Miłorząb - choroby,szkodniki i in.problemy
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: miłorząb - żółte liście
Posadź Metasekwoję i Cypryśnika.Będą w niebie 

"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Kontakt:
Ok;)
A lepiej posadzić teraz czy czekać do wiosny?
A lepiej posadzić teraz czy czekać do wiosny?
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Sadz teraz.Zdążą się ukorzenić.Korzeń rośnie powyżej +5 stopni.W wiosnę pójdą już z korzeniem mocnym.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Kontakt:
wiecie co przemyślałem sprawę i poczekam do wiosny jeśli miłorząb nie ruszy kasuję go i wstawiam metasekwoję, szkoda mi tego miłorzębu mam jeszcze nadzieję, że może puści na wiosnę...
- Dominik z Gdyni
- 100p
- Od: 3 lut 2013, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To dobry pomysł aby poczekać z decyzją do wiosny. Niedługo powinno być widać pierwsze fragmenty pąków (będą się powolutku odsłaniać). Można pokusić się o prognozowanie stanu rośliny na podstawie wyglądu pędów, ale zdarza się że jest to zawodne (wyglądające na martwe pędy pomarszczone potrafią jeszcze wznowić wegetację). Miłorząb to wyjątkowe drzewo, silne drzewo. Nie wiem czy wiecie, ale jedynymi większymi roślinami które wyrosły (wznowiły wegetację) tuż po zrzuceniu bomb atomowych w Hiroszimie i Nagasaki to były właśnie miłorzęby 
Dlatego serdecznie zachęcam do sadzenia tych drzew w całej Polsce. W bardzo zimnych rejonach należy sadzić od razu duże drzewa lub w pierwszych latach po posadzeniu - solidnie osłaniać rośliny.

Dlatego serdecznie zachęcam do sadzenia tych drzew w całej Polsce. W bardzo zimnych rejonach należy sadzić od razu duże drzewa lub w pierwszych latach po posadzeniu - solidnie osłaniać rośliny.
Cierpliwość jest cnotą ogrodników. Jadalne rośliny tropikalne oraz egzotyczne rośliny ogrodowe to moja pasja.
Szkodniki możesz zdiagnozować np. pod spodem liścia, na wierzchu/ metoda lupy lub też częśto widać gołym okiem żerowanie szkodników.
Obstawiam problem wodno- korzeniowy. Broni się przed wysoką temperaturą/ brakiem odpowiedniej ilości wody.
W czym w ogóle on rośnie ?
Obstawiam problem wodno- korzeniowy. Broni się przed wysoką temperaturą/ brakiem odpowiedniej ilości wody.
W czym w ogóle on rośnie ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: Miłorząb - dziwne liście
Obstawiam mało przepuszczalną glebę.Miłorzęby nie mają specjalnych wymagań, ale gleba musi być zdrenowana, tylko wtedy ładnie zresztą jesienią się przebarwiają.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 maja 2017, o 10:14
Miłorząb japoński
Proszę o pomoc , posadziłem na jesieni 6 sadzonek milorzęba.Na wiosnę zaczęły rosnąć i tak do tej pory.Dzisiaj zobaczyłam, że nie mają już nawet jednego listka ,zrzuciły wszystkie, zostały tylko gołe pieńki o wys.może 1m.Wydaje mi się trochę za wcześnie na zrzucenie liści, ostatnio u nas długo było gorąco i sucho ,czy to może być przyczyną i co teraz zrobić? Tak bardzo mi zależy żeby przetrwały.