Problem z trawnikiem

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Problem z trawnikiem

Post »

Blondas pisze:....
Ogrod2000, na trawniku powyżej jest sporo żółtych obszarów, czy to kwestia braku wody/żarcia, czy jakiś inny aspekt? ....
Trawnik był zakładany przez samych właścicieli ogrodu. Włożyli w niego ogrom pracy, wszytko ręczna robota, tylko podziwiać. Trawa jest lekko żółtawa bo nie dostała jeść w tym roku. Oczywistym było, że zostanie z początkiem roku założone automatyczne nawodnienie to nic nie robiono, sądząc, że taka inwestycja zdewastuje trawnik. Widzieli jak to robi konkurencja i długo wahali się czy pozwolić sobie na degradacje. Przypadkiem po sąsiedzku zobaczyli nasze wykonanie instalacji i wybrano nas. Jutro będziemy kończyć instalację więc i trawnik otrzyma nawóz. Za 7 dni na pewno się zazieleni i będzie wyglądać doskonale. Jak ustaliłem wysiana została mieszanka GRAMINEX WEMBLEY. Właściciele wymienili glinę 70cm !!!! na bardzo piaszczystą ziemie i wykonali drenaż. Wykonali wszystkie prace za radami pobliskiej firmy ogrodniczej. Wykonali to sami bez specjalistycznych maszyn i wiedzy. Ja za takie wykonanie daje im 6+ ;:215 w skali szkolnej.
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki, czekam na słoneczko, a na podjeździe czeka 5 ton piasku do rozrzucenia i buciki z kolcami, i widły amerykańskie. Ćwiczę też kręgosłup, żeby od piaskowania mnie nie postrzykło ;:134 . Śmieją się ze mnie, jak mówię każdemu, że trawnik do najbardziej pracochłonna część ogrodu, że najpierw każdy robi ary trawnika, a potem go stopniowo ubywa, żeby tylko mniej pracy było z trawskiem.
x - o -0
---

Post »

Blondas Zapytaj w wypożyczalni, aerator, będzie łatwiej i szybciej

Ostatnio, zwróciłem uwagę, że pojawiły się w wypożyczalniach, Husqvarna AR19 chyba się to nazwa.

Nawet na pewno znalazłem w googlach

http://www.husqvarna.com/pl/landscape-a ... ors/ar-19/
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Blondas pisze: Śmieją się ze mnie, jak mówię każdemu, że trawnik do najbardziej pracochłonna część ogrodu, że najpierw każdy robi ary trawnika, a potem go stopniowo ubywa, żeby tylko mniej pracy było z trawskiem.
Święte słowa ;:108
Zawsze mówię że ślepe podążanie za modą to męczące dziwactwo. Nie każdy musi grać angielskiego lorda w posiadłości, obojętne co o tym telewizja bredzi, dbając by sprzedaż kosiarek i innych akcesoriów szła dobrze :lol:
Warto pamiętać że ów anglik do strzyżenia trawnika łowiecki ma.
Miastowy elegant zasię na swojem spłachetku sam za barana robić musi... ;:136
x - o -0
---

Post »

Rossynant pisze:Zawsze mówię że ślepe podążanie za modą to męczące dziwactwo. Nie każdy musi grać angielskiego lorda w posiadłości, obojętne co o tym telewizja bredzi, dbając by sprzedaż kosiarek i innych akcesoriów szła dobrze :lol:
Warto pamiętać że ów anglik do strzyżenia trawnika łowiecki ma.
Miastowy elegant zasię na swojem spłachetku sam za barana robić musi... ;:136
Dlatego rosną nam kamienne ogrody :wink: ,a brukarstwo stało się intratnym zajęciem.
Swoją drogą prawdą jest, że trawnik w ogrodzie jest najdroższą formą od chwili pomysłu
po dzień sądu ostatecznego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”