W tym zakątku leśnym ładnie wyglądałaby biała kokoryczka. Jeśli chcesz to przypomnij mi się na wiosnę,a podzielę się swoją
ogród Agaty (sure) - cz.2
- AlcaM
- 100p

- Od: 21 maja 2008, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: ogród Agaty (sure) - cz.2
Agatko- gratuluję nowego otwarcia
W tym zakątku leśnym ładnie wyglądałaby biała kokoryczka. Jeśli chcesz to przypomnij mi się na wiosnę,a podzielę się swoją
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Agatko, i ja zaglądam z przyjemnością do Twojego nowego watku i zostawiam ślad by Cię nie zgubić.
Ależ ty masz jeszcze możliwości i miejsca na posadzenie wszystkiego co tylko Ci się podoba
Ależ ty masz jeszcze możliwości i miejsca na posadzenie wszystkiego co tylko Ci się podoba
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- AgaNet
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Aga
i ja wskakuje do nowego wątku, żeby Ciebie nie zgubić
Rabaty prezentują się coraz ciekawiej, a i roślinki coraz większe !
Rabaty prezentują się coraz ciekawiej, a i roślinki coraz większe !
- Sure

- Od: 5 lip 2010, o 21:03
O jejku, jak dziś wieje!!
30 stopni i wichura, to jakiś egzotyczny klimat chyba. Niestety, ciągle ani kropli deszczu...
Grażyno i Grażyno - witajcie w nowym wątku!
Lusiu, moje chryzantemy na razie zostaną w tym cieniu pod drzewami, ich limonkowa biel pasuje do konwalii.Tylko te kwiatki moim zdaniem mało "leśne"
Marysiu, dzięki za miłe słowa. Zakątek też mi sie podoba, ale drewnianego płotu mam dość od początku, pomysł nie najgorszy, ale wykonanie to kompletny niewypał. Już go "remontowaliśmy", chętnie zmieniłabym na inny w przypływie gotówki!
Jule, w zakątku roślin jest sporo, a już te "rodzime" rosną sobie, jak chcą (w sumie nic dziwnego, przecież one "tam mieszkają"). A ja bym chętnie te paprocie pogrupowała w jakieś większe łany, a nie tak nabździane to tu, to tam!
Justyno, dzięki za uznanie. Wrzosowisko śliczne na razie tylko miejscami, ale pracuję nad tym! ;)
Jolu, hosty będą tam obowiązkowo. Już ich kilka jest ale na razie giną w tłumie... a niedługo przyjdzie przesyłka z kolejnymi!
Paweł, sypię nawóz, ale ciągle jakoś niewielki efekt. W zeszłym roku Substral z siewnika i wyszło w pasy, aż miejscami trawa się wypaliła, teraz siałam ręcznie, nie jest wiele lepiej. A co Ty sypiesz na trawnik? Masz jakiś sprawdzony nawóz?
Alu, kokoryczki wielkokwiatowe (i chyba jedną wonną) mam kawałek dalej, pod choinami, jeszcze za malutkie roślinki na podział. A jaką masz u siebie?
Wiesiu, witaj. No masz rację, mogę sadzić, co mi się podoba, pod warunkiem, ze wynegocjuję to z m. ;)
(bo on w ogrodzie lubi przestrzeń)
Agatko, witaj!
...i dzięki za mile słowa!
...zaraz tu się znajdą zdjęcia moich trawek!
30 stopni i wichura, to jakiś egzotyczny klimat chyba. Niestety, ciągle ani kropli deszczu...
Grażyno i Grażyno - witajcie w nowym wątku!
Lusiu, moje chryzantemy na razie zostaną w tym cieniu pod drzewami, ich limonkowa biel pasuje do konwalii.Tylko te kwiatki moim zdaniem mało "leśne"
Marysiu, dzięki za miłe słowa. Zakątek też mi sie podoba, ale drewnianego płotu mam dość od początku, pomysł nie najgorszy, ale wykonanie to kompletny niewypał. Już go "remontowaliśmy", chętnie zmieniłabym na inny w przypływie gotówki!
Jule, w zakątku roślin jest sporo, a już te "rodzime" rosną sobie, jak chcą (w sumie nic dziwnego, przecież one "tam mieszkają"). A ja bym chętnie te paprocie pogrupowała w jakieś większe łany, a nie tak nabździane to tu, to tam!
Justyno, dzięki za uznanie. Wrzosowisko śliczne na razie tylko miejscami, ale pracuję nad tym! ;)
Jolu, hosty będą tam obowiązkowo. Już ich kilka jest ale na razie giną w tłumie... a niedługo przyjdzie przesyłka z kolejnymi!
Paweł, sypię nawóz, ale ciągle jakoś niewielki efekt. W zeszłym roku Substral z siewnika i wyszło w pasy, aż miejscami trawa się wypaliła, teraz siałam ręcznie, nie jest wiele lepiej. A co Ty sypiesz na trawnik? Masz jakiś sprawdzony nawóz?
Alu, kokoryczki wielkokwiatowe (i chyba jedną wonną) mam kawałek dalej, pod choinami, jeszcze za malutkie roślinki na podział. A jaką masz u siebie?
Wiesiu, witaj. No masz rację, mogę sadzić, co mi się podoba, pod warunkiem, ze wynegocjuję to z m. ;)
(bo on w ogrodzie lubi przestrzeń)
Agatko, witaj!
...i dzięki za mile słowa!
...zaraz tu się znajdą zdjęcia moich trawek!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Agatko, do trawnika polecam nawóz florovit, daje dobre efekty (sama go stosuję, choć teraz, podobnie jak u Pawła, mimo podlewania stan trawy jest mierny)
- Sure

