Zbyt wielki świerk przy domu - czy może stanowić zagrożenie

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zbyt wielki świerk przy domu - czy może stanowić zagrożenie

Post »

Spokojnie tnij od góry,trochę potrwa ale pięknie się odbuduje. Mam podmokłą glebę ,pewnego roku stale padało i silnie wiało, świerk zaczął się pochylać. Skracałem go w deszczu i wietrze ale uratował się.Teraz po 5 latach wygląda doskonale a co najważniejsze jest. Ma 25 lat i nowego bym już nie dożył.
Pozdrawiam serdecznie. Bolek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Świerk wygląda bardzo okazale i zdrowo co moim zdaniem wskazuje na odpowiednią dla niego glebę, czyli raczej nie podmokłą.Na takich stanowiskach świerki ukorzeniają się głębiej niż na wilgotnych glinach, a więc zagrożenie jest mniejsze.
Co do ścięcia czubka jeśli to chcesz zrobić, to moim zdaniem nie powinno się takich ran robić zbyt późną jesienią. Pień iglaka może rozsadzić mróz gdy dostanie się woda z góry.Można teraz obciąć gałązki z boków, a cięcie zostaw na sierpień i zabezpiecz ranę.Gałęzie ( z czuba są piękne) by się nie zmarnowały można odsprzedać gdzieś gdzie robią wiązanki pogrzebowe ustalając to wcześniej.

Moim zdaniem świerki srebrne z przyciętymi czubami pięknie nie wyglądają, tym bardziej, że z czasem będą tracić igły i gałęzie z dołu, to jest nieuniknione i ogólnie wtedy jako forma źle będą wyglądały.Np. już świerki serbskie nie mają tak silnej tendencji do utraty dolnych gałęzi i lepiej takie zabiegi znoszą.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

selli7 pisze:Świerk wygląda bardzo okazale i zdrowo co moim zdaniem wskazuje na odpowiednią dla niego glebę, czyli raczej nie podmokłą.Na takich stanowiskach świerki ukorzeniają się głębiej niż na wilgotnych glinach, a więc zagrożenie jest mniejsze
Jeśli masz polisę ubezpieczeniową, która obejmuje także przypadki uszkodzeń przez drzewa to się nie przejmuj.
Dla własnego i innych bezpieczeństwa lepiej nie chodzić w pobliżu podczas wichury.
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

7 sierpnia przeszła u mnie wielka wichura w nocy,połamało w okolicy prawie wszystkie świerki ,inne drzewa też ale nie tak bardzo jak świerki więc podczas wichur stwarzają największe niebezpieczeństwo pośród wszystkich roślin(ciężka korona, płytki system korzeniowy). Z drugiej strony sąsiad obciął takiego dużego świerka od góry i w ciągu 2 lat usechł. Gdybym miał obcinać świerka to bym go wyciął całkowicie, nie podobają mi się takie okaleczone
tmaksym
50p
50p
Od: 23 lis 2011, o 09:32

Post »

Ten świerk i jodła wygląda tragicznie. Po co sadzić duże drzewa w miejscach które nie są odpowiednie do tego, np. przy domu, przy przejściu, przejeździe, blisko płotu ? Żeby za kilka lat wyciąć lub oszpecić, przycinając czubek?! Przecież jest ogromny wybór drzew w odmianach karłowych, wolnorosnących, np. Picea pungens 'Glauca Globosa' Każdy robi na swojej działce to co chce ale czasami warto się zastanowić, przy sadzeniu drzewa, czy za kilka lat nie będziemy musieli przyciąć czubka, szpecąc drzewo i okolice, a wtedy to już nie jest sprawa indywidualna ale także sprawa sąsiadów. Warto dbać o przestrzeń publiczną, wspólną, żebyśmy żyli w piękniejszym świecie.... Takie jest moje zdanie i mam nadzieję że nikogo ono nie dotyka osobiście. Pozdrawiam
Ogród pod Dębową Górą
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49050" onclick="window.open(this.href);return false;
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Błędy w doborze drzew wynikają chyba z nieświadomości, niedoświadczenia, ale także z chęci (szczególnie początkujących i nowo zakładających ogrody) by szybko urosło.Trzeba jednak pamiętać, że wszystko co szybko rośnie szybko też stanie się problemem.Dotyczy to nie tylko drzew, krzewów, ale i pnączy, później bardzo trudno je okiełznać, najczęściej kończy się wycięciem.
Duże znaczenie ma rodzaj gleby, na zwięzłych glinach rośliny rosną wolniej, na lżejszych, ale żyznych szybciej.
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Ty ptaku999 uważaj z przycinaniem tego świerka. Jak Ci za rok albo 2 uschnie - to bekniesz jak za wycięcie :D .
A swoją drogą - nie wycinaj i nie przycinaj. Koło mojego dawnego domu rósł świerk srebrny, który mając co najmniej 60 lat tylko się ostro kiwał na wietrze. A że był posadzony na takim niby wzgórku - to przy dużej wichurze unosił grunt od nawietrznej :D . Nic go nie ruszało, aż wprowadził sie do tego domu taki d...l, któremu światło zasłaniał. Uzasadniając to zagrożeniem dla budynku wystąpił o pozwolenie na wycięcie i je dostał. ;:222 . Ach, szkoda gadać.
demeter1
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 17:01

