Storczyki piękne
Storczyki Justyny
- lucynaf
- 1000p

- Od: 30 sty 2011, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Justyny
Storczyki piękne
-
JustynaDaria
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 5 lip 2011, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasia74, nakrapiany jest super:) nawet małżonek mówi ze ładny, a to już coś ....
lucynaf oczywiście że możesz do mnie zwraca się Dario, ja też lubię to imię:) do "weteraństwa" jeszcze mi daleko, jednakże pocieszający jest fakt, że dwa z moich storczyków puściły nowe listki i korzonki ( biały i NN), to już jest jakiś postęp.
Grazka2211 smyrnę Ci PW wieczorkiem, dopiero dzisiaj mam troszkę czasu
lucynaf oczywiście że możesz do mnie zwraca się Dario, ja też lubię to imię:) do "weteraństwa" jeszcze mi daleko, jednakże pocieszający jest fakt, że dwa z moich storczyków puściły nowe listki i korzonki ( biały i NN), to już jest jakiś postęp.
Grazka2211 smyrnę Ci PW wieczorkiem, dopiero dzisiaj mam troszkę czasu
-
JustynaDaria

Kilka dni temu byłam na kawie u koleżanki i na oknie w kuchni widzę że stoi falek, pędziki już maja pączki i szykują się do nowego kwitnienia. Zainteresowałam się kwiatuszkiem, korzenie aż mu sterczały na boki, okaz zdrowia. Stoi w wielkiej osłonce i tutaj uwaga
: na dnie osłonki jest wsypana warstwa normalnej ziemi do kwiatów i pełno korzeni na tej ziemi bo storczyk rośnie jak szalony aż korzonki wychodzą dnem doniczki i naprawdę , mierzyłam, są długości dłoni.... My nasze kwiatuszki pieścimy, chuchamy i dmuchamy a tutaj przykład nicnierobienia a i tak kwiatek rośnie jak szalony. Ale chyba jednak te nasze wymuskane więcej cieszą i jaka radocha z przyrostów.... wszystko zaobserwowane, sfotografowane, skatalogowane, ład i porządek

- nina1611
- 500p

- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ziemia?? ja jedynie stosuje ziemie ... do storczyków ogrodowych 
- annamaria13
- 100p

- Od: 24 lip 2010, o 12:46
o tej ziemi nie slyszalam, widac musi miec jakis suplement co odpowiada storczykowi , musze wyprobowac 
pozrawiam anna_maria
mój wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36706" onclick="window.open(this.href);return false;
mój wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36706" onclick="window.open(this.href);return false;
-
JustynaDaria

obawiam się że storczyk nie ma wyjścia - ma tak rosną i koniec
Myślę, że po prostu koleżanka ma nie ma za dużo pojęcia o hodowli storczyków. Ale z przykładu niezbicie wynika, że do wszystkiego się można przyzwyczaić, mam na myśli storczyka
Myślę, że po prostu koleżanka ma nie ma za dużo pojęcia o hodowli storczyków. Ale z przykładu niezbicie wynika, że do wszystkiego się można przyzwyczaić, mam na myśli storczyka
Z kolei moja szwagierka ma storczyka posadzonego w ziemi, ale ta sztuka się nie przyzwyczaiła do tych drakońskich warunków...wygląda niczym miniaturka, widać, że ma ogromną wolę życia bo puszcza maluteńkie miniaturowe listki
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
- grazka2211
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Justynko a może to był jakiś substrat dla storczyków.Tutaj w Irlandii kupiłam kiedyś worek i wykorzystałam go do innych roślin bo dla storczyków się wg.mnie nie nadawał.
Zbliża się kolejna niedziela-mam jutro wolne więc wznawiam zaproszenie.
Zbliża się kolejna niedziela-mam jutro wolne więc wznawiam zaproszenie.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
-
JustynaDaria

