Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kasialb1
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fuksje - wszystko o nich, cz. 2

Post »

Witam, poniżej Fuksja Lambada w formie drzewka kupiona, zimowana drugi sezon, obecnie tak kwitnie ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A ta tegoroczna
Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Powinnam je posadzić w pojemnikach wiszących, stoją w skrzynkach na ziemi. Wszystkie są tegoroczne.
Fuchsia Kenzo
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fuchsia Lilac Lustre
Obrazek

Obrazek

Fuksja Blue Hawaii
Obrazek

Fuksja Schweizer Landfraue
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Wielki szacunek dla was za znajomość nazw odmian, bo ja mam może z 7, ale tylko jedną znam, bo była opisana na doniczce.
Crazydaisy, zachodzę w głowę, jakim cudem udało ci się przelać tę fuksję i mam nadzieję, że ja uratowałaś. :uszy
Fuksje podobno nie powinny mieć podstawek pod doniczki, tak wyczytałam na FO właśnie i moje ich nie mają, z wyjątkiem jednej wiszącej, ale zrobiłam w podstawce dwie małe dziurki, żeby w czasie deszczów woda nie stała.
Ktoś tu zastanawiał się nad pokrojem fuksji swoich i cioci chyba. To wg mnie kwestia odmiany, bo być może ciocia ma stojące czyli wzniosłe, a przecież są też odmiany półwzniosłe i zwisające. Inna sprawa to cięcie, które na pewno lepiej wykona wykwalifikowany ogrodnik niż ciocia amatorka. Uprawiam fuksje od lat, a nigdy nie mają takiego ładnego pokroju ja te kupne niestety.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rapunzel, co do znajomosci odmian, to ja taki geniusz jestem bo kupowalam z etykietami i te etykiety dalej tkwia w doniczkach. Mam NN, jedna zakwitla nawet i pojecia nie mam co ona jest. W sumie wiekszosc z moich odmian juz rozpoznaje na zasadzie ktora jest ktora, ale gdyby mi postawic obok siebie moja i jakas podobna odmiane, to pewnie bym polegla. Przelanie Alison Patricii to efekt dlugotrwalych opadow - moje fuksje sa "pod chmurka", ona malenka... Udalo mi sie ja uratowac, ale nie bez strat - jedna z glownych galazek byla juz zupelnie zwiednieta i nie przetrwala, cala roslinka natomiast, choc wyglada biedniej, zyje i sadze ze juz jej nic nie zagraza. Po prostu będę ja zabierac pod dach na drugi raz - ona nie nadrobi transpiracja bo jest malenka.

Raflezja, sliczne! Blue Hawaii w ogole zachwyca.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

crazydaisy, ja bym na twoim miejscu zajrzała tej przelanej w korzenie, bo one się raczej łatwo ukorzeniają i może jej kiepski stan wynika z nie najlepszego stanu korzeni po tym przelaniu. Oczywiście kluczowa jest kwestia, czy będziesz traktować fuksje jak balkonowe jednoroczne, czy też masz zamiar je przechować na przyszły sezon. Jeśli planujesz przechowanie, to warto pokusić się o wyhodowanie szczepki o zdrowych korzeniach, ale jeśli nie to w sumie nie ma to większego sensu . :wink:
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rapunzel, zdecydowanie mam zamiar zimowac te paskudztwa. Alison ma juz klony, chyba nawet zdazyly sie ukorzenic, ale nie ruszam, poki nie zobacze ze rosna. Nie zagladalam jej w korzenie - usunelam ile sie dalo nieprzerosnietej, mokrej (bardzo mokrej) ziemi, uwazajac zeby nie uszkodzic bryly korzeniowej, odcielam te sflaczala galazke i wsadzilam z powrotem do doniczki, obsypujac bryle swieza, sucha ziemia. Delikatnie podlalam, zeby nawilzyc, ale nie zlac i tak zostawilam. W tej chwili calosc roslinki ma sie dobrze z tego co widze.

Dzis znalazlam zlamana galaz Blue Eyes. Nie bylo silnego wiatru, deszczu - nic co by ja moglo dodatkowo obciazyc - ale miala duzo kwiatow i pakow. MOgla tak pod wlasnym ciezarem sie zlamac? :(
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
x-grey
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 lip 2013, o 15:44

Post »

Moje doświadczenie niewielkie a 100% zrobionych przeze mnie w kwietniu br. sadzonek przyjęło się więc chyba faktycznie łatwo ukorzenić. Dostałam w przesyłce takie bidki z pojedynczymi pędami, ciachałam wszystkie jak leci aby się rozkrzewiły nie licząc za bardzo na ukorzenienie tych odciętych a tu taka niespodzianka. Przychówek oddałam koleżance, pojawiły się malutkie pączki więc jeszcze zdążą zakwitnąć.
Ela071
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2013, o 08:34

Post »

Witam, jestem nowa na forum. Śledzę ten wątek od dawna ponieważ tak jak i Was urzekły mnie te przepiękne kwiaty. Mam takie pytanko : na liściach jednej z moich fuksji pojawiły się jakieś dziwne blado zielono białe przebarwienia proszę pomóżcie mi ustalić co może być przyczyną takiego stanu mojej fuksji.

Obrazek
Ela
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie parzy jej slonce?
Kinga
Ela071
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Mam balkon od strony północnej więc stoją w cieniu.
Ela
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A poogladalas ja pod katem "zjadaczy"? Jak nie ma nic, to czekamy na wypowiedzi madrzejszych...
Kinga
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p
Od: 26 cze 2013, o 16:34

Post »

Ela nawóz stosujesz,może są przenawożone,"popalone"nawozem.
Ela071
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Przedwczoraj na innej fuksji zauważyłam białe jejeczka mączlika więc spryskałam wszystkie Kohinorem, podlewam natomiast wszystkie jednakowo Substralem ,, Burza Kwiatów" a plamy są tylko na jednej.
Ela
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p
Od: 26 cze 2013, o 16:34

Post »

Ela071 pisze:Przedwczoraj na innej fuksji zauważyłam białe jejeczka mączlika
to się wyjaśniło
Awatar użytkownika
amster
500p
500p
Od: 21 lip 2011, o 22:05

Post »

Moje fuksje coraz bardziej się rozkręcają, chociaż to zaledwie kilka z nich kwitnie, to jestem z nich bardzo zadowolony.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”