Aneto, a w jakiej postaci jest ten nawóz? Bo granulki zawsze mi się jakoś trudniej rozsypywały... 
...zdjęcia traw, w kolejności od najstarszej:
Śmiałek darniowy 'Bronzeschleier'

Proso rózgowate 'Heavy metal'

Rozplenica japońska (chyba bezodmianowa)

Miskant chiński 'Zebrinus'

Stipa gigantea

Owies wieczniezielony

Hakonechloa macra

i tegoroczne:
Hakonechloa macra 'Stripe It Rich'

turzyca japońska 'Ice dance'

jakaś trawa z Castoramy (listki ma czerwonawe)...

Luzula sylvatica 'Auslese'

(fajnie byłoby wyhodować całe poletko takich pod drzewem! ;)
mam jeszcze miskant 'Silberfeder' i odpowiednik miskanta 'Africa', i parę innych, ale całkiem małe...
...zdjęcia traw, w kolejności od najstarszej:
Śmiałek darniowy 'Bronzeschleier'

Proso rózgowate 'Heavy metal'

Rozplenica japońska (chyba bezodmianowa)

Miskant chiński 'Zebrinus'

Stipa gigantea

Owies wieczniezielony

Hakonechloa macra

i tegoroczne:
Hakonechloa macra 'Stripe It Rich'

turzyca japońska 'Ice dance'

jakaś trawa z Castoramy (listki ma czerwonawe)...

Luzula sylvatica 'Auslese'

(fajnie byłoby wyhodować całe poletko takich pod drzewem! ;)
mam jeszcze miskant 'Silberfeder' i odpowiednik miskanta 'Africa', i parę innych, ale całkiem małe...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- AgaNet

- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Bardzo ciekawe te trawy, i masz ich już całkiem sporą kolekcję
mi w oko wpadła oczywiście biało- zielona turzyca - pisze oczywiście bo hosty też lubię biało zielone .... 
- Sure

Bardzo lubię trawy, chciałabym mieć jeszcze więcej! A ta nn z Castoramy, to chyba była jakaś imperata? 
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tez lubie trawy .... u kogos w ogrodzie
bardzo mi sie podobaja i roznorodnosc tez niczego sobie 
Ja sypię to:Sure pisze:Paweł, sypię nawóz, ale ciągle jakoś niewielki efekt. W zeszłym roku Substral z siewnika i wyszło w pasy, aż miejscami trawa się wypaliła, teraz siałam ręcznie, nie jest wiele lepiej. A co Ty sypiesz na trawnik? Masz jakiś sprawdzony nawóz?
Na wiosnę korzystam z siewnika, ale teraz sypię z ręki.
- asia0809
- 1000p

- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agatko, zostawiam ślad, żebyś mi nie zginęła
.
Fajne masz te trawki, szczególnie urzekła mnie Lazula. Wiesz, że turzyca Ice dance jest zimozielona?
Byłam bardzo zaskoczona jak przy 30-stopniowym mrozie wystawały spod śniegu soczystozielone kępy.
Owies też niczego sobie i chyba nawet ładniejszy niż Festuca glauca.
Fajne masz te trawki, szczególnie urzekła mnie Lazula. Wiesz, że turzyca Ice dance jest zimozielona?
Byłam bardzo zaskoczona jak przy 30-stopniowym mrozie wystawały spod śniegu soczystozielone kępy.
Owies też niczego sobie i chyba nawet ładniejszy niż Festuca glauca.
Sprawdziłam brukentalię - uff, kwitnie ładnie
Patrze z przerażeniem na Twoje proso rózgowate - ale wielkie! Pięknie wygląda z elewacja w tle. Bo ja właśnie posadziłam swoje, tylko chyba będzie mniejsze, ma być, bo to HansHerms, oczekuje ze bedzie mniejsze
Patrze z przerażeniem na Twoje proso rózgowate - ale wielkie! Pięknie wygląda z elewacja w tle. Bo ja właśnie posadziłam swoje, tylko chyba będzie mniejsze, ma być, bo to HansHerms, oczekuje ze bedzie mniejsze
-
daffodil

