Nowa trawa - stary wróg

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p
Od: 17 kwie 2011, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nowa trawa - stary wróg

Post »

AGP-ON skoro się zapadała ziemia pod stopami, to być może za lekkiego walca używałeś do utwardzenia ziemi.

PODLEWANIE TO PODSTAWA - tak samo jak koszenie.

Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Od: 29 paź 2010, o 09:17
Kontakt:

Post »

Walcowałem dokładnie, tylko ja trochę ciężki jestem :x
Walec ma ok 80 kg na większej powierzchni styku a ja mam 100 na mniejszej :twisted:
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

Ja walec zsypałem piachem i waży 120 kg no i kilka rundek z nim zrobiłem. Moja waga jest większa niż Twoja ;:224

Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

.... muszę kupić większy walec ;:14
Pawel01
200p
200p
Od: 6 cze 2011, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tadeusz48 pisze:PAWEŁKU, a Ty tak z własnego doświadczenia, czy gdzieś te informacje wyczytałeś, jeżeli tak to podaj link do tej informacji ;:132 .

Nie ma najmniejszej potrzeby używać chemii, jeżeli to co rośnie można zniszczyć prze częste koszenie, a większość chwastów wyrosłych z nasion szybko zniknie.

Oczywiście, można opryskiwać ,oprysk ale młodej trawy zagrożone jest dużym ryzykiem że razem z chwastem mogą zginąć i niedawno posiana trawy, i nie ma to nic wspólnego z twierdzeniem że;
środek działa na rośliny dwuliścienne czyli chwasty i inne rośliny , a trawa jest rośliną jesnoliścienną.
Doradzając komuś pewne działania, należy również zaznaczyć ewentualne wynikające z tego niekorzystne zjawiska, i to wtedy proszący , mając pełną informację podejmuje decyzje.
Prowadzę firmę ogrodniczą tak więc już trochę trawników założyłem. Masz rację i zresztą to napisałem że większosć chwastów można wytępić samym koszeniem ale jak zakładasz komuś trawnik to wytłumacz to ze jak będzie czesto kosić to mu chwasty znikną. Często są to inwestycje za parę tysięcy złotych i niestety trzeba użyć chemi aby uzyskać natychmiastowy efekt. Ja tą metodę niestety stosuje ( choć nie chetnie ) ale daję ona skutki i nigdy nie było problemów aby młoda trawa zgineła po oprysku.
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

To pewnie też trzeba fruwać nad młodym trawnikiem, bo a nuż się zniszczy :roll: :;230 :;230 :;230
Nie należy wg Ciebie wparować tak z kosiarką i zrobić co trzeba -widziałeś to zdjęcie :?: ile wg ciebie ma ta trawa -10-15 cm :idea: :?: ten chwast ma ze 6-7 bo to jest rdest i bardzo łatwo jest stwierdzić w jakim jest stadium- ta trawa na zdjęciu jest zbyt młoda na koszenie, jest zbyt młoda także żeby na nią włazić- jeszcze raz powtarzam zanim nie zacznie się krzewić zapomnij o kosiarce bo wymiesza Ci tą trawę z ziemią, żeby wałować to trzeba mieć co wałować a nie takie kiełki,pominę juz fakt ze nie widziałem jeszcze kosiarki z naprawdę ostrym nożem - każdy kupuje i kosi takim jaki jest a to by jednak pasowało naostrzyć
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

To jest bzdura. Jeśli ziemia po sianiu trawy została dobrze zwałowana i przed koszeniem ta czynność zostanie powtórzona to nie widzę żadnych, ale to żadnych powodów, żeby nie wchodzić za potrzebą na nowy trawnik. Co z podlewaniem jak ktoś założył trawnik na 2000 m2 ? Jeśli trzeba wejść to się wchodzi, a jak trawa urośnie do 10 -15 cm, to należy ją skosić właśnie po to, żeby się dobrze krzewiła. Tniemy do 6 - 7 cm, nie niżej. Według Ciebie, kiedy powinno się wejść z kosiarką na nowy trawnik ?

Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

kosiłem, wałowałem, żadnych negatywnych skutków nie było.
Szykuję się do kolejnego koszenia. Chwasty nadal są widoczne :cry: ale mam nadzieję, że to się wkrótce zmieni.
Przed drugim koszeniem nie będę wałował.
Jeżeli chodzi o nóż to osobiście go naostrzyłem i jest jak brzytwa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Chwasty jeszcze jakiś czas będą widoczne, ale to się wkrótce zmieni jak trawa zacznie się zagęszczać.Śladami po kółeczkach się nie martw, ziemia szybko sama się uleży i znikną po większych deszczach.
Uważam, że nie ma potrzeby ponownego wałowania, dla młodych korzonków trawy lepiej gdy ziemia nie jest zbyt zbita.Lepiej tez kosić częściej, a wyżej niż zbyt nisko.
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

W sobotę było drugie koszenie.
Patrząc na ogół to zaczyna ładnie wyglądać, jednakże chwasty nadal są wszechobecne.

Obrazek

Obrazek

Tam gdzie nie sięgały spryskiwacze i podlewałem ręcznie jest dożo gorzej, trawa nie wszędzie wzeszła

Obrazek
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

Fajnie, fajnie. Będzie jeszcze lepiej ;)

Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

Jak wg was to dobrze wygląda to ja wspólczuję, od razu kupcie mieszankę naprawczą :idea: :twisted:
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

Swagman pisze:Jak wg was to dobrze wygląda to ja wspólczuję, od razu kupcie mieszankę naprawczą :idea: :twisted:
;:88 złośliwe to było, co ?

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

4 koszenie

Obrazek

Obrazek

jeszcze ie jest dość dobrze.
Są chwasty i puste miejsca.
Na rodzimej ziemi trawa jest gęsta i bujna, reszta niska i rzadka.
Raczej zrobię dosiewkę.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

AGP-ON pisze: Na rodzimej ziemi trawa jest gęsta i bujna, reszta niska i rzadka.
Raczej zrobię dosiewkę.
Nawieziona ziemia, zapewne "martwiczna" by ją obudzić do życia potrzebuje kilka lat lepszego odżywiana od miejscowej, musisz w tym przypadku przyjąć do wiadomości że tak musi być, nie za długo ale potrwa, a dosiewki z tego tylko powodu, nie ma co robić, lepszym wyjściem by było wzmocnienie tych miejsc nawozami w płynie, ale nie później niż do połowy lipca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”