Dawne odmiany winorośli.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Dawne odmiany winorośli.
Tym razem prezentuję jako ciekawostkę zdjęcie domu oplecionego winną latoroślą , jednego z wielu, we wsi Michałowice ( 2 km na płn. zach. od Brzegu, za Odrą ), która to znajduje się w pobliżu wzniesienia Winna Góra (w pobliskich Myśliborzycach ), na którym przez 500 lat znajdowała się winnica, a o której niegdyś pisałem. Ciekawe czy odmiany rosnące w pobliskich wsiach ( Michałowice, Pisarzowice, Kościerzyce, Szydłowice, Dobrzyń czy Lubsza ) pochodzą z winnicy w Myśliborzycach ?
zdjecia nieaktywne,usuwam/KaRo
zdjecia nieaktywne,usuwam/KaRo
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Właśnie ja bym proponował od tego zacząćDolnoslonzok pisze:Zdjęcia nie mają waloru identyfikacyjnego, dlatego proszę nie pisać o ich jakości.

Pozdrawiam serdecznie

- Dolnoslonzok
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Dziękuje za dobre rady, z których z pewnością skorzystam z nowym "identyfikacyjnym" rokiem. Jedyne co cieszy, że nie są to kosztowne wyprawy, bo odbywają się w promieniu ok. 10 km od Brzegu, co pozwala łączyć zdrowe z przyjemnym i pożytecznym, ponieważ odbywam je na rowerze.
Pomologu, proszę Cię o zdanie w kwestii zidentyfikowanych wstępnie odmian i ich nasadzeń. Odnalazłem oporto lub jakiegoś starego "blauera", czyli jeżeli przez dziesięciolecia rosną i owocują takie i podobne im odmiany, a praktycznie bez pomocy człowieka, to czy nie nastawiać się na uprawę tych właśnie odmian, które zaaklimatyzowały się w danym rejonie i są już właściwe dla danego regionu ?
Pomologu, proszę Cię o zdanie w kwestii zidentyfikowanych wstępnie odmian i ich nasadzeń. Odnalazłem oporto lub jakiegoś starego "blauera", czyli jeżeli przez dziesięciolecia rosną i owocują takie i podobne im odmiany, a praktycznie bez pomocy człowieka, to czy nie nastawiać się na uprawę tych właśnie odmian, które zaaklimatyzowały się w danym rejonie i są już właściwe dla danego regionu ?
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Tak jest dokładnieDolnoslonzok pisze:...czyli jeżeli przez dziesięciolecia rosną i owocują takie i podobne im odmiany, a praktycznie bez pomocy człowieka, to czy nie nastawiać się na uprawę tych właśnie odmian, które zaaklimatyzowały się w danym rejonie i są już właściwe dla danego regionu ?

Pozdrawiam serdecznie

- Dolnoslonzok
Dziękuję, pozdrawiam.
Zatem wiosenne nasadzenia winorośli uzupełnię o oporto, chrupkę złotą i różową, vetlinera, jednego z blauerów itp. Oczywiście jeżeli sadzonki tych odmian, a które zamierzam pobrać licząc na dobrą wolę gospodarzy, przyjmą się przez zimę nasadzeń dokonam własnym sumptem.
Zatem wiosenne nasadzenia winorośli uzupełnię o oporto, chrupkę złotą i różową, vetlinera, jednego z blauerów itp. Oczywiście jeżeli sadzonki tych odmian, a które zamierzam pobrać licząc na dobrą wolę gospodarzy, przyjmą się przez zimę nasadzeń dokonam własnym sumptem.