- Od: 22 lut 2011, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Agatko Ależ u Ciebie piękne trawy
Proso rózgowate w takim nasadzeniu wygląda ślicznie, że o reszcie nie wspomnę.
Ja też sypyię to, co Paweł; wg mnie jest najlepszy (a wypróbowałam już kilka, łącznie z tym Osmocote długodziałającym).
A ta trawka z castoramy to z pewnością Red Baron
A ta trawka z castoramy to z pewnością Red Baron
- Sure

Jule, no właśnie, wiedziałam, ze w twoim ogrodzie czegoś nie było... ;)
ale nie wiem, dlaczego,czy nie pasują do 'Toskanii"?
Aneto, Pawle, skoro polecacie Florowit, to i ja spróbuję. Niedawno sypałam coś innego, muszę sprawdzić, po jakim czasie powtórzyć ten zabieg. To nie jest długo działający?
Asiu, witaj!
Zaskoczyłaś mnie, nie wiedziałam, ze Ice Dance jest zimozielona. Choć w tym miejscu chyba nie ma szansy się zaprezentować, odkąd tu zamieszkałam, zimą podziwiam tylko zaspy! Ale może dzięki niej wiosna będzie szybciej widoczna? Większość moich traw niestety jeszcze nei pokazywała w pełni swojej urody, mam nadzieję, ze w tym roku się rozrosną?
(chyba, że deszcz nadal będzie tak specjalnei omijał mój ogród
teraz dla odmiany ulewa była we Wrzeszczu, tutaj tylko trochę naptakało! )
Doroto, moje proso jest trochę "podkarmiane" nawozami, bo blisko trawnika, a poza tym na pewno są niższe odmiany. Hm, a brukentalia już mi zaczyna powoli przekwitać, jak zauważyłam...
Asiu, dzięki! A ja nie mogę doczekać się, aż pokażesz swój ogród. A przynajmniej guzikowca. Mój ma sporo listków, ale słyszałam, że gdzieś już kwitną...
Aneto (cd) - obyś miała rację z tą trawką. Miałam nadzieję, ze to właśnie ona!
...dziś mnie już ta pogoda zaczyna denerwować, wczoraj nic nie podlewałam, licząc na deszcz, dziś chmury krążą dookoła i pada, ale nie u mnie! Jak tak będzie do wieczora, chyba w końcu sama złapię za wąż!
ale nie wiem, dlaczego,czy nie pasują do 'Toskanii"?
Aneto, Pawle, skoro polecacie Florowit, to i ja spróbuję. Niedawno sypałam coś innego, muszę sprawdzić, po jakim czasie powtórzyć ten zabieg. To nie jest długo działający?
Asiu, witaj!
Zaskoczyłaś mnie, nie wiedziałam, ze Ice Dance jest zimozielona. Choć w tym miejscu chyba nie ma szansy się zaprezentować, odkąd tu zamieszkałam, zimą podziwiam tylko zaspy! Ale może dzięki niej wiosna będzie szybciej widoczna? Większość moich traw niestety jeszcze nei pokazywała w pełni swojej urody, mam nadzieję, ze w tym roku się rozrosną?
(chyba, że deszcz nadal będzie tak specjalnei omijał mój ogród
Doroto, moje proso jest trochę "podkarmiane" nawozami, bo blisko trawnika, a poza tym na pewno są niższe odmiany. Hm, a brukentalia już mi zaczyna powoli przekwitać, jak zauważyłam...
Asiu, dzięki! A ja nie mogę doczekać się, aż pokażesz swój ogród. A przynajmniej guzikowca. Mój ma sporo listków, ale słyszałam, że gdzieś już kwitną...
Aneto (cd) - obyś miała rację z tą trawką. Miałam nadzieję, ze to właśnie ona!
...dziś mnie już ta pogoda zaczyna denerwować, wczoraj nic nie podlewałam, licząc na deszcz, dziś chmury krążą dookoła i pada, ale nie u mnie! Jak tak będzie do wieczora, chyba w końcu sama złapię za wąż!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4