Moja mała "dżungla" - part I

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja mała "dżungla"

Post »

Wow...ależ piękny storczyk :D Ma dużo kwiatuszków, uwielbiam "krówki" (tak mówimy na "łaciate" kwiatki phalaenopsisów).

I tyleż się dziej w Twojej zielenince, nadążyć nie można...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Cieszę się Aguś, że zakupy się udały. :D Sit robi furrorę na forum. :wink:
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

:wit - sit już robi furorę u wielu forumowiczów.Bardzo ciekawa roślinka - podoba mi się.Trzykrotka bardzo gęściutka,wspaniale
się prezentuje.Bardzo masz zadbane kwiaty i dla wszystkich ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

hej hej :wit
wielkie ;:196 dla wszystkich, co chwalą moje zielone - przekazałam im słowa uznania i oto proszę - hojka puszcza się jak wariatka a hibek dziś mnie zaskoczył:
Obrazek

justus27 - storyczk już zgubił 3 kwiatki, nie wiem czy przekwita czy po prostu coś zrobiłam z nim nie tak, stał sobie w oryginalnej osłonce, ale przedwczoraj go przesadziłam, może jak jeszcze podam mu nawóz do storczyków to coś pomoże... bo faktycznie piękna krówka...

A teraz kwiatuszki z parapetu w sypialni, nie są obecnie takie okazałe jak poprzednie, ale ważne, że jeszcze jakoś dają radę:
28] fiołki:
trochę już przekwitają - ten akurat często pokazuje mi śliczne fioletowe buźki :D
Obrazek
29] ten zdobyty na forum, coś mu chyba przestało pasować, bo bardzo szybko zmarniały mu kwiatki, przesadziłam go ostatnio, bo rósł w komplecie z innym fiołkiem, nie wiem czy to mu pomoże... :roll: a miał takie śliczne fioletowe obwódki wokół kwiatuszków...
Obrazek

30] całkowicie biały, też często kwitnie
Obrazek

31] ten także forumkowy, nie pamiętam tylko jaki ma mieć kolor, a sam nie chce mi pokazać ;:14 też rósł sobie ładnie i nagle listki zaczęły robić się sflaczałe, przesadziłam, zobaczymy co dalej... chyba, że macie jakiś pomysł to ja chętnie wypróbuję, bo fiołeczki uwielbiam ;:108
Obrazek

32] a tego ukradłam z listka na klatce schodowej :oops: sąsiadka powiedziała potem, że on na wyrzucenie bo nie będzie rósł, a on mi się rozszalał i ciągle kwitnie :heja

Obrazek

suche kwiatki fiołkom obrywam dopiero jak łodyżki wyschną, może to temu tak ładnie się teraz nie prezentują.. :(

No i posiadam jeszcze skrętnika - całkowicie fioletowego, zakwitł przepięknie, ale coś mu zaczęło chyba szkodzić, bo kwiaty uschły a listki jeden po drugim robią się miętkie... pomocyyyy ;:223
33] Obrazek

No i nie jest już u mnie tak pięknie jak było do tej pory ;:98 ale na pocieszenie (siebie chyba) pokażę, że jest jeszcze:

34] pieniążek
Obrazek

oraz
35] grudnik - teraz puszcza nowe listki a zimą kwitine na pomarańczowo; chyba powinnam go przekręcić, ale boję się, że zarzuci mi focha i przestanie rosnąć (bo już tak było)
Obrazek

aha no i jeszcze kolejna 36] sansewieria i posadzony skrętniczek od AnnaAgnieszka
Obrazek

Ja tych sansewierek mam tyle, że chyba zacznę nimi handlować, bo po moich coraz częstszych wizytach na forum podejrzewam, że zacznie miejsca brakować na inne zielone, których nie posiadam jeszcze, a jest takich trochę, które kuszą oj kuszą... ;:108

Lecę teraz podejrzeć co tam u Was nowego :)
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
AnnaAgnieszka
1000p
1000p
Od: 16 sie 2010, o 10:03

Post »

Ja obrywam fiołeczkom od razu po przekwitnięciu łodyżki, po ma roślinka energię na nie marnować, a fiołki piękne i dorodne. Ja mam same maluszki, bo zimą przelałam dorosłe okazy i wszystkie padły :( Ale cóż człowiek uczy się na własnych błędach. Skrętniczek podejrzewam, że albo przelany albo przesuszony, wyjmij go z ziemi i zobaczy czy korzenie ma suche czy mokre i w ogóle w jakim stanie są, może wtedy się coś wyjaśni. Pieniążek bardzo ładny i taki dumny
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sporo Masz tych kwiatuszków w sypialni.
Fiołków nie Podlewaj za często. One lubią lekką suszę, wtedy ruszą z kopyta.