- Dolnoslonzok
Z racji ferii odbyłem wczoraj rajd po sztobry do, odległych o ok. 5-6 km na zachód od Brzegu, nadodrzańskich Lipek, gdzie podejrzewam, że rośnie jeden z blauerów lub samo oporto. Zdjęcia znajdziecie kilka postów wcześniej. Mili gospodarze potwierdzili, że to poniemiecka odmiana jakich dużo we wsi, podobnie jak starych drzew owocowych, a ponadto stwierdzili, że z tej winorośli wyrabiali dość dobre wino domowe
. Otrzymałem zaproszenie na degustację owoców w sezonie i pobranie nowych sztobrów, jeżeli z tych nie udadzą się mi sadzonki.
Wracając z Lipek pojechałem do do odległej o niecałe 2 km wsi Gać ( już w woj. dolnośląskim ), by drogą DK 94 wrócić do Brzegu. Była to intuicja, gdyż wjeżdżając boczną drogą, zaraz na wstępie wsi natknąłem się na cudo, którego zdjęcia zamieszczam poniżej ( nadal proszę o wyrozumiałość - nie było cyfrówki pod choinką
). Młody gospodarz poinformował mnie, że jest to również poniemiecka odmiana, która owocuje w drugiej połowie października, a zdarza się, że i w początkach listopada. Sadzonki tego krzewu również rosną w ogrodzie, a ponadto matka gospodarza rozdaje własnoręcznie ukorzeniane w sezonie sadzonki ( przez odkład ) mieszkańcom wsi i znajomym, a także zaprasza na degustację owoców. Otrzymałem podobne zaproszenie na nowy sezon, kiedy tez będę mógł pobrać sztobry lub otrzymać sadzonkę. Na jednej z resztek łóz został owoc. Jego smak, kolor i kształt oraz termin dojrzewania dają mi 90 % pewności, ze jest to odmiana , która rosła u mojej babci w podbrzeskich Kościerzycach, 2 km za Odrą. Jutro jadę po kolejne autochtoniczne sztobry.
Nie mogę wrzucić zdjęć, ale zapraszam tu :
http://www.fotosik.pl/moje_zdjecia.html pierwszych 10 zdjęć to opisywana powyżej winorośl.

Wracając z Lipek pojechałem do do odległej o niecałe 2 km wsi Gać ( już w woj. dolnośląskim ), by drogą DK 94 wrócić do Brzegu. Była to intuicja, gdyż wjeżdżając boczną drogą, zaraz na wstępie wsi natknąłem się na cudo, którego zdjęcia zamieszczam poniżej ( nadal proszę o wyrozumiałość - nie było cyfrówki pod choinką

Nie mogę wrzucić zdjęć, ale zapraszam tu :
http://www.fotosik.pl/moje_zdjecia.html pierwszych 10 zdjęć to opisywana powyżej winorośl.
- Dolnoslonzok
Warto odświeżyć temat po dwóch latach. Jest sporo do opisania. Pozdrawiam miłośników starych odmian. Miło czyta się posty, które były początkiem przygody ze starą vitis vinifera.
Dolnoslonzok, próbowałem poprawic jakość twoich wcześniejszych fotek. Może komuś to pomoże, nie jest super ale już cos widać.

Dolnoslonzok pisze:Zamieszczam kolejne zdjęcia z Brzegu. Tym razem winorośle z ul. Starobrzeskiej. Rejon ten nazywamy potocznie "Brygidkami" , gdyż przez stulecia była tu wieś zwana Briegischdorf ( Brzeska Wieś ), którą w XX w. włączono w obręb miasta. Na mapach z połowy XIX w. w rejonie tym zaznaczone było wzniesienie o nazwie Weinberg.

Dolnoslonzok pisze:Tu z kolei zdjęcia z podbrzeskich wsi: Pępic, Skarbimierza i Żłobizny

Dolnoslonzok pisze:Chrupka ( gutedel ) ? Winorośl na starej stodole 10 km na wschód od Brzegu, po tzw. "polskiej stronie" Odry.
Oraz opuszczony dom w Lipkach , ca 10 km na zachód od Brzegu. Grona w wyższych partiach winorośli osiągnęły ciemnogranatowy kolor, w dolnych partiach zaczynają się wybarwiać.
Winorośl pnie się na wys. ca 5 m i musiałem użyć powiększenia obrazu. Grona tej winorośli mają ciemnogranatowy kolor, zatem nie wygląda to na chrupkę różową.

- Dolnoslonzok
O, dziękuje Ci bardzo. W weekend powrzucam nieco zdjęć z tegorocznych i zeszłorocznych polowań na stare vinifery z naszego, śląskiego rejonu. Mam już cyfrówkę, zatem nie będą to już takie tajemnicze zdjęcia, jak te sprzed lat. 
Winorośl z ostatniego zdjęcia rośnie już od wiosny ( 3 krzewy ) w moich winoroślowym ogrodzie na wsi pod Brzegiem. Udało mi się ukorzenić 8 sadzonek. Pięć rozdałem znajomym, od Wrocławia po podopolską wieś.

