Pozdrawiam-Bejka
Sosny, sójki, sarny i inne takie
- bejka1970
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sty 2012, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sosny, sójki, sarny i inne takie
Ja tak jak Marzka,też na starcie więc wpisuję siężeby ci pokibicować
Pozdrawiam-Bejka
Pozdrawiam-Bejka
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- bina12
- 1000p

- Od: 17 mar 2011, o 13:15
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
- anabanana
- 1000p

- Od: 5 lut 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej Aneczko! Piękne okolice i domek uroczy, aż nie mogę doczekać się, kiedy wstawisz aktualne foty...
Zapowiada się wspaniale!
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
- momotkab
- 200p

- Od: 22 mar 2012, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja tez sie wpisuje zeby nie zgubic watku, okolica piekna, domek przesliczny a ogrod zobaczysz bedzie bajeczny juz go widze oczami wyobrazni

BASIA
- mada83
- 200p

- Od: 3 lut 2012, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I ja się odhaczam, będę śledzić Twoje poczynania ogrodowe. Pięknie będzie
Pozdrawiam Magda
Mój ogród - moja pasja - zakątek pod lasem
Mój ogród - moja pasja - zakątek pod lasem
-
obserwator

- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Przepiękna okolica i miejsce urocze.W koło drzewa a za sąsiadów zwierzęta.Tylko podziwiać.
- bejka1970

- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Aniu tak pięknie zaczełaś i co się stało?Odezwij się i pokaż co u ciebie nowego
Bejka
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Ale pięknie
Co prawda droga odśnieżona, ale ja już wiem najlepiej, że ta nie zawsze jest... Na arzie mało ogrodowo, ale będę tu zagladać na 100% by oglądać zmiany 
- czar_na
- 1000p

- Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Przepraszam ,że tak zniknęłam ale czuję się pokonana przez ogród
Rośliny albo umierają same albo psy im w tym pomagają
chciałam chociaż mieć ładny trawnik ale konsekwentnie więcej jest na niej chwastów niż trawy.
Ech jak Wy to robicie ? Szacunek wielki
ps. porobię dzisiaj zdjęcia działki i poproszę o kilka rad.
edit :
Jw poproszę o kilka porad. Chyba każdy początkujący ogrodnik zalicza porażki , ja jednak mam ich zdecydowanie za dużo.
Nasza działka choć ciekawa jest bardzo trudnym kawałkiem ziemi. Piaszczysta ziemia mimo nawiezienia nie zmieniła swoich właściwości i gleba jest pylista i wiecznie sucha. Mało co na niej rośnie a jeśli rośnie to kiepsko. Przygoda ogrodnicza będzie cięższa niż zakładałam a budowa choć nieskończona pochłonęła wszystkie zasoby pieniężne co zdecydowanie utrudnia wszelkie ogrodowe "projekty" ;)
Psy gdy upodobają sobie jakieś miejsce za chwilę nie ma tam już trawy.
Tak było i przy wejściu do domu więc posadziłam tam cyprysika.
Już kupowany był lekko brązowy w środku, pani jednak mnie uspokajała ,że jesienią one się tak zachowują i nie ma się czym przejmować.
Niby ładny ale jakby się przyjrzeć ... naprawdę jest ok i nie potrzeba mu magnezu?

Uwielbiam bez , jego zapach i wygląd kwiatów dlatego chciałam mieć go jak najbliżej tarasu a teraz się zastanawiam czy nie jest zbyt na środku i czy to dziwnie nie wygląda...

Przy wykuszu mamy 3 dosyć duże sosny, za późno (chyba?) na ich przycinanie by miały bardziej zwartą budowę są już spore i gubią igły nad potęgę. Kilkanaście m2 jest dosłownie usłane igłami. Chcę jej ściąć zostawiając jeden pniak na karmnik. Uwielbiamy oglądać ptaki w trakcie siedzenia przy stole. Co posadzić w ich miejsce by w miarę szybko nie było tam łyso? Myślałam o brzozach . Szczególnie long trunk mnie urzekły (no może oprócz ceny :P ) a może macie jakieś inne propozycje? Może bez tam posadzić ? Myślałam tam też o rabacie tylko co zrobić by mi jej psy nie zadeptały?

