Od sadzonki do sukcesu.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Od sadzonki do sukcesu.

Post »

:wit
Pięknie się zapowiada , grubosz rewelacja ;:215
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Alinko!!!

może przy niedzieli jakiś kwiatuszek pokażesz???
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Witaj Kochana!
Jestem i ja. Wczoraj Cię szukałam ale nie znalazłam, boś mi zbyt nisko zjechała :)
Przyznam szczerze, że Calla zrobiła na mnie ogromne wrażenie...ale drzewko to mi usta otworzyło. No! Cieszę się, że nie trzeba Cię namawiać na założenie wątku. Po tym, co już zaprezentowałaś zapewne będziemy Cię męczyć o fotki-dużo, dużo fotek i historie roślinek. Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Witam wszystkich serdecznie!
Dziękuję za wszystkie miłe słowa pod adresem moich kwiatków. Zdaję sobie sprawę, że zdjęcia nie są dobrej jakości - tym bardziej mi miło.
Rozpoczęłam od tych roślin bo długo się nimi cieszyłam ale obecnie już nie istnieją. Cebule Kalii jak i Gwiazda betlejemska nie przetrzymały jednej z zim.
Do Gwiazdy betlejemskiej mam duży sentyment no i plan... spróbuję jeszcze raz wyhodować z niej takie drzewko ?ala bonsai?.
A poniżej przedstawiam dawców organów.... ;:306

Obrazek
Obrazek

Moją kolejną ulubioną roślinką jest asparagus. Ponieważ jest lekki, puszysty i delikatny ? po prostu takie zielone pióra. Amatorsko bawię się we florystę więc często sięgam do niego w celach praktycznych ? do bukietów. :wink:

Asparagus gęstokwiatowy (A. densiflorus) odm. Sprengera
Obrazek
Asparagus... podejrzewam, że to Asparagus sierpowaty (A. falcatus)
Obrazek
Asparagus pierzasty (A. setaceus ) odm. Plumosus.
Obrazek
A to zakup "gotowca" z kwiaciarni - chyba to Asparagus sierpowaty (A. falcatus)
Obrazek

Kolejną roślinką jest stara odmiana calanchoe. Zauważcie, że ma drobne listki i równie drobne,delikatne kwiatki. Staram się aby ta odmiana nie wyginęła, bo jest naprawdę bardzo wdzięczna. Kwitnie dwa razy do roku lub częściej i przy odpowiedniej dawce rozproszonego światła ma gęstą, pełną strukturę. Oczywiście po przeglądnięciu starych zdjęć znalazłam tylko dwa : skan ze zdjęcia papierowego i zdjęcie robione starym telefonem komórkowym.... No cóż, aby nie być gołosłowna, obiecuję, że ze szczepek wyhoduję nową roślinkę a wtedy zrobię już porządne zdjęcie.

Obrazek

Obrazek
A oto obecne, trzy zaniedbane calanchoe, które posłużą mi do odnowienia roślinki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na kilka lat zaprzestałam zajmować się kwiatami doniczkowymi gdyż bardziej zajęłam się ogrodem. Powrót do ?doniczek? zawdzięczam swojemu ?Przyjacielowi? ale najbardziej jego siostrze Baśce-Chrapce, która ofiarowała mi pod koniec lata 2012 kilkanaście szczepek i sadzonek rożnych roślinek. Przyjęły się dobrze, chociaż zimę trochę odchorowały. Oto one :
Obrazek
Dziękuję Basiu, mam nadzieję, że będę mogła się Tobie jakoś odwdzięczyć.
aha, mówią, że za kwiaty się nie dziękuję.... hmmm... ja zawsze dziękuję i ... źle na tym nie wychodzę. :uszy

Na koniec dzisiejszego wywodu, pragnę podzielić się swoim zachwytem nad bluszczem, który kupiłam ..... w supermarkiecie. ;:131
Obrazek

Pragnę też odpowiedzieć na zapytania o kwitnącego grubosza. Moje zaskoczenie było tak duże, że musiałam sprawdzić w internecie, czy to jest w ogóle możliwe. Okazało się, że jest to możliwe i zdarza się, chociaż nie często. A co zrobiłam, że zakwitł ? Stoi sobie cały rok na południowym oknie (z powodu zadaszenia balkonu jest tam jasne ale rozproszone światło) wraz z drugim identycznym gruboszem, który nie zakwitł.. Zdarzało mi się go przesuszyć a innym razem zalać. Jednym słowem nie specjalnie o niego dbałam. Niektórzy mówią, że kwiaty kwitną gdy mają źle i wtedy dążą do wyprodukowania nasion aby w ten sposób znaleźć lepsze miejsce do rozwoju i uniemożliwić wyginięcie gatunku. Jeśli tak jest, to musiałam go nie źle wymęczyć ;:134 Okno gdzie stoją grubosze widać na pierwszym zdjęciu z asparagusem.

