ogród Agaty (sure) - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AlcaM
100p
100p
Od: 21 maja 2008, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ogród Agaty (sure) - cz.2

Post »

Agatko- gratuluję nowego otwarcia :D

W tym zakątku leśnym ładnie wyglądałaby biała kokoryczka. Jeśli chcesz to przypomnij mi się na wiosnę,a podzielę się swoją :wink:
Pozdrawiam, Ala
"Chcesz być szczęśliwy całe życie - zostań ogrodnikiem"
Alunkowy ogród
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Agatko, i ja zaglądam z przyjemnością do Twojego nowego watku i zostawiam ślad by Cię nie zgubić.
Ależ ty masz jeszcze możliwości i miejsca na posadzenie wszystkiego co tylko Ci się podoba ;:138
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Aga :wit i ja wskakuje do nowego wątku, żeby Ciebie nie zgubić :)
Rabaty prezentują się coraz ciekawiej, a i roślinki coraz większe !
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

O jejku, jak dziś wieje!! :shock:
30 stopni i wichura, to jakiś egzotyczny klimat chyba. Niestety, ciągle ani kropli deszczu... :roll:

Grażyno i Grażyno - witajcie w nowym wątku!

Lusiu, moje chryzantemy na razie zostaną w tym cieniu pod drzewami, ich limonkowa biel pasuje do konwalii.Tylko te kwiatki moim zdaniem mało "leśne"

Marysiu, dzięki za miłe słowa. Zakątek też mi sie podoba, ale drewnianego płotu mam dość od początku, pomysł nie najgorszy, ale wykonanie to kompletny niewypał. Już go "remontowaliśmy", chętnie zmieniłabym na inny w przypływie gotówki!

Jule, w zakątku roślin jest sporo, a już te "rodzime" rosną sobie, jak chcą (w sumie nic dziwnego, przecież one "tam mieszkają"). A ja bym chętnie te paprocie pogrupowała w jakieś większe łany, a nie tak nabździane to tu, to tam! :;230

Justyno, dzięki za uznanie. Wrzosowisko śliczne na razie tylko miejscami, ale pracuję nad tym! ;)

Jolu, hosty będą tam obowiązkowo. Już ich kilka jest ale na razie giną w tłumie... a niedługo przyjdzie przesyłka z kolejnymi!

Paweł, sypię nawóz, ale ciągle jakoś niewielki efekt. W zeszłym roku Substral z siewnika i wyszło w pasy, aż miejscami trawa się wypaliła, teraz siałam ręcznie, nie jest wiele lepiej. A co Ty sypiesz na trawnik? Masz jakiś sprawdzony nawóz?

Alu, kokoryczki wielkokwiatowe (i chyba jedną wonną) mam kawałek dalej, pod choinami, jeszcze za malutkie roślinki na podział. A jaką masz u siebie?

Wiesiu, witaj. No masz rację, mogę sadzić, co mi się podoba, pod warunkiem, ze wynegocjuję to z m. ;)
(bo on w ogrodzie lubi przestrzeń)

Agatko, witaj! :wit
...i dzięki za mile słowa! :D

...zaraz tu się znajdą zdjęcia moich trawek!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Agatko, do trawnika polecam nawóz florovit, daje dobre efekty (sama go stosuję, choć teraz, podobnie jak u Pawła, mimo podlewania stan trawy jest mierny)
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneto, a w jakiej postaci jest ten nawóz? Bo granulki zawsze mi się jakoś trudniej rozsypywały... :roll:

...zdjęcia traw, w kolejności od najstarszej:

Śmiałek darniowy 'Bronzeschleier'
Obrazek

Proso rózgowate 'Heavy metal'
Obrazek

Rozplenica japońska (chyba bezodmianowa)
Obrazek

Miskant chiński 'Zebrinus'
Obrazek

Stipa gigantea
Obrazek

Owies wieczniezielony
Obrazek

Hakonechloa macra
Obrazek

i tegoroczne:

