Minibotanik Jacka cz.8
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.8
Jacku wspaniałe rozpoczęcie nowego wątku.... liliowce to piękne kwiaty, prawdziwe ogromne bukiety 

Witaj Jacku!
Z zainteresowaniem będę śledzić kolejną część botanika
Liliowce wspaniałe!
Z zainteresowaniem będę śledzić kolejną część botanika

Liliowce wspaniałe!

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wspaniały moment wybrałeś na kolejną część wątku - początek kwitnienia liliowców.
Gratuluje i podziwiam ich cudne kwiaty - to początek więc będę śledzić kolejne bo masz już ich sporo.
Gratuluje i podziwiam ich cudne kwiaty - to początek więc będę śledzić kolejne bo masz już ich sporo.
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Ja też wpisuję się na listę obecności 

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Jak zwykle spóżniona ale jestem.
Ładnie zakwitły Ci liliowce.
Ciekawa jestem następnych, ale będzie się działo.

Ładnie zakwitły Ci liliowce.

Ciekawa jestem następnych, ale będzie się działo.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
I ja się melduje
Liliowce to pierwszy zakup na forum i zawsze będę mieć do nich sentyment...

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Tylu gości na raz
Będę odpowiadał na raty, bo zbiorowo nie lubię.
Ewo_Rozalko, ja też Cię witam
A Ty otwarłaś już kolejny wątek? Zaglądałem do Ciebie, chciałem dodać komentarz, bo sporo ciekawych roślin i nawet zidentyfikowałem swoją starą parkową różę, a tu wątek zamknięty i nie ma gdzie się wpisać. A w ogóle to chyba blisko siebie mieszkamy
Tajko, nazwy dla mnie bardzo ważne więc jak tylko znam, to podpisuję i znacznikuję w ogrodzie. Niestety wśród liliowców wiele starych odmian bez nazw
Halinko, witaj
Nadszedł wysyp liliowców, bo kwitną w zasadzie od początku czerwca. Te botaniczne też bardzo lubię. I bladawce też
Twoje na pewno będą piękne
Przemek
Halinko, a jak u Ciebie
Przyznam się, że dawno nie byłem, bo gdzieś mi umknął Twój wątek
Muszę sprawdzić, które liliowce mam od Ciebie, bo rosną już 4 lata i trochę zatarło mi się w pamięci 
Będę kontynuował odpisywanie ale teraz chcę wstawić kilka zdjęć i lecieć do ogrodu, by popracować, zanim upał nastanie.
Dziś ślazowate. Malwy różowe rosną w wilgotnym miejscu i dorastają do 0,5m
Za to malwa czarna ma się świetnie, bo rośnie wyżej. Będzie co zbierać na herbatkę

Ewo_Rozalko, ja też Cię witam

Tajko, nazwy dla mnie bardzo ważne więc jak tylko znam, to podpisuję i znacznikuję w ogrodzie. Niestety wśród liliowców wiele starych odmian bez nazw

Halinko, witaj

Przemek

Halinko, a jak u Ciebie

Będę kontynuował odpisywanie ale teraz chcę wstawić kilka zdjęć i lecieć do ogrodu, by popracować, zanim upał nastanie.
Dziś ślazowate. Malwy różowe rosną w wilgotnym miejscu i dorastają do 0,5m

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Dzwonki pokazane na końcu starego wątku - przeurocze
Podoba mi się najbardziej pełny
Przesadziłam z opuszczonych działek brzoskwiniolistny biały i fiolet.
Liliowce imponujące, nie wiedziałam, że tyle ich masz, ciemne bosssskie
No i moje ulubione malwy
Czekam na obiecujące kwitnienie czarnych, u Ciebie dużo szybciej
Malva alcea też jest lekarska ?
Dzwonki pokazane na końcu starego wątku - przeurocze

Podoba mi się najbardziej pełny

Przesadziłam z opuszczonych działek brzoskwiniolistny biały i fiolet.

Liliowce imponujące, nie wiedziałam, że tyle ich masz, ciemne bosssskie

No i moje ulubione malwy

Malva alcea też jest lekarska ?
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Jacku śliczne liliowce.Moje też zaczynają na całego. 

- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku Liliowce piękne.Fajnie zacząłeś wątek.Nie mogłam Cię znależć.Przy okazji odkryłam,że też świetnie gotujesz

- JacekP
Kontynuuję zaległe odpisywanie:
Janko, Twoje liliowce piękne są
Cieszę się, że mogłem je zobaczyć w realu
Ten żółty z lusterkiem bardzo mi się podoba
Już posadzony.
Chętnie się wymienię liliowcami pełnymi i może jeszcze jakieś będą do wymiany?
Jesienią będę przesadzał liliowce, to podzielę.
Geniu, Ty też robisz bardzo ładne zdjęcia liliowcom. Najtrudniej jest zrobić zdjęcie drobnym kwiatuszkom. Moim aparatem ciężko złapać ostrość i wiele kwiatów z tego powodu nie pokazuję.
A stare odmiany liliowców mają swój urok i jest ich cała masa. Więc można by tylko takie kolekcjonować
Loki, ja też nie daję rady wszystkiego opielić. Ale nareszcie chwasty przystopowały i powoli doczyszczam zaniedbane zakątki ogrodu.
Lwie paszcze właśnie dostałem wczoraj siewki i dziś pikowałem. Na razie oklapły od tego upału ale już się nauczyłem podlewania metodą podsiąkową i to daje dobre efekty w takie suche dni.
Jolu, u Ciebie również dużo pięknych liliowców widziałem
Janko, Twoje liliowce piękne są

Chętnie się wymienię liliowcami pełnymi i może jeszcze jakieś będą do wymiany?

Geniu, Ty też robisz bardzo ładne zdjęcia liliowcom. Najtrudniej jest zrobić zdjęcie drobnym kwiatuszkom. Moim aparatem ciężko złapać ostrość i wiele kwiatów z tego powodu nie pokazuję.
A stare odmiany liliowców mają swój urok i jest ich cała masa. Więc można by tylko takie kolekcjonować

Loki, ja też nie daję rady wszystkiego opielić. Ale nareszcie chwasty przystopowały i powoli doczyszczam zaniedbane zakątki ogrodu.
Lwie paszcze właśnie dostałem wczoraj siewki i dziś pikowałem. Na razie oklapły od tego upału ale już się nauczyłem podlewania metodą podsiąkową i to daje dobre efekty w takie suche dni.
Jolu, u Ciebie również dużo pięknych liliowców widziałem

- kogra
- Przyjaciel Forum
Ślazówka śliczna, zapomniałam ją wysiać w tym roku.
Uwielbiam obie a podobno są już w handlu i inne kolory.
Uwielbiam obie a podobno są już w handlu i inne kolory.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
c.d. odpowiedzi:
Iwonka, liliowce to kalejdoskop kolorów więc lato jest teraz słoneczne i kolorowe
'Bela Lugosi' ma codziennie po kilka kwiatów na swoich grubych łodygach. I ani jednej plamki na ciemnych płatkach, bo nie pada. Bardzo dobra odmiana!
Agness, wielkie dzięki
Co prawda kwiatów na liliowcach dużo ale są one rozproszone i trudno ująć je na fotce tak jak piszesz - w bukiecie. Zatem skupiam się na pokazaniu piękna i różnic pojedynczych kwiatów
Aguniago, witaj! Pamiętam, że kiedyś obiecałem Ci liliowce. Nawet jeden był długo wykopany ('Catharine Woodburry') ale nie było okazji Ci przekazać i wkopałem w pierwszym lepszym wolnym miejscu. I on teraz kwitnie (zaraz pokażę). Jeśli kiedyś będziesz niedaleko, to zapraszam! Albo umówimy się pośrodku - w 'Panderozie' bo jeszcze nie byłem w tym roku.
Krysiu, nowy wątek i tak musiałbym wkrótce otworzyć więc liliowce nie chciałem umieszczać na koniec starego, do którego mało kto by już zaglądał. A tak będą wszystkie moje liliowce w jednym miejscu. A uzbierało się ich trochę. Zaraz pokażę nastepne.
Dorotko,
Grażynko, dlaczego spóźniona?
Zastanawia mnie i rozbawia to zwiększone zainteresowanie wątkiem na początku, a potem frekwencja, a przynajmniej wpisy siadają
Ty przynajmniej wpisujesz się regularnie
Zaraz będą kolejne liliowce w tym 3 z jesiennych nasadzeń.
Ślazówki nie mam. Pokazywałem ślazy, malwy i ślazownik
Aniu, liliowce zdobyły dużą popularność więc nie dziwię się, że i Ty od nich zaczęłaś
Różnorodność ogromna i powoli zaczynam być wybredny w dobieraniu kolejnych
rozpocznę od najnowszych, czyli nasadzeń jesiennych, które cieszą ogromnie, bo to przecież jeszcze bardzo młode rośliny a już kwitną
; ten zapewne będzie pretendował do miana najjaśniejszego:

tego nazwałbym 'zachód słońca', bo ma wszystkie kolory zachodzącego słońca i właśnie podczas zachodu zrobiłem mu fotkę; ma w sobie dużo ciepła

to chyba siewka (?) z odznaczającą się białą pręgą przez środek płatków, która przyciąga wzrok

kolejna siewka; takiej pomarańczowej żarówy to jeszcze nie widziałem
; świetnie sobie poradził, choć był sadzony w maju!