Rośliny albo umierają same albo psy im w tym pomagają
Ech jak Wy to robicie ? Szacunek wielki
ps. porobię dzisiaj zdjęcia działki i poproszę o kilka rad.
edit :
Jw poproszę o kilka porad. Chyba każdy początkujący ogrodnik zalicza porażki , ja jednak mam ich zdecydowanie za dużo.
Nasza działka choć ciekawa jest bardzo trudnym kawałkiem ziemi. Piaszczysta ziemia mimo nawiezienia nie zmieniła swoich właściwości i gleba jest pylista i wiecznie sucha. Mało co na niej rośnie a jeśli rośnie to kiepsko. Przygoda ogrodnicza będzie cięższa niż zakładałam a budowa choć nieskończona pochłonęła wszystkie zasoby pieniężne co zdecydowanie utrudnia wszelkie ogrodowe "projekty" ;)
Psy gdy upodobają sobie jakieś miejsce za chwilę nie ma tam już trawy.
Tak było i przy wejściu do domu więc posadziłam tam cyprysika.
Już kupowany był lekko brązowy w środku, pani jednak mnie uspokajała ,że jesienią one się tak zachowują i nie ma się czym przejmować.
Niby ładny ale jakby się przyjrzeć ... naprawdę jest ok i nie potrzeba mu magnezu?
Uwielbiam bez , jego zapach i wygląd kwiatów dlatego chciałam mieć go jak najbliżej tarasu a teraz się zastanawiam czy nie jest zbyt na środku i czy to dziwnie nie wygląda...
Przy wykuszu mamy 3 dosyć duże sosny, za późno (chyba?) na ich przycinanie by miały bardziej zwartą budowę są już spore i gubią igły nad potęgę. Kilkanaście m2 jest dosłownie usłane igłami. Chcę jej ściąć zostawiając jeden pniak na karmnik. Uwielbiamy oglądać ptaki w trakcie siedzenia przy stole. Co posadzić w ich miejsce by w miarę szybko nie było tam łyso? Myślałam o brzozach . Szczególnie long trunk mnie urzekły (no może oprócz ceny :P ) a może macie jakieś inne propozycje? Może bez tam posadzić ? Myślałam tam też o rabacie tylko co zrobić by mi jej psy nie zadeptały?
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Oj nie przejmuj się...
Nie do końca skończony dom, puste konto i kredyt hipoteczny to normalne
Też tak mam, choć lekko odbijam się od dna. Ale już 2 lata mieszkam. Tym samym wszystkie prace w ogrodzie wykonuję sama, bo tak też jest taniej. Trawnikiem bym się nie przejmowałam. Angielskiego nigdy nie będziesz mieć, skoro otaczają Cię lasy i pola. Chwasty zawsze jakieś będą. Iglak nie wygląda źle. Podkarmiłabym go jesiennym nawozem i będzie dobrze. A wokół bzu zrobiłabym rabatkę i zaraz będzie to inaczej wyglądać. I tak już wiele zrobiliście. Mieszkasz w przepięknym miejscu
Domek jest śliczny, jest ogrodzenie, jest gdzie usiąść i dzieciaczki mają się gdzie bawić. Żyć nie umierać 
- czar_na
- 1000p

Dzięki Sweety za pocieszenie
Też wszystko robimy sami - powoli, bo mężowi oprócz pracy czas zżerają dojazdy do niej a ja muszę najczęściej urozmaicać czas 2,5 letniej córce , która szybko się nudzi.
Nam minie 2 lata w grudniu choć po ogrodzie jakoś tego nie widać. Rabatę bym chciała tylko czy w tym miejscu? wyrwałam stamtąd obrzeże i w sumie nie mam na nią pomysłu. Może coś podpowiesz? Póki co mam 2 mini rabaty przed domem choć też do końca nie przemyślane ,bo przecież dom z racji tego ,że drewniany musi być malowany, no i jeszcze w następnym roku obkładanie fundamentu nas czeka

