Rośliny na stanowiska suche i piaszczyste
Bardzo ładne są tamaryszki (Tamarix) kwitnące różowo wiosną lub latem i wytrzymają nawet długotrwałą suszę po ukorzenieniu. Warto też zastanowić się nad oliwnikami (Eleagnus). Oprócz atrakcyjnego wyglądu pięknie pachną w porze kwitnienia. Jeśli to nie jest sam piach, to zapewne poradzi sobie tam lilak (Syringa) oraz któryś z jaśminowców (Philadelphus).
Poza tym poleciłbym rokitnik (Hippophaë). Ma piękny pokrój i ozdobne owoce (osobniki żeńskie-jest dwupienny). Urośnie nawet na piasku, służy m.in. do umacniania wydm nadmorskich.
Poza tym poleciłbym rokitnik (Hippophaë). Ma piękny pokrój i ozdobne owoce (osobniki żeńskie-jest dwupienny). Urośnie nawet na piasku, służy m.in. do umacniania wydm nadmorskich.
pozdrawiam
tarnovitz
tarnovitz
- Danio
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rośliny na stanowiska suche i piaszczyste
Mam takie miejsce na skalniaku, gdzie jest tak sucho, że nic nie chce rosnąć. W chwili obecnej rosną dwie posadzone kępki macierzanki, radzą sobie, ale z trudem.
Co moglibyście zaproponować?
Pozdrawiam Dorota
Co moglibyście zaproponować?
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- ariel
- Od: 24 paź 2006, o 22:46
- Kontakt:
Lawenda ;)
A skalniaki z reguły chyba lubią suche miejsca, ale mogę się mylić, u mnie aktualnie susza, na skalniaku popiół a rojniki zbierają się do kwitnienia, kwitnie rozchodnik, lawenda ma się świetnie, macierzanka też kwitnie, niebieksa trawka w pełnym rozkwicie, karmik ościsty, floks szydlasty, zawciąg...
A skalniaki z reguły chyba lubią suche miejsca, ale mogę się mylić, u mnie aktualnie susza, na skalniaku popiół a rojniki zbierają się do kwitnienia, kwitnie rozchodnik, lawenda ma się świetnie, macierzanka też kwitnie, niebieksa trawka w pełnym rozkwicie, karmik ościsty, floks szydlasty, zawciąg...
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- Danio
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ariel napisał -
.Spróbuję jeszcze z rojnikami.
Kostrzewa bardzo mi się podoba, ale przydałoby się coś pomiędzy
Pozdrawiam Dorota
Faktycznie obok rośnie mój najładniejszy okaz lawendy, ale myślałam o czymś niższym. Karmnik był sadzony dwukrotnie i już po nimLawenda

Kostrzewa bardzo mi się podoba, ale przydałoby się coś pomiędzy
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
rozchodniki,floks szydlasty, smagliczka skalna(żółte kwiaty),mydlnica (Saponaria ocymoides) ,Iberis sempervirens
mydlnica (Saponaria ocymoides)-to ta różówa "piana"

mydlnica (Saponaria ocymoides)-to ta różówa "piana"

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Też mam bardzo sucho i niestety nawet zawciąg i gęsiówki, sasanki, gailardie bez podlewania nie wytrzymują, oprócz tych co podalam wcześniej to oczywiście rogownica ale zbyt ekspansywna jest, gożdzik siny jest wg mnie też wytrzymały i mam różne iglaki, szczególnie jałowce sobie bardzo dobrze radzą ,płożące i kolumnowe
Nachyłki uważam nie poradzą sobie na skalniaku ,gdzie nawet macierzanka kiepsko sobie daje radę (tak zrozumiałam post Danio)
Nachyłki uważam nie poradzą sobie na skalniaku ,gdzie nawet macierzanka kiepsko sobie daje radę (tak zrozumiałam post Danio)

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Mikołajek nadmorski
, orginalny i mało spotykany w ogrodach.

I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Jakie byliny na bardzo suche miejsce?
No właśnie też mi się wydawało, że:
- zawciąg nadmorski,
- żagwin ogrodowy oraz
- kocimiętka
lubią mokro.
Na suche polecam: macierzankę i lawendę.
- zawciąg nadmorski,
- żagwin ogrodowy oraz
- kocimiętka
lubią mokro.
Na suche polecam: macierzankę i lawendę.
Re: Jakie byliny na bardzo suche miejsce?
spieszę się poprawić - zawciąg woli sucho niż mokro, bo gnije. Lubi lekko mokro.