i stara gwardia
; niby żółty ale nie taki zwyczajny dzięki wyrazistej falbanie na dolnym płatku; wygląda jakby był z marcepanu

tego trzeba mieć co najmniej dwa egzemplarze - jeden w słońcu a drugi w półcieniu, bo na każdym stanowisku będzie miał inny kolor

bardzo oryginalny liliowiec z wywiniętymi płatkami! jest wyjątkowy!

tego mam trzeci sezon ale dopiero teraz w pełni mogę go podziwiać, bo nie ma przebarwień od wody i bardzo się wzmocnił; z doświadczenia widzę, że liliowce potrzebują trochę czasu, by w pełni się zaprezentować

Iwonka, liliowce to kalejdoskop kolorów więc lato jest teraz słoneczne i kolorowe

'Bela Lugosi' ma codziennie po kilka kwiatów na swoich grubych łodygach. I ani jednej plamki na ciemnych płatkach, bo nie pada. Bardzo dobra odmiana!
Agness, wielkie dzięki

Aguniago, witaj! Pamiętam, że kiedyś obiecałem Ci liliowce. Nawet jeden był długo wykopany ('Catharine Woodburry') ale nie było okazji Ci przekazać i wkopałem w pierwszym lepszym wolnym miejscu. I on teraz kwitnie (zaraz pokażę). Jeśli kiedyś będziesz niedaleko, to zapraszam! Albo umówimy się pośrodku - w 'Panderozie' bo jeszcze nie byłem w tym roku.
Krysiu, nowy wątek i tak musiałbym wkrótce otworzyć więc liliowce nie chciałem umieszczać na koniec starego, do którego mało kto by już zaglądał. A tak będą wszystkie moje liliowce w jednym miejscu. A uzbierało się ich trochę. Zaraz pokażę nastepne.
Dorotko,

Grażynko, dlaczego spóźniona?

Zaraz będą kolejne liliowce w tym 3 z jesiennych nasadzeń.
Ślazówki nie mam. Pokazywałem ślazy, malwy i ślazownik

Aniu, liliowce zdobyły dużą popularność więc nie dziwię się, że i Ty od nich zaczęłaś

rozpocznę od najnowszych, czyli nasadzeń jesiennych, które cieszą ogromnie, bo to przecież jeszcze bardzo młode rośliny a już kwitną

tego nazwałbym 'zachód słońca', bo ma wszystkie kolory zachodzącego słońca i właśnie podczas zachodu zrobiłem mu fotkę; ma w sobie dużo ciepła

to chyba siewka (?) z odznaczającą się białą pręgą przez środek płatków, która przyciąga wzrok

kolejna siewka; takiej pomarańczowej żarówy to jeszcze nie widziałem

i stara gwardia

tego trzeba mieć co najmniej dwa egzemplarze - jeden w słońcu a drugi w półcieniu, bo na każdym stanowisku będzie miał inny kolor

bardzo oryginalny liliowiec z wywiniętymi płatkami! jest wyjątkowy!

tego mam trzeci sezon ale dopiero teraz w pełni mogę go podziwiać, bo nie ma przebarwień od wody i bardzo się wzmocnił; z doświadczenia widzę, że liliowce potrzebują trochę czasu, by w pełni się zaprezentować

- kogra
- Przyjaciel Forum
Widzisz, tak podobne te nazwy, że mi się "pokićkało".
A na myśli miałam malwę moschata, bo bardzo do ślazówki / lavatera /podobna.
Cieszę się że liliowce ode mnie tak ładnie Ci zakwitły.
Trafiły w dobre ręce to i odwdzięczają się kwitnieniem.

A na myśli miałam malwę moschata, bo bardzo do ślazówki / lavatera /podobna.

Cieszę się że liliowce ode mnie tak ładnie Ci zakwitły.
Trafiły w dobre ręce to i odwdzięczają się kwitnieniem.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
WOW! Jakie piękne.Muszę czym prędzej zająć czymś innym