Na zbitej glinie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na zbitej glinie

Post »

No a po co Ci inne zadarniacze jak tam masz gwiazdnicę :;230
Poczytaj jaka to bezcenna roślina :wink:

Poproszę o zdjęcia narcyzów, bo nie będę do Artamki biegać, żeby je oglądać ;:14
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Siberio, w programie tv Łukasz Łuczaj z gwiazdnicy i wielu innych roślinek robi zupy i sałatki :P A Pawłowi-oprócz gwiazdnicy- polecam barwinki, runiankę i tojeść rozesłaną.
Siberia
---

Post »

Nikomu nie polecaj barwinków na zadarniacze pomiędzy bylinami :-)
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

No to jeśli już rozwaliłem :;230 , to muszę się wytłumaczyć :wink:
Do rodzaju gunnera należą trzy:
G.magellanica (gunnera magelańska) - roślina okrywowa przypomina przerośnięty kopytnik z liściami tarczownicy, niestety z naszymi mrozami sobie nie poradzi.
G.manicata (gunnera brazylijska) - największa gunnera dorasta w swoim naturalnym środowisku do 4metrów.
G.tinctoria (gunnera chilijska) - dorasta do 2 m,i jest wrazliwsza na mrozy niż G.manicata
No i właśnie G. manicata to jest to czego szukamy :!: a często sprzedawana zamiast niej jest G. tinctoria to coś w rodzaju rabardaru :? nie godne naszych starań. Dziś jej zrobiłem zimowe okrycie bo jesień się kończy w kalendarzu :wink: i mam nadzieję że przetrwa, a jak się w przyszłym sezonie nie postara to będę szukał innej tylko nie bardzo wiem jak to rozpoznać po sadzonce chyba trzeba poszukać pewnego na 150% źódła.

Lilie w rozmiarze XXL to z mieszańców OT określane równiez jako liliowe drzewka, mają pewne wymagania ale jak się chce to bez trudu mozna im sprostać :D mam je juz kilka lat więc i doswiadczenia trochę nabrałem.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Słyszałam na forum o "parszywej dwunastce" roślin ekspansywnych i kłopotliwych. Ale barwinek jest ok :shock:
Siberia
---

Post »

A próbowałaś wykopać stary barwinek? Na zadarniacze nadają się tylko rośliny o płytkim systemie korzeniowym, które nie są konkurencją dla bylin do pokarmu i które dają się łatwo usunąć.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Twój pomysł z tymi rozchodnikowymi zadarniaczami jest fajny, ale strasznie trudno będzie to w praktyce zrealizować...W takie zadarniacze pięknie wsiewają się chwasty, niestety, a wyrywając chwasty, naruszamy i to, co ma zostać...No ale trzymam kciuki! Nie chcę Cię zrażać, sam się przekonasz, czy będziesz w stanie nad tym zapanować... :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Co do barwinka-raczej się nie nadaje między byliny. Może w miejsca pod krzewami albo zupełnie solo. Swój barwinek wykopałam właśnie z takiego starego stanowiska. Nie dało się ruszyć środka ani szpadlem, ani widłami, zadowoliłam się odrostami z brzegów starej kępy. Sąsiadka użyła w końcu Roundupu, ale część roślin przetrwała. Piwonie piękne :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę i u mnie się coś dzieje :D

Siberia - no tak, mam trochę zapuszczone chwastami :) Tak jakoś na jesień mnie muli i mi się tych chwastów nie chce ruszać. Sam nie wiem. Ale w tym roku czyściłem w lutym i marcu, przed kalendarzową wiosną miałem czyściutko :) Więc w następnym roku jak się w lutym sprężę znowu będzie ładnie :)

Co do tych roślin tu widzę dyskusję :) No cóż, zapewne wypełniaczem nie może być roślina z mocnym korzeniem :) Tylko przypowierzchniowe delikatne roślinki.

Marto - zobaczymy jak to będzie, te dwa są dość gęste, następny rok pokaże prawdę na temat tego błękitnego :) Btw. może ktoś zna nazwy moich wypełniaczy ? :) A tak w ogóle, podałabyś w końcu nazwę Twojego aparatu ! Bo ja nie żartuje, kupię nowy :)
Siberio, w programie tv Łukasz Łuczaj z gwiazdnicy i wielu innych roślinek robi zupy i sałatki
Pan Łukasz Łuczaj mógłby do mnie więc przyjechać zabrać sobie ten chwast :;230 W sumie każdy kto tęskni do prac ogrodowych, może wpaść wyrwać mi chwasty :tan
Poproszę o zdjęcia narcyzów, bo nie będę do Artamki biegać, żeby je oglądać ;:14
Niech będzie :)

Obrazek

A tu plaga dziwaczków:

Obrazek

Komu cebulkę :;230

Obrazek
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ale piękna plaga :D U siebie jedną rabatę prawie idealnie wysprzątałam jesienią, bo trzeba było przygotować miejsce dla róż. W listopadzie przepieliłam żurawki, bo jakoś nędznie wyglądały rosnąc między chwastami. Na tym koniec, reszta zielska czeka do wiosny :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Siberia
---

Post »

