Storczyki Justyny

Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Justyny

Post »

:wit Dario [ mogę tak się zwracać? Wybrałam to imię mojej bratanicy, bardzo je lubię], cieszę się, że dołączyłaś do nas ;:196 Mam nadzieję, że też zostaniesz weteranem ;:224
Storczyki piękne ;:138 Jak Ci nie wyjdzie reanimacja w kamieniach, to może spróbuj sposobu Żabki Moniś ?
JustynaDaria
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 lip 2011, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasia74, nakrapiany jest super:) nawet małżonek mówi ze ładny, a to już coś ....

lucynaf oczywiście że możesz do mnie zwraca się Dario, ja też lubię to imię:) do "weteraństwa" jeszcze mi daleko, jednakże pocieszający jest fakt, że dwa z moich storczyków puściły nowe listki i korzonki ( biały i NN), to już jest jakiś postęp.

Grazka2211 smyrnę Ci PW wieczorkiem, dopiero dzisiaj mam troszkę czasu :)
JustynaDaria
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Kilka dni temu byłam na kawie u koleżanki i na oknie w kuchni widzę że stoi falek, pędziki już maja pączki i szykują się do nowego kwitnienia. Zainteresowałam się kwiatuszkiem, korzenie aż mu sterczały na boki, okaz zdrowia. Stoi w wielkiej osłonce i tutaj uwaga :shock: : na dnie osłonki jest wsypana warstwa normalnej ziemi do kwiatów i pełno korzeni na tej ziemi bo storczyk rośnie jak szalony aż korzonki wychodzą dnem doniczki i naprawdę , mierzyłam, są długości dłoni.... My nasze kwiatuszki pieścimy, chuchamy i dmuchamy a tutaj przykład nicnierobienia a i tak kwiatek rośnie jak szalony. Ale chyba jednak te nasze wymuskane więcej cieszą i jaka radocha z przyrostów.... wszystko zaobserwowane, sfotografowane, skatalogowane, ład i porządek :) ;:63
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ziemia?? ja jedynie stosuje ziemie ... do storczyków ogrodowych :D
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
annamaria13
100p
100p
Od: 24 lip 2010, o 12:46

Post »

o tej ziemi nie slyszalam, widac musi miec jakis suplement co odpowiada storczykowi , musze wyprobowac :)
pozrawiam anna_maria

mój wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36706" onclick="window.open(this.href);return false;
JustynaDaria
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

obawiam się że storczyk nie ma wyjścia - ma tak rosną i koniec :shock:
Myślę, że po prostu koleżanka ma nie ma za dużo pojęcia o hodowli storczyków. Ale z przykładu niezbicie wynika, że do wszystkiego się można przyzwyczaić, mam na myśli storczyka :)
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Piękne okazy już zgromadziłaś! A co do storczyka znajomej rosnącym w ziemi to chyba masz rację storczyk chyba nie ma wyjścia a że twarda sztuka z niego to się przyzwyczaił :roll: Moja teściowa ma storczyka, którego dostała ponad 3 lata temu od córki na Dzień Matki, ciągle jej kwitnie i wygląda w porządku, niemniej jak tylko zaglądam do niego, to ten storczyk pływa sobie w wodzie. Teściowa podlewając go nigdy nie odlewa wody z osłonki. wszyscy co choć tylko trochę wiedzą coś na temat uprawy tych roślin są w cięzkim szoku, że on nie gnije...a storczykowi widać to odpowiada :roll: chyba się przyzwyczaił :roll:
Z kolei moja szwagierka ma storczyka posadzonego w ziemi, ale ta sztuka się nie przyzwyczaiła do tych drakońskich warunków...wygląda niczym miniaturka, widać, że ma ogromną wolę życia bo puszcza maluteńkie miniaturowe listki :roll: Ilekroć jestem u szwagierki mam ochotę go z tamtąd zabrać :roll:
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Justynko a może to był jakiś substrat dla storczyków.Tutaj w Irlandii kupiłam kiedyś worek i wykorzystałam go do innych roślin bo dla storczyków się wg.mnie nie nadawał.
Zbliża się kolejna niedziela-mam jutro wolne więc wznawiam zaproszenie.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
JustynaDaria
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Grazka2211, wiem o czym mówisz, w takim własnie świństwie zmarnowałam pierwszego storczyka, sprzedają to tutaj nagminnie, o innym rodzaju podłoża nie słyszeli, ręce opadają. Ile ja się naszukałam podłoża to wiem tylko ja i moje bardzo znudzone tym faktem dzieci. W końcu kupiłam coconut chips na ibaju ale to i tak nie jest to czego szukam. A może wiesz gdzie kupic dobre podłoże?