A skrętniczki nie lubią upałów. Moje podobnie wyglądały, gdy były w mieszkaniu. Teraz stoją na zewnątrz w ogrodzie w cieniu, pod murem i zadaszeniem.
Hibek śliczny ma kolorek i jeszcze pełny ma kwiatuszek ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit
oczywiście dziewczynki macie rację, to ja jakąś sklerozę mam ;:14 bo faktycznie fiołki mało podlewałam, a ostatnio chyba mnie te upały zmyliły i tak je nawadniałam, że aż przegięłam ;:125 No i skrętniczek także zalany niemiłosiernie był, wyciągnęłam go, teraz sobie leży i suszy ziemię, mieszkam w bloku więc mam balkon jedynie, co prawda nie taki malutki ale za to od południowej strony i skrętniczki tam nie przeżyją :( tak więc muszę znaleść umiar w podlewaniu, bo fiołeczki poprzesadzałam i wysuszyłam troszkę i listki dziś już sztywne więc może dojdą do siebie :tan no i na dniach poobcinam im te suche kwiatki jak mówisz Aniu, ja pielęgnuję swoje zielone po omacku, trochę poczytam, trochę dopytam... dobrze jest mieć mądrych wokół siebie ;:108 ;:196

no i mój hibek dziś rozwinął koeljną główkę, ale zapomniałam zrobić fotkę ech co z moją pamięcią ;:223

nie wiem jak u Was, ale u mnie dziś kolejny dzień żaru z nieba ;:3 30 stopni, ledwo dotoczyłam się do roboty a tu w biurze od wejścia 27,75 st. a jeszcze słoneczko nie zajrzało przez okna, no i te otwarte były całą noc... oj, co to będzie po 12... trza będzie mnie reanimować ;:147
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że roślinko odżyją ;) Skrętnika Postaw przy uchylonym oknie na noc. Odżyje, Zobaczysz.
Fiołkom nic nie będzie. Na pewno jeszcze nieraz cudnie zakwitną.
U mnie wreszcie ulga przyszły deszczowe chmury i jest około 18 stopni. Roślinki rosną jak szalone po deszczu. Czeka mnie dużo plewienia w ogródku ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Agusiu :wit w rewanżu i ja do Ciebie na rekonesans ;:132 :P
Piszesz, że mała kolekcja, ale jak widzę- szybko się rozrośnie ;:108 Ja po roku aktywnej obecności na forum przestałam już kupować jakiekolwiek kwiatki :;230 No mówię Ci, zagęszczenie, że hej ;:224
Natomiast u Ciebie.. nie dość, że śliczne okazy, to jeszcze miejsca spooro ;:63 ;:63
Twoja kawa.. no już tak mają, że nawet jak im się zapewni odpowiednie warunki i podłoże, to czasem nie sposób sprostać wymaganiom- ja jej nie zaliczałam do najłatwiejszych, ale Twoja.. dzielnie się trzyma. Życzę obfitego kwitnienia i owocków oczywiście :uszy
Fiołeczki.. coś trochę jakbym u siebie widziała.. sporo zależy od miejsca gdzie je trzymamy, u mnie dość szybko przekwitają :| chyba część zmieni właściciela :roll: Sit uroczy.. aha, jeszcze coś.. foto 25. NN zdaje mi się, że to jednak palma Chamedora.. poguglaj jeszcze ;:136
pozdr. Marta ;:100
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

justus27 - skrętniczek właśnie stał przy otwartym oknie, kwitło mu się cudownie do czasu, aż postanowiłam go utopić ;:223 no ale już reanimacja rozpoczęta, oby tylko się udało... :? też i u mnie w końcu deszczem wsunęło wczoraj wieczorkiem i jest aż za chłodno... ech, nie da się dogodzić z tą pogodą :P

maribat - miło mi Cię u siebie gościć - zapraszam częściej i ;:196 za pochwały dla roślinek... Jak tak obserwuję zielone u innych forumowiczów to faktycznie niewiele ich mam choć ok 60 doniczek się znajdzie i mój M mówi, że w dżungli mieszkamy ;:14
a kawa chyba doznała poparzenia słonecznego tak sobie pomyślałam i została wyeksmitowana na inny kwietnik, taki nie na bezpośrednim słońcu, oby to jej pomogło, bo dość długo rosła mi bez problemów i plam a tu nagle poszła w wieeelkie liście ale kosztem innych :(
fiołeczki często mi kwitną i tak dość bujnie, stoją głównie w sypialni bo nie zabierają tlenu i ładnie się prezentują, okno północne, ale za dużo im wody podałam i trochę zaszkodziło, już powolutku wracają do zdrowia :uszy

