Dawne odmiany winorośli.

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Re: Dawne odmiany winorośli.

Post »

Tym razem prezentuję jako ciekawostkę zdjęcie domu oplecionego winną latoroślą , jednego z wielu, we wsi Michałowice ( 2 km na płn. zach. od Brzegu, za Odrą ), która to znajduje się w pobliżu wzniesienia Winna Góra (w pobliskich Myśliborzycach ), na którym przez 500 lat znajdowała się winnica, a o której niegdyś pisałem. Ciekawe czy odmiany rosnące w pobliskich wsiach ( Michałowice, Pisarzowice, Kościerzyce, Szydłowice, Dobrzyń czy Lubsza ) pochodzą z winnicy w Myśliborzycach ?

zdjecia nieaktywne,usuwam/KaRo
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Dolnoslonzok pisze:Zdjęcia nie mają waloru identyfikacyjnego, dlatego proszę nie pisać o ich jakości. :;230
Właśnie ja bym proponował od tego zacząć :wink: I nie chodzi tu o "czepianie się". Tylko - bardzo dużo jeździsz, szukasz, obserwujesz... warto stworzyć taki album ampelograficzny odmian i krzewów, które spotykasz na swojej drodze. Ze zdjęciami owoców, liści, pędów... w ten sposób po pierwsze powstanie coś ciekawego i przydatnego do identyfikacji, po drugie - mając taki album, sam w oparciu nawet jedynie o literaturę zaczniesz powoli dochodzić jakie to odmiany. A jaką wtedy będziesz miał satysfakcję :wink: Naprawdę warto to zrobić i do tego Cię zachęcam :) Tylko niestety - musisz zacząć od odpowiedniego sprzętu fotograficznego...
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Dziękuje za dobre rady, z których z pewnością skorzystam z nowym "identyfikacyjnym" rokiem. Jedyne co cieszy, że nie są to kosztowne wyprawy, bo odbywają się w promieniu ok. 10 km od Brzegu, co pozwala łączyć zdrowe z przyjemnym i pożytecznym, ponieważ odbywam je na rowerze.
Pomologu, proszę Cię o zdanie w kwestii zidentyfikowanych wstępnie odmian i ich nasadzeń. Odnalazłem oporto lub jakiegoś starego "blauera", czyli jeżeli przez dziesięciolecia rosną i owocują takie i podobne im odmiany, a praktycznie bez pomocy człowieka, to czy nie nastawiać się na uprawę tych właśnie odmian, które zaaklimatyzowały się w danym rejonie i są już właściwe dla danego regionu ?
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Dolnoslonzok pisze:...czyli jeżeli przez dziesięciolecia rosną i owocują takie i podobne im odmiany, a praktycznie bez pomocy człowieka, to czy nie nastawiać się na uprawę tych właśnie odmian, które zaaklimatyzowały się w danym rejonie i są już właściwe dla danego regionu ?
Tak jest dokładnie :wink: Nie ma sensu wprowadzać do siedliska niesprawdzonych odmian, szczególnie jeżeli istnieje spore ryzyko niepowodzenia... Tym bardziej, że mamy takie odmiany, które od dziesiątek lat tu rosną i owocują :) Co do identyfikacji samych odmian - musisz poszukać fachowca w tej dziedzinie - ja "nie siedzę" w tematyce "winoroślowej" (jest sporo takich pasjonatów na forum winoroślarskim).
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, pozdrawiam.
Zatem wiosenne nasadzenia winorośli uzupełnię o oporto, chrupkę złotą i różową, vetlinera, jednego z blauerów itp. Oczywiście jeżeli sadzonki tych odmian, a które zamierzam pobrać licząc na dobrą wolę gospodarzy, przyjmą się przez zimę nasadzeń dokonam własnym sumptem. :wink:
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z racji ferii odbyłem wczoraj rajd po sztobry do, odległych o ok. 5-6 km na zachód od Brzegu, nadodrzańskich Lipek, gdzie podejrzewam, że rośnie jeden z blauerów lub samo oporto. Zdjęcia znajdziecie kilka postów wcześniej. Mili gospodarze potwierdzili, że to poniemiecka odmiana jakich dużo we wsi, podobnie jak starych drzew owocowych, a ponadto stwierdzili, że z tej winorośli wyrabiali dość dobre wino domowe :wink: . Otrzymałem zaproszenie na degustację owoców w sezonie i pobranie nowych sztobrów, jeżeli z tych nie udadzą się mi sadzonki.
Wracając z Lipek pojechałem do do odległej o niecałe 2 km wsi Gać ( już w woj. dolnośląskim ), by drogą DK 94 wrócić do Brzegu. Była to intuicja, gdyż wjeżdżając boczną drogą, zaraz na wstępie wsi natknąłem się na cudo, którego zdjęcia zamieszczam poniżej ( nadal proszę o wyrozumiałość - nie było cyfrówki pod choinką :;230 ). Młody gospodarz poinformował mnie, że jest to również poniemiecka odmiana, która owocuje w drugiej połowie października, a zdarza się, że i w początkach listopada. Sadzonki tego krzewu również rosną w ogrodzie, a ponadto matka gospodarza rozdaje własnoręcznie ukorzeniane w sezonie sadzonki ( przez odkład ) mieszkańcom wsi i znajomym, a także zaprasza na degustację owoców. Otrzymałem podobne zaproszenie na nowy sezon, kiedy tez będę mógł pobrać sztobry lub otrzymać sadzonkę. Na jednej z resztek łóz został owoc. Jego smak, kolor i kształt oraz termin dojrzewania dają mi 90 % pewności, ze jest to odmiana , która rosła u mojej babci w podbrzeskich Kościerzycach, 2 km za Odrą. Jutro jadę po kolejne autochtoniczne sztobry.
Nie mogę wrzucić zdjęć, ale zapraszam tu :
http://www.fotosik.pl/moje_zdjecia.html pierwszych 10 zdjęć to opisywana powyżej winorośl.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Warto odświeżyć temat po dwóch latach. Jest sporo do opisania. Pozdrawiam miłośników starych odmian. Miło czyta się posty, które były początkiem przygody ze starą vitis vinifera.
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Post »