Xellos pisze: no tak, mam trochę zapuszczone chwastami :)
Ja do twoich chwastów nic nie mam i broń Boże nie chciałam być złośliwa, ale pytałeś o zadarniacze, to Ci pokazałam, że jednego (bardzo skutecznego) już masz, to może nie trzeba lepszego szukać :-)
Chwast jest to roślina, której w danym miejscu nie chcemy, ale jeśli powiesz gwiazdnicy "tak", automatycznie przestanie być chwastem i stanie się gęstym, zimozielonym zadarniaczem :-) Kto wie, czy nie najlepszym z najlepszych :-)

Jest to roślina wartościowa, jadalna, przydatna na wszelkiego rodzaju okłady zarówno na stany zapalne stawów jak i zmiany skórne!
U mnie rośnie pod winogronami i do tej jesieni dostawałam apopleksji na jej widok, ale po lekturze strony WWW pokazanej przez JackaP w moim wątku zupełnie zmieniłam podejście do gwiazdnicy :-)

Nie chciałbyś mieć tyle chwastów co ja mam ;-)

Aparat fotograficzny to sprawa drugorzędna moim zdaniem. Najważniejsze jest dobre światło, kąt jego padania w stosunku do rośliny i obiektywu. Jeśli światła jest za dużo lub za mało to najlepszy aparat polegnie...

Ja mam aparat stary słaby, dlatego żeby jakieś zdjęcie jednak wyszło, robię kilkanaście ujęć jednej rośliny z różnych stron i odległości. Czasami wychodzi dobrych 10, czasem żadne.
A, przepraszam, nie mam już słabego aparatu. Padła mu matryca i serwisant kazał go wyrzucić do odpadów elektronicznych :tan
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

A mnie zauroczyła plaga dziwaczków :lol: i też sobie w przyszłym roku posieję całą ich plagę, zapach mają przecudny - chociaż mój M go nie czuje :roll:
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47

Post »

Xellos pospacerowałam trochę po twoim ogrodzie i mi tam się podoba ta plaga narcyzów :;230 i innych roślinek które tak nazywasz :;230 też bym chciała taką plagę narcyzów :;230 będę zaglądać i oglądać dalsze prace w ogrodzie a pomysłów masz na pewno dużo :D
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 11:41

Post »

Ewa - u mnie generalnie zielsko ma fory tylko teraz, w sezonie jest tępione wszelkimi metodami, chociaż pod koniec lata miało fory bo mi się 360SL skończył ;:108

Siberia - :;230 ja tej rośliny nie pokocham na pewno ;:108 bo w niej nie widać czy dodatkowo nie rośnie inny chwast, jest mało przejrzysta, może w niej się np. jakiś powój rozmnożyć czy inne badziewie, jej zieleń się zlewa z każdym pierwszym lepszym chwastem, pod winogrona są ładniejsze roślinki :) U mnie się płoży trzmielina, winorośle są głęboko korzenione to i wypełniacze pod nimi mogą być wyższe z głębszym korzeniem. Co do aparatu to opisałaś moją sytuacje :) Właśnie tak robię zdjęcia, po wiele na raz i jakieś wyjdzie :;230 Dodatkowo aparat parę razy fiksował, bo mi upadł się rozleciał i składałem, zła była ostrość, co widać po fotach moich. Przez pewien okres wszystko mam jakby za mgłą. Dopiero jakoś pod koniec wiosny tego roku naprawiłem i od wtedy mam normalne foty z ostrością. Foty z 2010 to właśnie takie pozbawione ostrości jak powyżej dałem. A z 2009 to w ogóle lipa bo robiłem aparatem z komórki :;230
Tak czy siak podjąłem decyzję, czas coś normalnego kupić i tyle. Koniec z prowizorką przy fotografowaniu :)

Kasia - najgorsze że wcale nie świecą :evil: na allegro wszyscy piszą, że ta roślina świeci :) Ale mnoży się jak głupia, nawet jak same nasiona spadną na ziemię to przezimują i rosną. Ale nie wąchałem czy pachną heh :) Jedyne co mnie ciekawi, że owady ją omijają, myślałem, że będzie atrakcją dla owadów.

Aniu - prawdziwa plaga narcyzów jest u mojego Ojca na działce, albo raczej była, obecnie chyba zredukował i to mocno, ale dawniej...to wiesz, to było z 10mx10m :;230 Bo to sprzedawaliśmy, stąd się wzięła ta plaga tutaj. Teraz to on ma plagę mieczyków, ostatnio jak liczył to mówił o ponad 800 sztuk :) Może kiedyś przejmę stery nad działką, to będę znowu narzekał na zastane plagi :)
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Pawle, to, co Ty nazywasz plagą, niejeden ogrodnik uznałby za dobrodziejstwo! :) Większość z nas zaczyna od ugoru, pola, krótko mówiąc niczego...A Ty masz piękną schedę! :)
W kwestii gwiazdnicy nie daj się zwieść Siberce, bo chwast to jest i basta! :wink: Widzę, że nie dajesz się omotać! :)
W kwestii aparatu, to nie do końca tak...Sprzęt się bardzo liczy! Dobry aparat przy kiepskich warunkach i tak zrobi dobre zdjęcie, czynnik umiejętności pomińmy, choć bez znaczenia nie jest...Ale skoro umiejętności są pewną stałą i niezmienną, to ważne stają się inne czynniki...Bardzo dobra decyzja z tym aparatem, bo sam wiesz, że takie zdjęcia nie oddają prawdy o ogrodzie... :) A w sprawie moich aparatów wkrótce się wypowiem, tylko zapominam spytać...Oj, wszystko stanie się jasne! :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”