Co posadzic pod tujami?

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Co posadzic pod tujami?

Post »

Mikołajka wysiałam raz 2 lata temu i teraz mam go conajmniej na 16 arach, rośnie wszędzie ... :|
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

LeroyMerlin pisze:Stosowanie torfu na szerszą skalę mnie przynajmniej nie dziwi. Torf jest nasycony substancjami mineralnymi który wzbogaca glebę, obniża pH
Torf, zwłaszcza wysoki, jest praktycznie jałowy i nie zawiera żadnych składników mineralnych dla roślin. I w nic gleby nie wzbogaca.....
Trochę więcej jest w niskim, ale to i tak śladowe ilości.
Do kupienia jest- i to o oto chodzi, prawda? :lol:
Żeby nie było- orientacyjne właściwości komponentów podłoży (za M. Hoffmann i inn.) :
Torf wysoki- podłoże sterylne i jałowe, bardzo łatwo się zbija, rośliny źle w nim zimują, wymaga stale wysokiego nasycenia wodą, może zawierać substancje szkodliwe.
Torf niski- nadaje się do rozluźniania gleb ogrodniczych, nie nadaje się na gleby suche i ubogie, wymaga obfitego nawożenia azotowego (wysoki też).
Jeden i drugi jest podstawowym komponentem podłoży- ze względu na dostępność i cenę. Nie gotowym podłożem...
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No tak, zgadza się sam torf nie nadaje się na podłoże. Może nie do końca się wyraziłem jasno. "Dodawanie" torfu na szerszą skalę nie nie dziwi. Jeżeli zwykła gleba nie zaspokaja wszystkich potrzeb roślin wtedy stosuje się ilości torfu jako materiału do uzdatniania gleby. Właśnie przez dostępność w sklepach i z tego względu, że jest ogólnodostępny. Biorąc pod uwagę, że na rynku obecnie jest dużo rodzajów torfu (odkwaszony, kwaśny, torfy ogrodnicze itp.) można dobrać i wybrać co się chce i to czego potrzebujemy. Ale może koniec o torfie. Nie ten wątek :) Aha, i nie polecam tu żadnego konkretnego produktu przecież. Żyjemy w takich realiach, że każdy wie co, gdzie można dostać w sklepie i jak tego potrzebuje to to robi, jak nie to nie, bez "podtekstu". ;)

Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
wiwior
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 paź 2011, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziekuje bardzo za porady drodzy forumowicze i pozdrawiam serdecznie ;*