Też wszystko robimy sami - powoli, bo mężowi oprócz pracy czas zżerają dojazdy do niej a ja muszę najczęściej urozmaicać czas 2,5 letniej córce , która szybko się nudzi.
Nam minie 2 lata w grudniu choć po ogrodzie jakoś tego nie widać. Rabatę bym chciała tylko czy w tym miejscu? wyrwałam stamtąd obrzeże i w sumie nie mam na nią pomysłu. Może coś podpowiesz? Póki co mam 2 mini rabaty przed domem choć też do końca nie przemyślane ,bo przecież dom z racji tego ,że drewniany musi być malowany, no i jeszcze w następnym roku obkładanie fundamentu nas czeka
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Dobrze, że wróciłaś do nas z uroczym domkiem, wykończonym i myślę że jesteście w nim szczęśliwi. Ogród powoli urządzisz. Piszesz o psach, a nie widzisz możliwości wytyczenia im jakiegoś miejsca gdzie przebywałyby na co dzień. Działka jest duża i mogłabyś zrobić im wolierę. Kwestia wielkości zależy od kieszeni, bo trzeba to ogrodzić np. siatką i zrobić bramkę. Mogłyby mieć tam swoje budy. A po ogrodzie biegałyby wtedy jak jesteście i Wy w ogrodzie.
- czar_na
- 1000p

Witaj Masko. Radzono nam już to (większy pruł siatkę i robiły sobie przebieżki po wsi więc dostał pod choinkę pastucha) ale nie zdecydowaliśmy się. Te psy mieszkały z nami 7 lat w bloku więc już samo wyrzucenie ich do pom. gospodarczego było dla nich szokiem, bo dotąd miały legowiska w naszej sypialni. Teraz jednak doceniają ,bo mają zrobioną klapkę w drzwiach i sobie wchodzą i wychodzą kiedy chcą.
Kojec na za wiele się nie zda ,bo najwięcej zniszczeń robią jak nas nie ma i nie ma im kto uwagi zwrócić a wtedy to ja wolę jak biegają luźno.
Zresztą to są psy towarzysze a nie obrońcy więc taka banicja była by dla nich karą straszną.
Muszę jakoś mądrze wymyślić nasadzenia by im nie przerywać ścieżek i może w końcu się dogadamy.
Kojec na za wiele się nie zda ,bo najwięcej zniszczeń robią jak nas nie ma i nie ma im kto uwagi zwrócić a wtedy to ja wolę jak biegają luźno.
Zresztą to są psy towarzysze a nie obrońcy więc taka banicja była by dla nich karą straszną.
Muszę jakoś mądrze wymyślić nasadzenia by im nie przerywać ścieżek i może w końcu się dogadamy.
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Ja też mam psa który ma swoje wady i nie umiemy się z nimi dogadać, bo to sprawa instynktu. Mogę Ci tylko życzyć powodzenia!
- czar_na
- 1000p

Doigrały się ! Hosty przy cyprysiku wsadzone na przeczekanie do wiosny kiedy to zrobimy rabatę pozostały tylko wspomnieniem , oprócz tego znowu rozgrzebały rośliny pod oknem kuchennym. Będą psio-ludzkie ciche dni i całkowita banicja z dywanu!! 
Ja im pokażę fochy ,że śmialiśmy wyjechać!
Maska czy ja dobrze kojarzę ,że masz alaskana? Temperamentne psy!
Pomożecie mi z kwestią nasadzenia po sosnach i ew utworzeniu rabaty z bzami ? Bo to dopiero czubek góry z prośbami
Ja im pokażę fochy ,że śmialiśmy wyjechać!
Maska czy ja dobrze kojarzę ,że masz alaskana? Temperamentne psy!
Pomożecie mi z kwestią nasadzenia po sosnach i ew utworzeniu rabaty z bzami ? Bo to dopiero czubek góry z prośbami