Hacjenda Anego

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
dangar1
500p
500p
Od: 10 kwie 2011, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hacjenda Anego

Post »

Już nie widać tych potłuczonych krawężników tak zarosło. :) Ławeczka ma bardzo nietypowe nóżki.
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Od: 7 lis 2009, o 15:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Pięknie przeobrażał się Twój ogród ;:138
Rad75
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sty 2012, o 09:03

Post »

Pomysł ze skarpą super ;:63 ciekawe i pomysłowe.
Bardzo podobają mi się Twoje rozwiązania np: ławka w pergoli obrośniętej pnączami.
Jak patrzę na zdjęcia sprzed 4 lat i najnowsze stwierdzam, że wszystko u Ciebie rośnie jak na drożdżach :shock:

Tomasz
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Witaj Any57.
Mnie u Ciebie podoba się wszystko :D a najbardziej sposób prowadzenia wątku. Bardzo lubię oglądać ogródki, w których forumki piszą co zrobiły i w jaki sposób. To mnie uczy i rozwija. Po to zarejestrowałam się na FO :D
W tej chwili np. bardzo interesuje mnie jak przerobiłeś grill na grillo-wędzarnię. Chciałabym zrobić coś w tym rodzaju i do wiosny powinnam mieć plan ( a nie mam ). Oglądam Twoje zdjęcia ale nie widzę. Opowiesz proszę ?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Piszesz że jesteś wrogiem prostych linii, ja może wrogiem nie jestem ale podobają mi się wszelkie wyoblenia, zaokrąglenia, koła i okręgi.
Takie drobiazgi jak Twoja lekko skręcająca ścieżka do altanki.
Natomiast trochę mnie zaskoczyło tempo zarastania Twojego skalniaka.
Tylko 4 lata a wygląda jakby tam był od zawsze. :P
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

:) bardzo mi miło że tu do mnie zaglądacie - hmmm... a czemuż to się dziwię - po to założyłem ten temat :D
No to mam Mariolo (Ruda) trochę gimnastyki ale opowiem jak budowałem wędzarnik.
Zbudowany miałem grill i pewnego razu zostałem oświecony - a jakby tak dorobić wędzarnik?
Długo nie myślałem: (szkoda że nie naszła mnie ta myśl przy rozpoczęciu budowy :()
-kupiłem cegły szamotowe - kilka cienkich do podparcia cegieł, i grube.
- przegrodziłem środek na część paleniska (P) (z boku cegły wąskie do podtrzymania górnego poziomu
- ułożyłem poziom 1 zostawiając na końcu paleniska otwór
- na środku ułożyłem cegły do podparcia drugiego poziomu (z przerwą do przepływu dymu)
- ułożyłem poziom 2 pamiętając o otworze na dym - tym razem z drugiej strony
- cegły na środku - tu był największy problem bo już musiały być dopasowane i uszczelnione pod blatem a ciasno było, oj ciasno (ale wspominałem o opóźnionym myśleniu :P)
- w blacie wybiłem otwór
w sklepie zakupiłem gotową zaprawę szamotową a jeszcze zmieszałem ja z gliną by była bardziej plastyczna i lepiej wypełniała szpary.
całość kanału dolotowego ma 4x40cm czyli 1,6 m wystarczająco by ogień mięska nie spalił
UFFF - tak było!
a teraz jeszcze mały szkic (powiedzmy)
no i musiałem dorobić u góry zamknięcie by dym "siedział w środku"

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dangar - a bo ja tak mam , jak co znajdę i akurat "mam pomysła" bądź wizję to zaraz biorę się do roboty.
Akurat miałem takie krzywe klocki z gałęzi co to się tylko do pieca nadawały a że myślałem z czego zrobić ławeczkę .... no i ławeczka stoi (będą zdjęcia "en face" :))
Mariola (comcia) - jak popatrzysz na sosnę to wyraźnie widać cztery poziomy gałęzi = 4 lata, bo ubiegłej zimy owa sosna stała u mnie w mieszkaniu - teraz cosik innego tam rośnie.
a wiesz gdy zobaczyłem te stare zdjęcia to mnie naszła ta sama myśl co i Ciebie?