Hakonechloa macra 'Stripe It Rich'
Obrazek

turzyca japońska 'Ice dance'
Obrazek

jakaś trawa z Castoramy (listki ma czerwonawe)... :roll:
Obrazek

Luzula sylvatica 'Auslese'
Obrazek
(fajnie byłoby wyhodować całe poletko takich pod drzewem! ;)

mam jeszcze miskant 'Silberfeder' i odpowiednik miskanta 'Africa', i parę innych, ale całkiem małe...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Bardzo ciekawe te trawy, i masz ich już całkiem sporą kolekcję ;:224 mi w oko wpadła oczywiście biało- zielona turzyca - pisze oczywiście bo hosty też lubię biało zielone .... ;:224
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo lubię trawy, chciałabym mieć jeszcze więcej! A ta nn z Castoramy, to chyba była jakaś imperata? :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tez lubie trawy .... u kogos w ogrodzie ;:138 bardzo mi sie podobaja i roznorodnosc tez niczego sobie 8-)
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Sure pisze:Paweł, sypię nawóz, ale ciągle jakoś niewielki efekt. W zeszłym roku Substral z siewnika i wyszło w pasy, aż miejscami trawa się wypaliła, teraz siałam ręcznie, nie jest wiele lepiej. A co Ty sypiesz na trawnik? Masz jakiś sprawdzony nawóz?
Ja sypię to:
Obrazek

Na wiosnę korzystam z siewnika, ale teraz sypię z ręki.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agatko, zostawiam ślad, żebyś mi nie zginęła :wit .
Fajne masz te trawki, szczególnie urzekła mnie Lazula. Wiesz, że turzyca Ice dance jest zimozielona?
Byłam bardzo zaskoczona jak przy 30-stopniowym mrozie wystawały spod śniegu soczystozielone kępy.
Owies też niczego sobie i chyba nawet ładniejszy niż Festuca glauca.
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sprawdziłam brukentalię - uff, kwitnie ładnie

Patrze z przerażeniem na Twoje proso rózgowate - ale wielkie! Pięknie wygląda z elewacja w tle. Bo ja właśnie posadziłam swoje, tylko chyba będzie mniejsze, ma być, bo to HansHerms, oczekuje ze bedzie mniejsze ;:224
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Agatko Ależ u Ciebie piękne trawy ;:224 Proso rózgowate w takim nasadzeniu wygląda ślicznie, że o reszcie nie wspomnę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Ja też sypyię to, co Paweł; wg mnie jest najlepszy (a wypróbowałam już kilka, łącznie z tym Osmocote długodziałającym).

A ta trawka z castoramy to z pewnością Red Baron :D
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, no właśnie, wiedziałam, ze w twoim ogrodzie czegoś nie było... ;)
ale nie wiem, dlaczego,czy nie pasują do 'Toskanii"?

Aneto, Pawle, skoro polecacie Florowit, to i ja spróbuję. Niedawno sypałam coś innego, muszę sprawdzić, po jakim czasie powtórzyć ten zabieg. To nie jest długo działający?

Asiu, witaj! :wit
Zaskoczyłaś mnie, nie wiedziałam, ze Ice Dance jest zimozielona. Choć w tym miejscu chyba nie ma szansy się zaprezentować, odkąd tu zamieszkałam, zimą podziwiam tylko zaspy! Ale może dzięki niej wiosna będzie szybciej widoczna? Większość moich traw niestety jeszcze nei pokazywała w pełni swojej urody, mam nadzieję, ze w tym roku się rozrosną?

(chyba, że deszcz nadal będzie tak specjalnei omijał mój ogród :evil: teraz dla odmiany ulewa była we Wrzeszczu, tutaj tylko trochę naptakało! )

Doroto, moje proso jest trochę "podkarmiane" nawozami, bo blisko trawnika, a poza tym na pewno są niższe odmiany. Hm, a brukentalia już mi zaczyna powoli przekwitać, jak zauważyłam... :roll:

Asiu, dzięki! A ja nie mogę doczekać się, aż pokażesz swój ogród. A przynajmniej guzikowca. Mój ma sporo listków, ale słyszałam, że gdzieś już kwitną... :roll:

Aneto (cd) - obyś miała rację z tą trawką. Miałam nadzieję, ze to właśnie ona! :D

...dziś mnie już ta pogoda zaczyna denerwować, wczoraj nic nie podlewałam, licząc na deszcz, dziś chmury krążą dookoła i pada, ale nie u mnie! Jak tak będzie do wieczora, chyba w końcu sama złapię za wąż! :?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”