Sylki3 jeden z moich choruszków mimo absolutnego braku korzeni produkuje listeczka, i wpierw myślałam że z moimi oczami jest coś nie tak, ale on naprawdę rośnie i to bardzo szybko.... nie wiem o co chodzi, liczyłam na jakiś korzonek na początek a on mi listeczka produkuje.... :shock:

A to jest mój najnowszy nabytek, białasek z ogromnymi kwiatami, śliczniutki ma środek:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyno mój Radek wynalazła na e-bayu grube chipsy kokosowe chyba z Anglii. Jak dowiem się od kogo to dam Tobie znać .Sprowadzałam też z Polski ale to też nie było to. Tak wyglądają czasami zakupy przez internet. Nie dziwię się że w normalnych sklepach nie wiedzą jak na wystawie orchidei ,gdzie samych kwiatów jest dość duży wybór z akcesoriami jest porażka.Z podłoża takie jak jest w Polsce zrezygnowałam bo za długo u mnie schnie .Wolę grube chipsy ,karmazyt i styropian dla lepszego drenażu.
Białasek do schrupania.U siebie czekam na przecenę Oncidium Cherry Baby (teraz kosztuje 14.99).
JustynaDaria
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Grazka2211, gdzie u Ciebie? Aldi? pojadę podkupić....żartuję oczywiście....warto wiedzieć gdzie i wysyłać raz na tydzień męża na zwiady :) A powiem, że mój szanowny małż zaczął patrzeć na moje storczyki łaskawszym okiem ...:) :heja
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak sphangum w Aldi w Cavan. Oncidium w Dunnes Store A przyjeżdżaj i kupuj mi to co mam na razie wystarczy :D Było ładne.zielone długie. :D .Mąż nie będzie przynajmniej się nudził pod szkołą :wink: To fajnie że jednak zaczyna lubić te rośliny.
JustynaDaria
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam wszystkich, zaniedbałam strasznie mój wątek ale i u mnie nic nowego w roślinach się nie dzieje oprócz paru nowych zieleninek, kwiaty będą niespodzianką. Jeszcze raz wszystkim dziękuję za odwiedziny.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
JustynaDaria
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam po długiej przerwie. Chciałabym Wam pokazać malutki (chyba) przyrościk na oncidium i kilka uratowanych falków, myślę że lada chwila trafiłyby na śmietnik. Nie są w najlepszej kondycji ale powalczę o nie.
Oncidium
Obrazek

Falki nieszczęsne, są trzy, ale dwa w jednej większej doniczce.
Obrazek
Obrazek

i takie maleństwo, kupione już przekwitnięte, będzie miało kolorek leciutko różowy z ciemniejszą warżką, ale na razie zieleninka
Obrazek

A, i idzie pocztą do mnie mój pierwszy Paphiopedilum Gary Romagna (Saint Swithin x Rothschildianum), oby tylko był u mnie szczęśliwy :) Jak już do mnie dotrze to od razu będą fotki.

Dziękuję bardzo za uwagę, dobranoc
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

to ja życzę aby szybciutko pojawiły się pędziki :D i żeby było wieeeeele kwiatuszków :) :tan
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”