Miłorząb - choroby,szkodniki i in.problemy

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: miłorząb - żółte liście

Post »

Posadź Metasekwoję i Cypryśnika.Będą w niebie :wink:
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Od: 17 lip 2010, o 20:44
Kontakt:

Post »

Ok;)
A lepiej posadzić teraz czy czekać do wiosny?
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Sadz teraz.Zdążą się ukorzenić.Korzeń rośnie powyżej +5 stopni.W wiosnę pójdą już z korzeniem mocnym.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Od: 17 lip 2010, o 20:44
Kontakt:

Post »

wiecie co przemyślałem sprawę i poczekam do wiosny jeśli miłorząb nie ruszy kasuję go i wstawiam metasekwoję, szkoda mi tego miłorzębu mam jeszcze nadzieję, że może puści na wiosnę...
Awatar użytkownika
Dominik z Gdyni
100p
100p
Od: 3 lut 2013, o 21:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To dobry pomysł aby poczekać z decyzją do wiosny. Niedługo powinno być widać pierwsze fragmenty pąków (będą się powolutku odsłaniać). Można pokusić się o prognozowanie stanu rośliny na podstawie wyglądu pędów, ale zdarza się że jest to zawodne (wyglądające na martwe pędy pomarszczone potrafią jeszcze wznowić wegetację). Miłorząb to wyjątkowe drzewo, silne drzewo. Nie wiem czy wiecie, ale jedynymi większymi roślinami które wyrosły (wznowiły wegetację) tuż po zrzuceniu bomb atomowych w Hiroszimie i Nagasaki to były właśnie miłorzęby :)

Dlatego serdecznie zachęcam do sadzenia tych drzew w całej Polsce. W bardzo zimnych rejonach należy sadzić od razu duże drzewa lub w pierwszych latach po posadzeniu - solidnie osłaniać rośliny.
Cierpliwość jest cnotą ogrodników. Jadalne rośliny tropikalne oraz egzotyczne rośliny ogrodowe to moja pasja.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Szkodniki możesz zdiagnozować np. pod spodem liścia, na wierzchu/ metoda lupy lub też częśto widać gołym okiem żerowanie szkodników.
Obstawiam problem wodno- korzeniowy. Broni się przed wysoką temperaturą/ brakiem odpowiedniej ilości wody.
W czym w ogóle on rośnie ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Miłorząb - dziwne liście

Post »

Obstawiam mało przepuszczalną glebę.Miłorzęby nie mają specjalnych wymagań, ale gleba musi być zdrenowana, tylko wtedy ładnie zresztą jesienią się przebarwiają.
Jagienka12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 maja 2017, o 10:14

Miłorząb japoński

Post »

Proszę o pomoc , posadziłem na jesieni 6 sadzonek milorzęba.Na wiosnę zaczęły rosnąć i tak do tej pory.Dzisiaj zobaczyłam, że nie mają już nawet jednego listka ,zrzuciły wszystkie, zostały tylko gołe pieńki o wys.może 1m.Wydaje mi się trochę za wcześnie na zrzucenie liści, ostatnio u nas długo było gorąco i sucho ,czy to może być przyczyną i co teraz zrobić? Tak bardzo mi zależy żeby przetrwały.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”