Post »

Zdjęcia zrobiłam (co dość dobrze widać) z pozycji drugiej kondygnacji domu, aby lepiej pokazać, że po cięciu nie zepsuł się kształt korony drzew: świerk jest nadal stożkiem, ale o kilku "czubkach", a jodła potężną kopułą. Mój post miał pomóc tym, którzy podobnie jak ja, czasem sadząc rośliny popełniają błędy i szukają sposobów na ich naprawienie, a nie usunięcie drzewa. Pozdrawiam oceniających, zwłaszcza tych, co nigdy się nie mylą :!:
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19

Post »

demeter1 pisze:Zdjęcia zrobiłam (co dość dobrze widać) z pozycji drugiej kondygnacji domu, aby lepiej pokazać, że po cięciu nie zepsuł się kształt korony drzew: świerk jest nadal stożkiem, ale o kilku "czubkach", a jodła potężną kopułą. Mój post miał pomóc tym, którzy podobnie jak ja, czasem sadząc rośliny popełniają błędy i szukają sposobów na ich naprawienie, a nie usunięcie drzewa. Pozdrawiam oceniających, zwłaszcza tych, co nigdy się nie mylą :!:
Podzielam zdanie wyrażone w poście .Ponadto świerk zbyt blisko domu wbrew pozorom nie stanowi aż tak wielkiego zagrożenia. Przy najmniej korzystnym wietrze oprze się o dom nie robiąc wielkiej szkody.
Jednak jego wysokość trzeba korygować do wysokości domu.
Pozdrawiam ! Bolek
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

astone pisze:Ty ptaku999 uważaj z przycinaniem tego świerka. Jak Ci za rok albo 2 uschnie - to bekniesz jak za wycięcie :D .
A u mnie uschła sosna weimutka, sama bez ludzkiej ingerencji. W zasadzie nie sama, winne prawdop. krety ryjące pod nią bez opamiętania. Wiosną jeszcze nic nie wskazywało problemów. Dopiero w czerwcu padła. Kto powinien otrzymać karę administracyjną?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

artur1968 pisze:Kto powinien otrzymać karę administracyjną?

Nikt, jest wiele sposobów na pozbycie się niechcianego drzewa aby urzędnik się nie zorientował że ktoś w to ingerował. Przycięcie drzewa które w późniejszym czasie uschnie jest ewidentnym wyrokiem dla właściciela.
Znam przypadek gdzie na działce był świerk który miał ponad 20m wys. Problem był natury technicznej ponieważ jego usytuowanie znajdowało się pod liniami energetycznymi. Energetyk przyjechał, skrócił drzewo o 60% wysokości co oczywiście doprowadziło do śmierci drzewa, mało tego , karę za doprowadzenie do śmierci drzewa dostali właściciele działki! Odwołują się już od tego przez kilka lat. Nasz chory kraj, a raczej urzędasy którzy dostają pracę po znajomości powinni być wyeliminowani ;:124 . W dzisiejszych czasach warto się zabezpieczać przynajmniej fotografiami bo w innym przypadku mozemy być głęboko umoczeni w wiele spraw ;:14
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Właściciele powinni natychmiast zgłosić na policji fakt, że na ich działce ktoś zniszczył drzewo. Wcale nie muszą wiedzieć, że to energetyk. Na nasze prawo i stosujących je urzedników trzeba działać tym samym prawem, w myśl: klin klinem, oko za oko, jak Kuba Bogu, na kaca klin, na ciało na które działa siła ...... itp. itd :D . Wyjścia nie ma.
A co do sposobów zniszczenia drzewa: mój sąsiad chciał się kiedyś pozbyć kilkudziesięcioletniej gruszy (tzw ulęgałki), notabene nie na swoim gruncie. No i wlał wiadro kwasu solnego do środka pnia (w rozgałęzieniu na końcu pnia spora dziura była) z myślą, że uschnie. Drzewo wybujało i zakwitło w następnym sezonie obficie jak nigdy ;:215
Arek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 sty 2013, o 16:29

Post »

Ja uważam,że lepiej dać sobie spokój z przycinaniem od góry. On jest dosyć stary więc szybko nie będzie rósł. a za parę lat w ogóle przestanie rosnąć. Przytnij tylko te dolne gałęzie i posadź fajne krzewy które by do niego pasowały wtedy nie będzie pusto i będzie kolorowo.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
qwert
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2009, o 00:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ja bym zostawił , jest na tyle blisko domu, że raczej się prędzej oprze na strzesze niż "zwali" i narobi jakiś większych szkód. Kiedyś w pracy widziałem jak na sąsiedniej działce wycinali dużego orzecha (koło 10m wysokości), wiatr zawiał i orzech poleciał na dom, ale był blisko domu( tak jak u ciebie) i tylko się oparł. Mimo, że drzewo było potężne skończyło się tylko na lekko porysowanej blasze na dachu ;:333 .
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam blisko domu posadzonego świerka, wydaje mi się że pospolity, ale pewna nie jestem, obawiam się o uszkodzenie fundamentów przez korzenie. Świerk ma około 3m wysokości. Będąc na wsi zmierzę dokładnie odległość od budynku. Ciągle boję się że korzenie uszkodzą fundamenty które są stare poniemieckie budowane z kamienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”