Do następnego razu! Kwiatkiem do góry!!!! Pa!Pa!
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko piękne roślinki pokazujesz. Bardzo podobają mi się Asparagusy. Ostatnio w hiper namierzyłam jednego ale w końcu się nie zdecydowałam.
Za roślinki nie musisz się odwdzięczać-bardzo cieszę się, że ktoś chce mieć zielone w domu i chętnie się nimi dzielę. I też zawsze za roślinki dziękuję i nie daję wcale grosika-nie jestem przesądna. Mam nadzieję, że będą Ci dobrze rosły. Bluszczyk też przecudny-ogólnie bardzo je lubię-zarówno "variegaty" jak i zielone :)
Wiem, że jutro do pracy, ale mam nadzieję, że znów nam tu co nieco wieczorkiem zapodasz.
Pozdrowionka.
Awatar użytkownika
Kama86
500p
500p
Od: 8 sty 2013, o 18:45

Post »

Witaj Alinko :wit Bardzo ładne roślinki z tobą mieszkają ;:108 Zachwycił mnie kwitnący grubosz- to nieczęsty widok ;:oj
Śliczny bluszczyk variegata w równie ładnej osłonce, no i oczywiście asparagusy ;:215
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

:wit Alinko
Piekne masz roślinki ;:138 Będę często do Ciebie zaglądac. ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
AleksandraBdg

Post »

Proszę jaka piękna kolekcja!! Super, czekam na więcej ;)
x-h-n

Post »

Ale masz cudowne roślinki ;:303 i co Ty mówisz że brzydkie zdjęcia ;:202 mi się bardzo podobają ;:138
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

WITAM BYDGOSZCZANKĘ! LUBIĘ TO MIASTO, CHOCIAŻ BYWAM TAM ZAZWYCZAJ "SŁUŻBOWO". BRDA, JEJ KANAŁY, OPERA NOVA ... ACH.... JUŻ TĘSKNIĘ .... ALE Z WIZYTĄ POCZEKAM NA LEPSZĄ POGODĄĘ ;:3
Kręcą mnie drzewka bonsai, albo chociaż udawane - takie ala bonsai. Dlatego Twoje grubosze prowadzone w ciekawych formach naprawdę mnie zachwyciły. Będą dla mnie inspiracją ;:173
Pozdrawiam cieplutko. Pa!Pa! :wit
AleksandraBdg

Post »

Alinko, bardzo mi miło!
Bydgoszcz jest naprawdę piękna, wyremontowana Wyspa Młyńska robi ogromne wrażenie! Zaglądaj do nas częściej.
Moje Grubosze bardzo dziękują za pochwały! Mam nadzieję,ze w tym sezonie puszczone samopas pięknie wyrosną.

Pozdrawiam!!
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko ja tu pukam i pukam i o fotki dopytuję :)
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Dziękuję Asiu. Jak w rodzinie co drugi to fotograf to można popaść w kompleksy... ;:218
Czas się leczyć ? Może Polopirynka pomoże? Hi...hi... na pewno nie zaszkodzi ;:306
Pozdrawiam cieplutko !! ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 16:40

Post »

No no no ;:180 ;:224 ;:224 , kwitnący grubosz cudny ;:63 , a już Gwiazda betlejemska u Ciebie zaprzecza pogłoskom jakoby był to kwiat jednoroczny ;:14 , będę zaglądać, :wit
jestem zauroczona ;:131
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Witaj Basiu! Juz się biorę do pracy! Wstawię parę zdjęć moich ulubieńców... ulubieńców bo nie sprawiają mi większych problemów i są mało wymagające oraz bardzo powszechne.
Widziałam Twoje kwiatki na żywo i zrobiły na mnie ogromne wrażenie ale gdy zobaczyłam je na Twoich fotkach i gdy na spokojnie mogłam się im przyjrzeć to .... noooo.... czapki z głów... bez przesady... śliczne, zdrowe, zadbane okazy i ta rozmaitość gatunków.... Zarażasz doniczkomanią wszystkich dookoła!!! I dobrze!!!!
Buziaki!!! ;:197
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”