A teraz znów się pochwalę hibkiem - co chwilę nowe główki mi otwiera i chodzę i się gapię na niego ciągle ;:138
Obrazek

37] Posiadam jeszcze w swojej kolekcji takie coś - nazwy nie pamiętam, nie wiem też co z tym dalej zrobić, może jakoś pociąć czy co... kupione za chyba 2zł i było takie tyci tyci a teraz... :shock:
Obrazek

38] no i mój sobotni zakup - storczuś, już posadzony w nowy domek :D
Obrazek

39] a tutaj pokażę Wam na jakich stojaczkach moje śliczności (skromność :P) sobie żyją na codzień :D
Obrazek

widać tu też, że posiadam benjamina, którego pojęcia nie mam jak uformować, robię to po omacku, bo nikt na forum nie chciał mi pomóc jak pytałam kiedyś :x dostałam go od koleżanki na nowy domek - potem trafiła się przeprowadzka w -20 i prawie mi umarł, okazało się, że korzonki nie zmarzły i z patyków łysych powolutku zaczęły wyrastać listki, tak wygląda po 1,5 roku od reanimacji i kilku już cięciach :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niezle te domki na stałe mają Twoje kwiatuchy. Kolorowo na kwietnikach, Masz ;)
Ja pozwalam beniaminkom rosnąć "samopas". Tylko miniaturkę przycinam na kształt drzewka ;)
parapetowce
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

:wit - ej mniodkowa - fajne masz te roślinki.Hibcia już chwaliłam wcześniej.Cudowny kolor storczyka,beniaminek wspaniale
się rozkrzewił - podoba mi się,a ta roślinka,której nazwy nie pamiętasz to peperomia.Znawcy pewnie podpowedzą - chyba się troszkę
istrzykuje,żeby rozkrzeić,ale ponieważ z peperomiami nie bardzo się lubimy (one mnie nie lubią :( ),więc nie bardzo się wczuwam w ich wymagania ;:108
Paprotki na tych kwietnikach - cudowne ;:108 ;:108 ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

witajcie po weekendzie ;:7 ktoś z sąsiadów podkradł się pod mój net i nie miałam dostępu do świata ale już jestem i spieszę pokazać jakie to okazy zakupiłam sobie na piątkowym wypadzie do nowootwartego u nas OBI :tan
w promocji były storczyki więc nie dało się wyjść bez ;:224
ObrazekObrazek

ponadto trafiła się długo już wypatrywana gloksynia bordowa:
Obrazek

i takie oto sukulenciki, którym po podglądaniu u forumowiczów oprzeć się nie mogłam, może i mi się uda do kwitnienia doprowadzić... (o ile takowe w ogóle możliwe)
ObrazekObrazek

No a w sobotę popędziłam poszukać na rynku szczęścia, tak Wam zazdroszczę w tych większych miastach targów kwiatowych ;:108 u mnie udało się wyłowić tylko jedną zdobycz:
Obrazek

kociara - oczywiście masz rację, że to peperomia, ja mam sklerozę do nazw ;:14 mam nadzieję, że ktoś mi kiedyś podpowie co z nią zrobić, bo jakaś ona dziwna.. ładna, ale dziwna... ;:224

justus27 - mój benek też rósł samopas, do czasu jak go mróz zaatakował, duża część gałęzi mu uschła i już nie rośnie tak ładnie więc muszę go przycinać, bo po co suche mają tam sterczeć..., ale, że się nie znam to cóż... co będzie to będzie... ;:224

Zapraszam do mnie częściej ;:132 ja teraz po weekendzie idę zobaczyć co się na obcych parapetach dzieje, bo zdaje się mam zaległości :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Piękna zdobycz i gloksynia i storczyk taki cudny buraczkowy :) co do pokazanych fiołków wielkie okazy :) a jeżeli mogę doradzić obrywanie przekwitniętych kwiatów zanim zaschną na łodygach wzmacnia roślinę , bo reszta kwiatowa nie musi pobierać wody i pokarmu, obrywanie stymuluje też produkcję nowych pączków :)
Awatar użytkownika
sari
1000p
1000p
Od: 18 maja 2010, o 19:46

Post »

Witaj Aguś :wit
Pooglądałam sobie Twoje roslinki i nie mogę zniknąć nie zostawiając żadnej pochwały, a jest co chwalić. Wszystkie kwiatuszki masz piękne i zadbane , masz też to czego u mnie bardzo brakuje, śliczne doniczki. Ja czasem jak się wybieram z zamiarem zakupu to najczęściej przynoszę następnego kwiatka a doniczki obiecuję sobie że następnym razem. :oops:
Storczyki bardzo mi wpadły w oko, bardzo ładne kolorki mają.
Pozdrawiam Beata

Moje doniczkowce Zapraszam Cz. 1, Cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”