dzięki Agato i Tomku aha - drożdże używam tylko szlachetnych odmian do nastawu wina :tan a z roślinkami ... rozmawiam - chyba mam gadane, bo rosną ładnie i szybko.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pospacerowałam po twoim ogrodzie:) chętnie bym posiedziała na tej ławeczce tak np. w maju:) ciekawy pomysł z tym skalniakiem, i chyba naprawdę masz gadane bo rzeczywiście patrząc na te zdjęcia to szybko rosną :;230
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu a może być w czerwcu?
oto ławeczka w czerwcu (dwa lata temu - teraz clematisy pięknie ją okryły) - a jakże NAJKRÓTSZA NOC w roku - zawsze na ogrodzie :)

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
jacekbielsko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2011, o 21:53

Post »

Lubię patrzeć jak się zmienia coś zaniedbanego w coś kwitnącego. Oby tak dalej :)

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

:wit Witaj Any tak na wstępie pomyliłam wątki i mój post do Ciebie wylądował u Jacka.Przepraszam.Chciałam napisać,że bardzo mi się podoba Twoja Hacjenda ,karmnik dla ptaszków,wędzarka.Wszystko dopracowane i bardzo ciekawe ;:63 ;:138 ;:108
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Witam, wątek zapowiada się całkiem ciekawie.
Wędzarnia to nasze marzenie, muszę pokazać szkic mężowi, bo tego roku na jesień planujemy tę inwestycję.
Skalniak super wygląda.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam , bardzo wiele zmian w niewielki czas. Widać,ze lubisz to co robisz, mam ochotę na wędzarenkę, podglądam gdzie się da. :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam wszystkim - cieszę się że mogę ucieszyć Wasze oczy.

Iga baardzo lubię robić to co robię :)

Największym minusem (a w zasadzie jedynym) na hacjendzie jest usytuowanie domku.
Nie miałem na to wpływu - roślinki poprzesadzałem, ale domku za nic nie dało sie ruszyć :x
Postawiono go w najgorszym z możliwych miejsc - narożnik południowo-zachodni
wiosną i jesienią zacienia niemal połowę ogrodu - latem jest lepiej bo słonko rzuca krótkie cienie.

Kompostownik.
Niektórzy mówią - niepotrzebny, brzydki, śmierdzi (sąsiad caly czas targał wory z odpadkami na osiedle do śmietników, a w drugą stronę wory z ziemią bo mu stale brakowało - dopiero w ub.r. zrozumiał co to za skarb kompostownik)
U mnie w rogu stał kompostownik wymurowany - każdego roku na jesieni wybieram połowę cudownie przerobionego "skarbu" drugą część przerzucam zabezpieczając deskami przez osuwaniem się. Wiosną na tej pryźmie sadziłem ozdobne dynie

Obrazek

teraz sadzę cukinie i patisony. Pożyteczne podwójnie - zdrowe i smakowite na wszystkie sposoby: grillowane, nadziewane, faszerowane, oraz inne kombinacje typu leczo czy podłoże aha! młode marynowane.
Podwójnie bo wielkie liście znakomicie zasłaniaja ową budowlę.
Popatrzcie - tylko po jednej sztuce a jak znakomicie rosną mając zasób pokarmu w pryźmie. Pojedyńcze sadzonki a wystarczają nie tylko dla nas, jeszcze obdzielamy nimi sąsiadów.

Obrazek

cień cieniem a rośłinki dają jakoś sobie radę

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Od: 7 lis 2009, o 15:48
Kontakt:

Post »

Super te kompostowe dynie i cala reszta :) Ja też teraz myślę nad kompostownikiem. najlepiej takim, który dalibyśmy radę sami zrobić bo przy tworzeniu ogrodu wydatków niemało, a zielonych odpadków pewno "trochę" się zbierze :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”