wygląda na antraknozę( Discula )
Dereń: choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum 
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
przypomina Dicule trochę ale czy ta choroba jest już w Polsce  

uważam że aby ją stwierdzić trzeba poddac analizie mykologicznej (iść z tym do najbliższego instytutu fitopatologii i poprosić o analizę ) a nie ze zdjęcia 

wtedy trzeba by działać radykalnie..

uważam że aby ją stwierdzić trzeba poddac analizie mykologicznej (iść z tym do najbliższego instytutu fitopatologii i poprosić o analizę ) a nie ze zdjęcia

wtedy trzeba by działać radykalnie..
Pozdrawiam ciepło   
Ulubieńcy MariiTeresy

Ulubieńcy MariiTeresy
Co się dzieje z moim dereniem Elegantissimą?
Witam forumowiczów,
na moim w tym roku kupionym dereniu zauważyłam brzydkie brązowienie liści.
Jaka może być przyczyna?
Trudno w tym roku chyba mówić o oparzeniach słonecznych, bo więcej jest deszczu niż słońca.
Czy może mieć znaczenie to, że obok rośnie świerk srebrny, na którym walczę z przędziorkiem ( a przynajmniej tak mi się wydaje, że to przędziorek, po lekturze forum). O problemach ze świerkiem piszę w innym poście.
Oto zdjęcia derenia:

Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Beata P.

na moim w tym roku kupionym dereniu zauważyłam brzydkie brązowienie liści.
Jaka może być przyczyna?
Trudno w tym roku chyba mówić o oparzeniach słonecznych, bo więcej jest deszczu niż słońca.
Czy może mieć znaczenie to, że obok rośnie świerk srebrny, na którym walczę z przędziorkiem ( a przynajmniej tak mi się wydaje, że to przędziorek, po lekturze forum). O problemach ze świerkiem piszę w innym poście.
Oto zdjęcia derenia:

Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Beata P.
dzięki za info,
czy jest szansa, że wywalę tego grzyba, czy lepiej od razu roślinę wyrzucić.
Czy można w ogóle wygrać walkę z grzybem?
Niedaleko mam posadzone parzydło leśne, na którym od jakiegoś czasu widzę czarne kropki.
poszperałam w internecie i wygląda na to, że to też objawy jakiegoś grzyba.
To jakaś plaga w tym roku, podejrzewam, że spowodowana ilością wody, jaka spadła tego lata.

czy jest szansa, że wywalę tego grzyba, czy lepiej od razu roślinę wyrzucić.
Czy można w ogóle wygrać walkę z grzybem?
Niedaleko mam posadzone parzydło leśne, na którym od jakiegoś czasu widzę czarne kropki.
poszperałam w internecie i wygląda na to, że to też objawy jakiegoś grzyba.
To jakaś plaga w tym roku, podejrzewam, że spowodowana ilością wody, jaka spadła tego lata.
- Liloo
- 0p - Nowonarodzony 
- Od: 8 wrz 2009, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dereń jadalny - CHOROBY
Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc! 
Kupiłam niedawno w szkółce derenia jadalnego, szkółka niby dobra ale kupiłam chyba chory egzemplarz, niedawno zaczęło się z nim dziać coś niedobrego, pojawiły się plamy, liście zaczęły się zwijać. Ktoś mi poradził, że to choroba grzybowa i opryskać Miedzianem. Opryskałam i dereń zaczął wypuszczać zdrowe młode listki, ale radość moja trwała krótko, bo już widzę na ich brzegach czerwone przebarwienia i powoli zaczynają się zwijać wczoraj powtórzyłam oprysk. Co mam robić? Pryskać regularnie miedzianem? Czy to faktycznie choroba grzybowa:
 wczoraj powtórzyłam oprysk. Co mam robić? Pryskać regularnie miedzianem? Czy to faktycznie choroba grzybowa:
oto zdjęcia mojego derenia:

Z góry dziękuję za pomoc!
zrozpaczona
Liloo

Kupiłam niedawno w szkółce derenia jadalnego, szkółka niby dobra ale kupiłam chyba chory egzemplarz, niedawno zaczęło się z nim dziać coś niedobrego, pojawiły się plamy, liście zaczęły się zwijać. Ktoś mi poradził, że to choroba grzybowa i opryskać Miedzianem. Opryskałam i dereń zaczął wypuszczać zdrowe młode listki, ale radość moja trwała krótko, bo już widzę na ich brzegach czerwone przebarwienia i powoli zaczynają się zwijać
 wczoraj powtórzyłam oprysk. Co mam robić? Pryskać regularnie miedzianem? Czy to faktycznie choroba grzybowa:
 wczoraj powtórzyłam oprysk. Co mam robić? Pryskać regularnie miedzianem? Czy to faktycznie choroba grzybowa:oto zdjęcia mojego derenia:

