Pozdrawiam i życzę powodzenia (oraz polecam się na przyszłość w sprawach bardziej ''ogrodowych'').
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Jaki niecierpliwy, czy my musimy przeglądać wszystkie posty jakie ktoś napisze w jakimś wątku. Nie nie musimy, bo jest to nie do ogarnięcia, na ten wątek trafiłem przypadkowo, w innej sprawie.SUGAR pisze:Bardzo dziękuję za pomoc"Najlepszym polskim Fachowcom"...
To jest podłoże do uprawy trufli, o czym świadczy jego skład i połączanie z leszczyną.SUGAR pisze:Przekładając to na substrat do wypełniania dużych pojemników,spróbujemy podać skład takiej mieszanki na 100 litrów pojemności:
- 60 litrów piasku średnio i gruboziarnistego .
- 10 litrów gliny granulowanej.
- 5 litrów keramzytu lub podobnego.
-20 litrów torfu odkwaszonego.
-5 litrów grysu dolomitowego.
Pojemnik o objętości 100 litrów powinien mieć około 50-60 cm. głębokości z uwagi na dobre przewietrzanie tylko do 25-30 cm miąższości gleby."
I jak się za to mili Państwo zabrać? Co najpierw a co na końcu? Domyślam się że trzeba zrobić warstwy?Mam też problem ze znalezieniem gliny granulowanej oraz nie wiem jakiego użyć grysu dolomitowego(frakcja)?wiem tylko że w glebie musi być sporo wapna i chyba po to ten dolomit...
Proszę o pomoc i wyrozumiałość,nigdy nic nie sadziłema moja przygoda z sadzeniem,hodowaniem,itd.dopiero się zaczyna