Winorośl z ostatniego zdjęcia rośnie już od wiosny ( 3 krzewy ) w moich winoroślowym ogrodzie na wsi pod Brzegiem. Udało mi się ukorzenić 8 sadzonek. Pięć rozdałem znajomym, od Wrocławia po podopolską wieś.

- Dolnoslonzok
Na początek, największa zdaje się sensacja tegorocznych poszukiwań, czyli prawdopodobny krzew winorośli odmiany Oberlin Noir
( wyhodowany w Alzacji w roku 1905 ):
http://www.brabantsewijnbouwers.nl/inde ... tudent=112 .
http://www.vin-vigne.com/cepage/oberlin-noir.html
Dwa lata temu odkryłem krzew rosnący przy murze ( płocie ) okalającym jeden z domów na Brygidkach ( Dawniej Brzeska Wieś, Briegieschdorf , obecnie ul. Starobrzeska w Brzegu, przy której zlokalizowana była niegdyś Winna Góra i droga Weinstrasse prowadząca do przedmieść, gdzie były winne ogrody.) Ten sam krzew zlokalizowałem we wsi Przylesie ( ok. 10 km na płd. od Brzegu i we wsi Siołkowice Stare ( wieś znana z działalności ks. Dzierżona,ok. 20 km na wsch. od Brzegu ).
Hmmm, niestety nie mogę zamieścić zdjęć.
PS. Czy istnieje możliwość zamieszczania większej ilości zdjęć ?
( wyhodowany w Alzacji w roku 1905 ):
http://www.brabantsewijnbouwers.nl/inde ... tudent=112 .
http://www.vin-vigne.com/cepage/oberlin-noir.html
Dwa lata temu odkryłem krzew rosnący przy murze ( płocie ) okalającym jeden z domów na Brygidkach ( Dawniej Brzeska Wieś, Briegieschdorf , obecnie ul. Starobrzeska w Brzegu, przy której zlokalizowana była niegdyś Winna Góra i droga Weinstrasse prowadząca do przedmieść, gdzie były winne ogrody.) Ten sam krzew zlokalizowałem we wsi Przylesie ( ok. 10 km na płd. od Brzegu i we wsi Siołkowice Stare ( wieś znana z działalności ks. Dzierżona,ok. 20 km na wsch. od Brzegu ).
Hmmm, niestety nie mogę zamieścić zdjęć.
PS. Czy istnieje możliwość zamieszczania większej ilości zdjęć ?
- Dolnoslonzok
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U sąsiada rósł krzew z przed wojny z podobnymi liśćmi ( identyczne wycięcia, ząbki) ale ogonek dłuższy i purpurowy.
Przed wykopaniem pobrałem sztobry, tylko jeden się przyjął i rośnie zdrowo.
Jeżeli się pasjonujesz starymi winoroślami to mogę przesłać Ci kilka sztobrów , celem badania danej odmiany, krzew nie choruje bez oprysków,owoców spodziewam się w przyszłym roku, albo za dwa?
Pozdrawiam Dolnoślązaka- Jurek
Przed wykopaniem pobrałem sztobry, tylko jeden się przyjął i rośnie zdrowo.
Jeżeli się pasjonujesz starymi winoroślami to mogę przesłać Ci kilka sztobrów , celem badania danej odmiany, krzew nie choruje bez oprysków,owoców spodziewam się w przyszłym roku, albo za dwa?
Pozdrawiam Dolnoślązaka- Jurek
per aspera ad astra
- Dolnoslonzok
Za sztobry dziękuję, ponieważ będę ciął krzew spod Brzegu. Dziękuję poza tym za miłe słowa. W tym temacie i nie tylko. 

- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
To pochwal się tymi nowościamigrzechu66 pisze: Zakupiłem około 15 sztuk rożnych odmian winorosli, ale są to nowosci sklepowe...

Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 15 wrz 2013, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Od lat buszuję po sklepach ogrodniczych i też jestem ciekaw tych nowości. 

Pozdrawiam wszystkich. - Sławek