Z góry dziękuję za pomoc!
zrozpaczona
Liloo
Liloo

Re: Dereń jadalny - co mu jest? czy to choroba grzybowa, proszę
Strasznie zagrzybiony, nawet pączki w kątach liści chore chyba. Zrób roztwór 0,1% (1 ml Topsinu/1 l wody). Wykop cherlaka z ziemi, przy okazji popatrz na korzenie czy nie jest zbita bryła i czy korzenie nie gniją. W razie czego można je rozszarpać i poprzycinać chore. Najbardziej zagrzybione liście usuń i skróć pędy tak na wyczucie 1/3-1/2 - może tam jakieś zdrowe pąki zobaczysz. Potem całą roślinę zanurz w roztworze na ok 1/2 godz. Co jakiś czas ją ochlap rozworem /wstrząśnij naczyniem itp/.
Po zabiegu posadź do nowej ziemi, do doniczki najlepiej bez dna i zadołuj. Oprysk łodyg i liści powtórz po 7 dniach

Po zabiegu posadź do nowej ziemi, do doniczki najlepiej bez dna i zadołuj. Oprysk łodyg i liści powtórz po 7 dniach
Re: Dereń jadalny - co mu jest? czy to choroba grzybowa, proszę
Dzień dobry, 
tytułem wstępu napiszę że jestem tu nowy Na wiosnę tego roku posadziłem dereń jadalny, znajduje się on w stanowisku pół cienistym, lekko przewiewnym (sąsiedztwo drewnianego płotu). W okresie letnim zwróciłem uwagę na kolor liści zamiast zielonych traciły na kolorze. Obecnie liście nabrały koloru ciemnej czerwieni, jedno jest pewne coś nie jest tak.
 Na wiosnę tego roku posadziłem dereń jadalny, znajduje się on w stanowisku pół cienistym, lekko przewiewnym (sąsiedztwo drewnianego płotu). W okresie letnim zwróciłem uwagę na kolor liści zamiast zielonych traciły na kolorze. Obecnie liście nabrały koloru ciemnej czerwieni, jedno jest pewne coś nie jest tak.  
Dereń w lipcu
http://imageshack.us/photo/my-images/15/derelipiec.jpg/
Dereń we wrześniu
http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... zesie.jpg/
Proszę bardzo o pomoc. Dziekuje

tytułem wstępu napiszę że jestem tu nowy
 Na wiosnę tego roku posadziłem dereń jadalny, znajduje się on w stanowisku pół cienistym, lekko przewiewnym (sąsiedztwo drewnianego płotu). W okresie letnim zwróciłem uwagę na kolor liści zamiast zielonych traciły na kolorze. Obecnie liście nabrały koloru ciemnej czerwieni, jedno jest pewne coś nie jest tak.
 Na wiosnę tego roku posadziłem dereń jadalny, znajduje się on w stanowisku pół cienistym, lekko przewiewnym (sąsiedztwo drewnianego płotu). W okresie letnim zwróciłem uwagę na kolor liści zamiast zielonych traciły na kolorze. Obecnie liście nabrały koloru ciemnej czerwieni, jedno jest pewne coś nie jest tak.  Dereń w lipcu
http://imageshack.us/photo/my-images/15/derelipiec.jpg/
Dereń we wrześniu
http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... zesie.jpg/
Proszę bardzo o pomoc. Dziekuje
- 
				dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój dereń kilka dni temu został obleziony przez miliardy małych, czarnych muszek.
Dereń jest duży i piękny, a one go tylko oszpecają. Oblazły już chyba wszystkie liście na nim.
Z tego co zauważyłem, niektóre liście się "zwijają".
One siedzą na spodniej stronie liścia.
Co to może być i jak je wytępić?

Dereń jest duży i piękny, a one go tylko oszpecają. Oblazły już chyba wszystkie liście na nim.
Z tego co zauważyłem, niektóre liście się "zwijają".
One siedzą na spodniej stronie liścia.
Co to może być i jak je wytępić?

- damek1718
- 1000p 
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Re: Dereń cały w muszkach
Mszyce. Sa preparaty selektywne na te szkodniki np: pirimor

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras

- 
				dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W życiu bym nie powiedział, że to mszyca  

Dzięki, opryskam ale deszcze padają więc jak się poprawi pogoda.

Dzięki, opryskam ale deszcze padają więc jak się poprawi pogoda.
- damek1718
- 1000p 
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
bo to forma uskrzydlona mszycy i należąca do dwudomnych mszyc, czyli takich, gdzie w pewnym okresie mszyce dostają skrzydeł i przenoszą sie na żywiciela pośredniego, np: mszyca jabłoniowo- babkowa, sama nazwa już wskazuje na rośliny jakie sa atakowane przez ten gatunek. Twoja to byc może ta sama co atakuje kocanki.

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras