Storczykowe radości i trudności...

kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowe radości i trudności...

Post »

Reniu :wit pięknie zaczęła się Twoja kolekcja.
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

Piękna ta cambria od męża...Mój się zbuntował i już nie chce mi robić tego typu prezentów :evil:
Cambrii nie posiadam, ale jest watek "Cambria" parę tematów niżej...cos Ci może rozjaśni...
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękna canbria ;:138 ;:138
ja mogę dodać od siebie że jest to chyba Cambria Nely Isler ;:108
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p
Od: 6 lut 2011, o 14:42

Post »

Reniu piękna kolekcja, prezent od męża godny podziwu ;:138
Co do Miltoni to, według mnie za mało wody i za niska wilgotność. Najgorsze jest to, że trzeba uważać z wodą bo szybko gniją korzenie. Moje Miltonie nigdy nie przesychają, zawsze mają wilgotne podłoże, ale nie mokre. Tyle mogę Ci doradzić, chociaż sama się ciągle uczę :wink:
Awatar użytkownika
Bogusz_85
50p
50p
Od: 14 lut 2011, o 08:54

Post »

Z tą Miltonią to jest istne eksperymentowanie :) Próbuje różnych opcji, może któraś w końcu zadziała :) Zobaczymy... :wink: W każdym razie dziękuję za radę ;:180 . Ostatnio myślę czy jej nie przesadzić. Jest w tym samym podłożu w którym ją kupiłam. Gdzieś czytałam, że Miltonie dobrze rosną w sphagnum. Co o tym myślicie?
Ps. Piotrze, dziękuję za pomoc w oznaczeniu!! ;:180
Pozdrawiam,
Renia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=47436" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Reniu przyszłam się przywitać i oglądnąć piękne zieloności. Cudnie wyglądają te nowe listki, korzonki i pędziki. Na pewno co jakiś czas będę wpadać by zobaczyć ich kwiaty :D
Cambrie to w/g mnie proste w uprawie rośliny, jeśli chodzi o miltoniopsisy to już zupełnie ina bajka - jakiś czas temu jednego uśmierciłam :oops: Fakt, był już kupiony jako ten do reanimacji i stało się to w złym momencie bo jeszcze późną zimą ale i tak mam teraz opory by spróbować znów z nimi. Ostatnio mogłam do wyboru kupić z przeceny albo miltonopsisa albo cambrię i wybrałam jednak cambrię. Może kiedyś znów spróbuję choć w pewnym sensie już znów spróbowałam, dostałam od jednej z forumowiczek do reanimacji cambrię i miltoniopsisa (chyba, bo sama nie była tego pewna). Na razie ma takie same warunki jak cambrie, stoi na oknie wśród innych storczyków i ma wilgotność 70-80%. Albo będzie żył albo... A Tobie życzę powodzenia ;:237

Ufff....ale się rozpisałam :oops:
Awatar użytkownika
Bogusz_85
50p
50p

Post »

Małgosiu, Adamie dziękuję za odwiedziny i ciepłe słowa.
Małgosiu, życzę powodzenia w reanimacji powierzonych Ci kwiatów. Mam nadzieję, że już niedługo zobaczę je w Twoim wątku w pełni rozkwitu. Dla Ciebie też: ;:237

A teraz kolejna zagadka :) Wczorajsze odkrycie. Staram się jednak zachować spokój i zbytnio nie emocjonować, bo pewnie to jednak korzeń... Czekam na wasze opinie i niezależnie od wszystkiego cieszę się, że storczyk rośnie tak ładnie :wink:
Aha! to ta hybryda z czwartego od góry zdjęcia na pierwszej stronie.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Renia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=47436" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękna cambria ;)

A to "coś" na ostatnim zdjęciu jeszcze zbyt małe jest, by powiedzieć, co to takiego rośnie.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39

Post »

Zgadzam się z moją przedmówczynią ;:108 - troszkę za małe, ale gorąco życzę pędu ;:138 ;:108
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ale korzonki ładne:) niech sobie zdrowo i szybko rosną :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Reniu :wit
Chciałam się przywitać i życzyć powodzenia w uprawie storczyków. ;:108
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
kalyna84
100p
100p
Od: 27 wrz 2011, o 18:21
Kontakt:

Post »

Ładne storczyki :)
Zielono mi...Pozdrawiam.
Kalyna z Zielonego Wzgórza..;) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47714" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Bogusz_85
50p
50p

Post »

Kalyna84, justus27, Kingo, Małgorzato i Piotrze dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Dziś trochę informacji z gatunku "trudności storczykowych" :roll:
W dalszym ciągu mam kłopot z miltoniopsisem. Postanowiłam go przesadzić do sphagnum, może to mu pomoże...Zobaczymy..... Stan korzeni trudno było mi ocenić, są takie drobne. Zgnite chyba raczej nie były. Jest jakaś szansa że się pozbiera, bo nowe przyrosty wypuszczają korzenie. Zobaczcie sami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poza tymi smutnymi wieściami to wiele też u mnie ostatnio radości i zdziwienia. Nie przypuszczałam nigdy że uprawa kwiatów może przynosić tyle satysfakci!! ;:108

Moja biała hybryda, która niedługo miała kwitnąć, zrobiła mi niespodziankę i sama nie wiem co z tego będzie.... :?: :shock:

Obrazek

A dodatkowo wypuszcza jeszcze dwa pędy spomiędzy liści :D

Obrazek

Obrazek

Jeśli chodzi o zagadkę dotyczącą drugiej hybrydy, to się rozwiązała. Będzie pęd :) i to nie jeden :)

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Renia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

Świetne wiadomości od Phalaenopsisów. Pędziki są śliczne i dorodne. Ciekawostką jest to co wykluło się na tym jednym pędzie kwiatowym. Prawdopodobnie będziesz miała keiki bo końcówka pędu przypomina młode liście :)

A jeśli chodzi o Miltoniopsisa, to nie wygląda na umierającego. Tych korzeni nie obcinaj absolutnie. One pomimo, że nie wyglądają super zdrowo, jakimś cudem karmią roślinę.
Ja u swojego drugiego w kolejności zdechlaczka Miltoniopsisa obcięłam tak wyglądające korzenie i niestety nie przeżył. Żeby roślina zaczęła żyć zdrowym życiem, młode przyrosty muszą wypuścić swoje, świeże korzenie.
Nie znam się na sphagnum, więc tu Ci nic nie doradzę. Ale polecam keramzyt ;) ;) Mój ostatni Miltoniopsis wsadziłam w keramzyt ostatnio i się trzyma :)
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Trzymam łapki za miltonkę twoją, ja tez mam problem z nią i chyba ten gatunek sobie juzs podaruję:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”