Datury zimowanie
moja na razie idzie po tej sadzonce co odbila z korzenia a jakos z pnia niby sa zaczatki pedow ale jakos takie malenkie wiec mysle ze moja datura bedzie najpredzej kwitla na tej sadzonce korzeniowej niz z pedow ktore ewentualnie wyjda z tego pniaka
ona teraz stoi na balkonie bo jest dosc cieplo a temp w nocy nie spada ponizej 9 stopni ale zobaczymy czy zakwitnie jeśli nie to trudno moze w nastepnym roku
a 2 datura wypuscila taka samam sadzonke ale jest bardziej watla niz ta na tej 1 daturze i chyba z niej juz nie uzyskam kwaita bo caly pien usechl a ta sadzonka jest taka niemrawa
jedna mala sadzone zeszloroczna posadzilem do gruntu na dzialce i mam nadzieje ze szybko zacznie rosnac
bo ktory kwiat rosnie wolno bo dobrym gnojowniku z ptasich odchodow
pozdrawiam i Dzięki za wszystkie rady
ona teraz stoi na balkonie bo jest dosc cieplo a temp w nocy nie spada ponizej 9 stopni ale zobaczymy czy zakwitnie jeśli nie to trudno moze w nastepnym roku
a 2 datura wypuscila taka samam sadzonke ale jest bardziej watla niz ta na tej 1 daturze i chyba z niej juz nie uzyskam kwaita bo caly pien usechl a ta sadzonka jest taka niemrawa

pozdrawiam i Dzięki za wszystkie rady
pomieszane z poplatanym, na zdjeciach jest przedstawiona brugmansia a nie datura. sa to rosliny spokrewnione ale jednak wymagaja roznego traktowania, proponuje siegnac takze do innych zrodel "wiedzy". Nie ma czegos takiego jak datury jednoroczne. I datury i brugmansie to byliny - rosliny wieloletnie.Erazm pisze:Tu jest wszystko o daturach: http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/datura.html
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Wojtek, nazwa Datura to nazw rodzaju i w niej mieściły się dotychczas zarówno Datury roczne, bylinowe jaki drzewiaste. Systematycy chcąc oddzielić te drzewiaste( a tym samym trochę uporządkować nazewnictwo) nazwali Brugmasiami. Ponieważ nie wszyscy podążają za nowościami systematycznymi dla nich to dalej Datura. Możesz mieć pretensje do tych którzy powinni wiedzieć i propagować tą nowość (bo mimo, że ma parę lat jest to nowość biorąc ludzkie przyzwyczajenia), ale nie do wszystkich.
A co do jednorocznych to uprawiaj u nas -Datura metel- dłużej niż rok.
A co do jednorocznych to uprawiaj u nas -Datura metel- dłużej niż rok.
Najlepszym rozwiązaniem jest przenieść w/w roślinę w miejsce gdzie słońce nie świeci przez cały dzień.(jeśli tak jest).
Ja swoją podlewam rano i wieczorem (po ok.10l wody jednorazowo).
I również stwierdzam,że w godzinach południowych liście są delikatnie wiotkie - przyczyna jest prosta 32 st.C w cieniu i roślina nie daje rady.
Ja swoją podlewam rano i wieczorem (po ok.10l wody jednorazowo).
I również stwierdzam,że w godzinach południowych liście są delikatnie wiotkie - przyczyna jest prosta 32 st.C w cieniu i roślina nie daje rady.