ciebie, chciałem dodać komentarz, bo sporo ciekawych roślin i nawet zidentyfikowałem swoją starą parkową różę, a tu wątek zamknięty i nie ma gdzie się wpisać. A w ogóle to chyba blisko siebie mieszkamy :)

Tajko, nazwy dla mnie bardzo ważne więc jak tylko znam, to podpisuję i znacznikuję w ogrodzie. Niestety wśród liliowców wiele starych odmian bez nazw :(

Halinko, witaj :!: Nadszedł wysyp liliowców, bo kwitną w zasadzie od początku czerwca. Te botaniczne też bardzo lubię. I bladawce też 8-) Twoje na pewno będą piękne ;:108

Przemek :wit

Halinko, a jak u Ciebie :?: Przyznam się, że dawno nie byłem, bo gdzieś mi umknął Twój wątek :oops: Muszę sprawdzić, które liliowce mam od Ciebie, bo rosną już 4 lata i trochę zatarło mi się w pamięci 8-)

Będę kontynuował odpisywanie ale teraz chcę wstawić kilka zdjęć i lecieć do ogrodu, by popracować, zanim upał nastanie.
Dziś ślazowate. Malwy różowe rosną w wilgotnym miejscu i dorastają do 0,5m :;230 Za to malwa czarna ma się świetnie, bo rośnie wyżej. Będzie co zbierać na herbatkę 8-)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Dzwonki pokazane na końcu starego wątku - przeurocze :!:
Podoba mi się najbardziej pełny :D
Przesadziłam z opuszczonych działek brzoskwiniolistny biały i fiolet. :wink:
Liliowce imponujące, nie wiedziałam, że tyle ich masz, ciemne bosssskie :!:
No i moje ulubione malwy ;:138 Czekam na obiecujące kwitnienie czarnych, u Ciebie dużo szybciej :D
Malva alcea też jest lekarska ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Jacku śliczne liliowce.Moje też zaczynają na całego. :lol:
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Jacku Liliowce piękne.Fajnie zacząłeś wątek.Nie mogłam Cię znależć.Przy okazji odkryłam,że też świetnie gotujesz ;:333 ;:215
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kontynuuję zaległe odpisywanie:

Janko, Twoje liliowce piękne są :!: Cieszę się, że mogłem je zobaczyć w realu 8-) Ten żółty z lusterkiem bardzo mi się podoba :tan Już posadzony.
Chętnie się wymienię liliowcami pełnymi i może jeszcze jakieś będą do wymiany? 8-) Jesienią będę przesadzał liliowce, to podzielę.

Geniu, Ty też robisz bardzo ładne zdjęcia liliowcom. Najtrudniej jest zrobić zdjęcie drobnym kwiatuszkom. Moim aparatem ciężko złapać ostrość i wiele kwiatów z tego powodu nie pokazuję.
A stare odmiany liliowców mają swój urok i jest ich cała masa. Więc można by tylko takie kolekcjonować 8-)

Loki, ja też nie daję rady wszystkiego opielić. Ale nareszcie chwasty przystopowały i powoli doczyszczam zaniedbane zakątki ogrodu.
Lwie paszcze właśnie dostałem wczoraj siewki i dziś pikowałem. Na razie oklapły od tego upału ale już się nauczyłem podlewania metodą podsiąkową i to daje dobre efekty w takie suche dni.

Jolu, u Ciebie również dużo pięknych liliowców widziałem ;:136
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ślazówka śliczna, zapomniałam ją wysiać w tym roku.
Uwielbiam obie a podobno są już w handlu i inne kolory.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

c.d. odpowiedzi:

Iwonka, liliowce to kalejdoskop kolorów więc lato jest teraz słoneczne i kolorowe ;:3
'Bela Lugosi' ma codziennie po kilka kwiatów na swoich grubych łodygach. I ani jednej plamki na ciemnych płatkach, bo nie pada. Bardzo dobra odmiana!

Agness, wielkie dzięki :) Co prawda kwiatów na liliowcach dużo ale są one rozproszone i trudno ująć je na fotce tak jak piszesz - w bukiecie. Zatem skupiam się na pokazaniu piękna i różnic pojedynczych kwiatów 8-)

Aguniago, witaj! Pamiętam, że kiedyś obiecałem Ci liliowce. Nawet jeden był długo wykopany ('Catharine Woodburry') ale nie było okazji Ci przekazać i wkopałem w pierwszym lepszym wolnym miejscu. I on teraz kwitnie (zaraz pokażę). Jeśli kiedyś będziesz niedaleko, to zapraszam! Albo umówimy się pośrodku - w 'Panderozie' bo jeszcze nie byłem w tym roku.

Krysiu, nowy wątek i tak musiałbym wkrótce otworzyć więc liliowce nie chciałem umieszczać na koniec starego, do którego mało kto by już zaglądał. A tak będą wszystkie moje liliowce w jednym miejscu. A uzbierało się ich trochę. Zaraz pokażę nastepne.

Dorotko, :wit

Grażynko, dlaczego spóźniona? :wink: Zastanawia mnie i rozbawia to zwiększone zainteresowanie wątkiem na początku, a potem frekwencja, a przynajmniej wpisy siadają :) Ty przynajmniej wpisujesz się regularnie ;:168
Zaraz będą kolejne liliowce w tym 3 z jesiennych nasadzeń.
Ślazówki nie mam. Pokazywałem ślazy, malwy i ślazownik ;:170

Aniu, liliowce zdobyły dużą popularność więc nie dziwię się, że i Ty od nich zaczęłaś 8-) Różnorodność ogromna i powoli zaczynam być wybredny w dobieraniu kolejnych :roll:

rozpocznę od najnowszych, czyli nasadzeń jesiennych, które cieszą ogromnie, bo to przecież jeszcze bardzo młode rośliny a już kwitną ;:oj ; ten zapewne będzie pretendował do miana najjaśniejszego:
Obrazek

tego nazwałbym 'zachód słońca', bo ma wszystkie kolory zachodzącego słońca i właśnie podczas zachodu zrobiłem mu fotkę; ma w sobie dużo ciepła
Obrazek

to chyba siewka (?) z odznaczającą się białą pręgą przez środek płatków, która przyciąga wzrok
Obrazek

kolejna siewka; takiej pomarańczowej żarówy to jeszcze nie widziałem :shock: ; świetnie sobie poradził, choć był sadzony w maju!
Obrazek

i stara gwardia :wink: ; niby żółty ale nie taki zwyczajny dzięki wyrazistej falbanie na dolnym płatku; wygląda jakby był z marcepanu :)
Obrazek

tego trzeba mieć co najmniej dwa egzemplarze - jeden w słońcu a drugi w półcieniu, bo na każdym stanowisku będzie miał inny kolor 8-)
Obrazek

bardzo oryginalny liliowiec z wywiniętymi płatkami! jest wyjątkowy!
Obrazek

tego mam trzeci sezon ale dopiero teraz w pełni mogę go podziwiać, bo nie ma przebarwień od wody i bardzo się wzmocnił; z doświadczenia widzę, że liliowce potrzebują trochę czasu, by w pełni się zaprezentować
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Widzisz, tak podobne te nazwy, że mi się "pokićkało". ;:14
A na myśli miałam malwę moschata, bo bardzo do ślazówki / lavatera /podobna. :D
Cieszę się że liliowce ode mnie tak ładnie Ci zakwitły.
Trafiły w dobre ręce to i odwdzięczają się kwitnieniem. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

WOW! Jakie piękne.Muszę czym prędzej zająć czymś innym ;:138 ;:333