Datury zimowanie

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
elmarek
---
Od: 25 lut 2006, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja bym odcioł i ukorzenił te, które dopiero wyrosną, a tą już prowadził na nową korone.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiler i jak Twoja datura. U mnie już ruszyła. Trzymam ją w tunelu foliowym.
Pozdrawiam Andrzej.
kiler
50p
50p
Od: 20 mar 2006, o 01:07

Post »

moja na razie idzie po tej sadzonce co odbila z korzenia a jakos z pnia niby sa zaczatki pedow ale jakos takie malenkie wiec mysle ze moja datura bedzie najpredzej kwitla na tej sadzonce korzeniowej niz z pedow ktore ewentualnie wyjda z tego pniaka
ona teraz stoi na balkonie bo jest dosc cieplo a temp w nocy nie spada ponizej 9 stopni ale zobaczymy czy zakwitnie jeśli nie to trudno moze w nastepnym roku
a 2 datura wypuscila taka samam sadzonke ale jest bardziej watla niz ta na tej 1 daturze i chyba z niej juz nie uzyskam kwaita bo caly pien usechl a ta sadzonka jest taka niemrawa :lol: jedna mala sadzone zeszloroczna posadzilem do gruntu na dzialce i mam nadzieje ze szybko zacznie rosnac :lol: bo ktory kwiat rosnie wolno bo dobrym gnojowniku z ptasich odchodow :lol:
pozdrawiam i Dzięki za wszystkie rady
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Post »

Jak wasze datury?
U mnie marnie.Nowe odrosty dł.15cm i tyle, a na dodatek już ją coś podgryza.
Kiedy ona zakwitnie,chyba we wrześniu. :(
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

moje niestety padły i to przez moją naiwność, że już po zimie. Przemarzły w sieni w jedną mroźną noc. :(
Jakub . . . . .
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja też słabo rośnie mimo zasilania, ale to wina pogody. Musi być ciepło. Robactwa na razie nie widzę.
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niektóre pędy boczne datury z liśćmi więdną. Jaka jest tego przyczyna? Podlewam ją codziennie i podsypuję nawóz raz na tydzień. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam Andrzej.
vojtek9
50p
50p
Od: 31 sty 2006, o 11:21

Post »

Erazm pisze:Tu jest wszystko o daturach: http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/datura.html
pomieszane z poplatanym, na zdjeciach jest przedstawiona brugmansia a nie datura. sa to rosliny spokrewnione ale jednak wymagaja roznego traktowania, proponuje siegnac takze do innych zrodel "wiedzy". Nie ma czegos takiego jak datury jednoroczne. I datury i brugmansie to byliny - rosliny wieloletnie.
Awatar użytkownika
elmarek
---
Kontakt:

Post »

Bieluń dziędzierzawa (Datura stramonium) jest rośliną jednoroczną :wink:
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Wojtek, nazwa Datura to nazw rodzaju i w niej mieściły się dotychczas zarówno Datury roczne, bylinowe jaki drzewiaste. Systematycy chcąc oddzielić te drzewiaste( a tym samym trochę uporządkować nazewnictwo) nazwali Brugmasiami. Ponieważ nie wszyscy podążają za nowościami systematycznymi dla nich to dalej Datura. Możesz mieć pretensje do tych którzy powinni wiedzieć i propagować tą nowość (bo mimo, że ma parę lat jest to nowość biorąc ludzkie przyzwyczajenia), ale nie do wszystkich.
A co do jednorocznych to uprawiaj u nas -Datura metel- dłużej niż rok.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Erazm pisze:Niektóre pędy boczne datury z liśćmi więdną. Jaka jest tego przyczyna? Podlewam ją codziennie i podsypuję nawóz raz na tydzień. Bardzo proszę o pomoc.
A może ktoś mi odpowie panowie na zadane pytanie w sprawie mojej datury (brugmansi).
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
elmarek
---
Kontakt:

Post »

Prawdopodobnie ma za małą doniczkę i system korzeniowy jest nie wydolny do masy zielonej.
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Stała bolączka posiadaczy tej rośliny. Paroletnia musi mieć conajmniej 20 litrową. Im więcej tym lepiej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Post »

Najlepszym rozwiązaniem jest przenieść w/w roślinę w miejsce gdzie słońce nie świeci przez cały dzień.(jeśli tak jest).
Ja swoją podlewam rano i wieczorem (po ok.10l wody jednorazowo).
I również stwierdzam,że w godzinach południowych liście są delikatnie wiotkie - przyczyna jest prosta 32 st.C w cieniu i roślina nie daje rady.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Donicę ma dużą - 20 l. Wczoraj przestawiłem ją w cień i zerwałem więdnące pędy. Masy zielonej ma bardzo dużo.
A nie może być przyczyną nadmiar wody?
Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”