Dolnoslonzok, próbowałem poprawic jakość twoich wcześniejszych fotek. Może komuś to pomoże, nie jest super ale już cos widać.
Dolnoslonzok pisze:Zamieszczam kolejne zdjęcia z Brzegu. Tym razem winorośle z ul. Starobrzeskiej. Rejon ten nazywamy potocznie "Brygidkami" , gdyż przez stulecia była tu wieś zwana Briegischdorf ( Brzeska Wieś ), którą w XX w. włączono w obręb miasta. Na mapach z połowy XIX w. w rejonie tym zaznaczone było wzniesienie o nazwie Weinberg.
Obrazek
Dolnoslonzok pisze:Tu z kolei zdjęcia z podbrzeskich wsi: Pępic, Skarbimierza i Żłobizny
Obrazek
Dolnoslonzok pisze:Chrupka ( gutedel ) ? Winorośl na starej stodole 10 km na wschód od Brzegu, po tzw. "polskiej stronie" Odry.
Oraz opuszczony dom w Lipkach , ca 10 km na zachód od Brzegu. Grona w wyższych partiach winorośli osiągnęły ciemnogranatowy kolor, w dolnych partiach zaczynają się wybarwiać.

Winorośl pnie się na wys. ca 5 m i musiałem użyć powiększenia obrazu. Grona tej winorośli mają ciemnogranatowy kolor, zatem nie wygląda to na chrupkę różową.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, dziękuje Ci bardzo. W weekend powrzucam nieco zdjęć z tegorocznych i zeszłorocznych polowań na stare vinifery z naszego, śląskiego rejonu. Mam już cyfrówkę, zatem nie będą to już takie tajemnicze zdjęcia, jak te sprzed lat. :wink:
Winorośl z ostatniego zdjęcia rośnie już od wiosny ( 3 krzewy ) w moich winoroślowym ogrodzie na wsi pod Brzegiem. Udało mi się ukorzenić 8 sadzonek. Pięć rozdałem znajomym, od Wrocławia po podopolską wieś. :)
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na początek, największa zdaje się sensacja tegorocznych poszukiwań, czyli prawdopodobny krzew winorośli odmiany Oberlin Noir
( wyhodowany w Alzacji w roku 1905 ):
http://www.brabantsewijnbouwers.nl/inde ... tudent=112 .
http://www.vin-vigne.com/cepage/oberlin-noir.html
Dwa lata temu odkryłem krzew rosnący przy murze ( płocie ) okalającym jeden z domów na Brygidkach ( Dawniej Brzeska Wieś, Briegieschdorf , obecnie ul. Starobrzeska w Brzegu, przy której zlokalizowana była niegdyś Winna Góra i droga Weinstrasse prowadząca do przedmieść, gdzie były winne ogrody.) Ten sam krzew zlokalizowałem we wsi Przylesie ( ok. 10 km na płd. od Brzegu i we wsi Siołkowice Stare ( wieś znana z działalności ks. Dzierżona,ok. 20 km na wsch. od Brzegu ).
Hmmm, niestety nie mogę zamieścić zdjęć.

PS. Czy istnieje możliwość zamieszczania większej ilości zdjęć ?
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W pobliskim Przylesiu odnalazłem krzew, który wstępnie daje się zidentyfikować, dzięki pomocy Kolegi Grzegorza ( kt70 ) jako Triumf Urbańskiego ( Triumphrebe ). Mam zgodę właścicieli na pobranie sztobrów późną jesienią.

Obrazek Obrazek Obrazek
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U sąsiada rósł krzew z przed wojny z podobnymi liśćmi ( identyczne wycięcia, ząbki) ale ogonek dłuższy i purpurowy.
Przed wykopaniem pobrałem sztobry, tylko jeden się przyjął i rośnie zdrowo.
Jeżeli się pasjonujesz starymi winoroślami to mogę przesłać Ci kilka sztobrów , celem badania danej odmiany, krzew nie choruje bez oprysków,owoców spodziewam się w przyszłym roku, albo za dwa?
Pozdrawiam Dolnoślązaka- Jurek
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za sztobry dziękuję, ponieważ będę ciął krzew spod Brzegu. Dziękuję poza tym za miłe słowa. W tym temacie i nie tylko. :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

grzechu66 pisze: Zakupiłem około 15 sztuk rożnych odmian winorosli, ale są to nowosci sklepowe...
To pochwal się tymi nowościami :)
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
sajko71
100p
100p
Od: 15 wrz 2013, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od lat buszuję po sklepach ogrodniczych i też jestem ciekaw tych nowości. :D
Pozdrawiam wszystkich. - Sławek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”