Odśnieżarki

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
yenko
50p
50p
Od: 6 maja 2010, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Odśnieżarki

Post »

No niestety, w tym roku u mnie nie było co odśnieżać więc pieniądze wyrzucone w błoto. No chyba że w przyszłą zimę będzie śnieg a odśnieżarki podrożeją to mogę uznać że zakup mi się opłacił.

Pozdro
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W ubiegłym roku, straszony surową zimą, kupiłem do firmy odśnieżarkę Rometu 6,5 kW, napęd na koła, 5 biegów do przodu 2 do tyłu. Podejrzewam, że parametry zbliżone do tej Agromy. Testowałem ją 2x, taka zima niestety/stety wypadła. Gdy śnieg był sypki i puszysty, to większość wyrzuconego puchu lądowała na twarzy i za kołnierzem. Gdy śnieg był mokry lądował max. 1m od odśnieżarki i co kilka minut zapychał się wirnik. Nawet na najwyższym biegu odśnieżarka poruszała się z prędkością ślimaka.
Był to mój pierwszy kontakt z odśnieżarką i trochę się rozczarowałem. Takie urządzenie spisuje się pewnie dobrze, gdy napada dużo śniegu i nie jest on zbyt mokry i na dodatek wieje korzystny wiatr.
yenko
50p
50p

Post »

Dziwne rzeczy piszesz jeżeli chodzi o pracę tej odśnieżarki, przy tym silniku powinna bez problemu wywalać śnieg z 10m dalej. A jak była warstwa śniegu na ziemi?? I czy oprócz biegów zmieniałeś też jej obroty silnika?
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42

Post »

Warstwa śniegu była gruba na ok. 20 cm, obroty prawie na maxa. Na pewno było za mało śniegu. Gdy nagarnąłem łopatą grubszy wał i taką pryzmę potraktowałem odśnieżarką, szło trochę lepiej. Piszę oczywiście o mokrym śniegu. Wyrzucania go na 10 m nie wyobrażam sobie tym sprzętem.
yenko
50p
50p

Post »

No to ja nie wiem, nawet na filmach w necie widać jak działa i jak daleko wyrzuca śnieg. Mam nadzieje że w przyszłą zimę wypróbuje i dam znać jak się moja spisuje.
Tomasz34
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sie 2012, o 16:40

Post »

Szukając w internecie tematów o konserwacji odśnieżarki natrafiłem tu na ciekawą dyskusję, bo szczerze mówiąc nie spotkałem się z problemem wyrzutu śniegu w twarz :D ale to może zalezy od modelu odśnieżarki. Ja w zeszłą zimę wsumie nie zwracając uwagi większej na jakość śniegu nigdy nie miałem takiego przypadku, mimo że wszystkie one wydają mi się podobne. A jak u Was z wytrzymałością silnika? słyszałem że to te elementy lubią się psuć, ale nie zapeszając mój niby że chiński to chodzi ładnie na przepalaniu nadal.
Awatar użytkownika
zywik
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:35
Kontakt:

Post »

Moja Stiga Snow Cube walczyła dzielnie przez dwa sezony. Niedługo czas wymienić filtr, olej, świece i odpalamy ;:172 Jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu, a tym bardziej moje plecy ;:180
Ministerstwo Książki
Tomasz34
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sie 2012, o 16:40

Post »

Ile Ciebie kosztuje filtr i świeca?
ja zapłaciłem 30zł za taki komplet "przeglądowy".
Awatar użytkownika
zywik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Jestem przed zakupem, jak tylko kupię przekażę info.
Ministerstwo Książki
Awatar użytkownika
Paulina30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lis 2012, o 12:45

Post »

Fiuu... o jakich odśnieżarkach tu mowa, wow
Ja to mam taką za ok 500 pln - do przydomowego chodnika psrawdza sie super.
I jeszcze pojemnik na sorbent - żeby po lodzie można było sypnąc jak skuje ścieżki.
Ale takie wielkie odśnieżarki na olej czy wahę to pierwsze słyszę - myślałam, że tylko służby miejskie takie kupują.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

Jeszcze nie było takiej zimy bym musiał myśleć o odśnieżarce, która zajęłaby cenne 1m2 lub więcej powierzchni w garażu.
O - przypomniałem sobie, jednak była - 1983 rok. Wtedy jednak nie miałem jeszcze własnego domu i potrzeby odśnieżania.
A teraz wystarczy łopata zwykła + śniegowa własnej konstrukcji na miękki śnieg o powierzchni 1m2. Odśnieżanie zajmuje maks. 30 min. dziennie, a do tego wielka frajda dla psa.
Awatar użytkownika
ancyk33
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 18:20

Post »

tez sie przymierzam do kupna ale tylko jak duzo sniegu napada nie lubie ogolnie zimy i szkoda mi meza ktory musi wczesnie wstawac aby odsniezyc podjaz a jest tego sporo i pod gorke ;:222
"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Philip Otto Runge ----Pozdrawiam -Nula
Moje parapetowce
Awatar użytkownika
zywik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Ja posiadam STIGA Snow Cube - 2 sezony bez zarzutu :uszy
Ministerstwo Książki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Ja bym był ostrożny z tą Stigą. Tylko do tych droższych maszyn firma przykłada się należycie, te mniejsze potrafią strzelać fochy. Natomiast zdecydowaną zaletą Stigi jest to, że mają świetnie zbudowany serwis w całej Polsce, a to szalenie ważne.

Kolego Zywik, masz maszynę dwustopniową a to inna konstrukcja. Co prawda sam nigdy nie chwaliłem tych Snow Cube'ów ale być może jesteś dowodem na to, że mam za mało doświadczenia i się mylę :)

Mam nadzieję, że osoba z którą rozmawiałaś dobrze dobiera sprzęt do powierzchni pracy. Wybieracie maszynę jednostopniową.
Danak19
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 gru 2013, o 10:04

Post »

Szukam dobrej odśnieżarki ale jestem zupełnie zielony w tej kwestii. Nie wiem na co się zdecydować czy na spalinową czy na elektryczną...Przeszukując internet trafiłem na ofertę Jest tu coś godnego uwagi? Może macie jakieś inne oferty?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”