Grazka2211, wiem o czym mówisz, w takim własnie świństwie zmarnowałam pierwszego storczyka, sprzedają to tutaj nagminnie, o innym rodzaju podłoża nie słyszeli, ręce opadają. Ile ja się naszukałam podłoża to wiem tylko ja i moje bardzo znudzone tym faktem dzieci. W końcu kupiłam coconut chips na ibaju ale to i tak nie jest to czego szukam. A może wiesz gdzie kupic dobre podłoże?
Sylki3 jeden z moich choruszków mimo absolutnego braku korzeni produkuje listeczka, i wpierw myślałam że z moimi oczami jest coś nie tak, ale on naprawdę rośnie i to bardzo szybko.... nie wiem o co chodzi, liczyłam na jakiś korzonek na początek a on mi listeczka produkuje....
A to jest mój najnowszy nabytek, białasek z ogromnymi kwiatami, śliczniutki ma środek:

Uploaded with ImageShack.us
Sylki3 jeden z moich choruszków mimo absolutnego braku korzeni produkuje listeczka, i wpierw myślałam że z moimi oczami jest coś nie tak, ale on naprawdę rośnie i to bardzo szybko.... nie wiem o co chodzi, liczyłam na jakiś korzonek na początek a on mi listeczka produkuje....
A to jest mój najnowszy nabytek, białasek z ogromnymi kwiatami, śliczniutki ma środek:

- grazka2211

Justyno mój Radek wynalazła na e-bayu grube chipsy kokosowe chyba z Anglii. Jak dowiem się od kogo to dam Tobie znać .Sprowadzałam też z Polski ale to też nie było to. Tak wyglądają czasami zakupy przez internet. Nie dziwię się że w normalnych sklepach nie wiedzą jak na wystawie orchidei ,gdzie samych kwiatów jest dość duży wybór z akcesoriami jest porażka.Z podłoża takie jak jest w Polsce zrezygnowałam bo za długo u mnie schnie .Wolę grube chipsy ,karmazyt i styropian dla lepszego drenażu.
Białasek do schrupania.U siebie czekam na przecenę Oncidium Cherry Baby (teraz kosztuje 14.99).
Białasek do schrupania.U siebie czekam na przecenę Oncidium Cherry Baby (teraz kosztuje 14.99).
-
JustynaDaria

Grazka2211, gdzie u Ciebie? Aldi? pojadę podkupić....żartuję oczywiście....warto wiedzieć gdzie i wysyłać raz na tydzień męża na zwiady
A powiem, że mój szanowny małż zaczął patrzeć na moje storczyki łaskawszym okiem ...

- grazka2211

Tak sphangum w Aldi w Cavan. Oncidium w Dunnes Store A przyjeżdżaj i kupuj mi to co mam na razie wystarczy
Było ładne.zielone długie.
.Mąż nie będzie przynajmniej się nudził pod szkołą
To fajnie że jednak zaczyna lubić te rośliny.
-
JustynaDaria

Witam wszystkich, zaniedbałam strasznie mój wątek ale i u mnie nic nowego w roślinach się nie dzieje oprócz paru nowych zieleninek, kwiaty będą niespodzianką. Jeszcze raz wszystkim dziękuję za odwiedziny.
-
JustynaDaria

Witam po długiej przerwie. Chciałabym Wam pokazać malutki (chyba) przyrościk na oncidium i kilka uratowanych falków, myślę że lada chwila trafiłyby na śmietnik. Nie są w najlepszej kondycji ale powalczę o nie.
Oncidium

Falki nieszczęsne, są trzy, ale dwa w jednej większej doniczce.

i takie maleństwo, kupione już przekwitnięte, będzie miało kolorek leciutko różowy z ciemniejszą warżką, ale na razie zieleninka

A, i idzie pocztą do mnie mój pierwszy Paphiopedilum Gary Romagna (Saint Swithin x Rothschildianum), oby tylko był u mnie szczęśliwy
Jak już do mnie dotrze to od razu będą fotki.
Dziękuję bardzo za uwagę, dobranoc
Oncidium

Falki nieszczęsne, są trzy, ale dwa w jednej większej doniczce.

i takie maleństwo, kupione już przekwitnięte, będzie miało kolorek leciutko różowy z ciemniejszą warżką, ale na razie zieleninka

A, i idzie pocztą do mnie mój pierwszy Paphiopedilum Gary Romagna (Saint Swithin x Rothschildianum), oby tylko był u mnie szczęśliwy
Dziękuję bardzo za uwagę, dobranoc
- nina1611
- 500p

- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
to ja życzę aby szybciutko pojawiły się pędziki
i żeby było wieeeeele kwiatuszków