Balkon Karoliny

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
mroofka
500p
500p
Od: 7 lut 2011, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Balkon Karoliny

Post »

Bardzo fajnie urządzony balkon. Przytulny, dzięki czemu faktycznie zyskujesz dodatkowy pokój w lecie. Być może stanie się dla mnie inspiracją...
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01

Post »

Pięknie urządzony balkon, bardzo sympatyczne kompozycje kwiatowe i ziołowe. Mogę Ci zdradzić sposób na mszyce, ja je zwalczyłam na hibiskusach robiąc oprysk "kompotem" ze świeżych pokrzyw, gotowanych ok. 30 min. Po 2 dniach spryskiwania i podlewania mszyce sobie poszły.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Karolinko balkonik jak marzenie. ;:63
hiacynta pisze:Mogę Ci zdradzić sposób na mszyce, ja je zwalczyłam na hibiskusach robiąc oprysk "kompotem" ze świeżych pokrzyw, gotowanych ok. 30 min. Po 2 dniach spryskiwania i podlewania mszyce sobie poszły.
A ja miałam wiosenną inwazję tych stworków i powitałam je wodą z szarym mydłem. Wieczorem po prostu myłam sobie roślinki. Jednak mszyce nie lubią mydlanych kąpieli :heja
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przecudny balkon! Bardzo ciekawe kompozycje. Czekam na wieści o nowym członku rodziny i oczywiście na nowe zdjęcia :)
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49

Post »

Pięknie urządzony balkon ;:138 Raj w środku miasta :tan
My name is Daniel
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Ależ masz cudny balkon, aż przyjemnie tam usiąść.
W domu też ładne kwiatki. Gratuluję ;:138
Awatar użytkownika
nowika
200p
200p
Od: 3 lip 2011, o 16:11

Post »

Super balkonik roslinki tez no i bardzo podoba mi sie ten Twoj parapet :

Obrazek[/quote]
karolinasa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2011, o 16:53

Post »

Bardzo dziękuję za miłe słowa :D . Moja córeczka jest już na świecie i jest najsłodszym trzymiesięcznym stworzonkiem. Śpi grzecznie w nocy i śmieje się do nas w ciągu dnia. Jej największą pasją jest mata edukacyjna i nowi zabawkowi przyjaciele. :D

Obrazek

Nie pojawiałam się na forum z wiadomych względów, ale kilka zdjęć jeszcze letniego balkonu zrobiłam. :D

ObrazekObrazek
nowika pisze:Super balkonik roslinki też no i bardzo podoba mi sie ten Twoj parapet :
Dziękuję :D

Na froncie roś linkowym nie jest dobrze. Zbliża się zima i truskawka i oleander nie mieszkają już na balkonie, sprzątnęłam też draceny i drzewka oliwne. Na balkonie zostały jedynie roślinki podstępnie zaatakowane przez zło wszelkie.

Mam mszyce, które wracają do mnie jak bumerang i coś takiego co wydaje mi się być mącznikiem, ale nie wiem, takie białe dwojakiego rodzaju. Jedno wydaje się być latające a drugie nie. Z racji na to, że zwierzęta oblazły mi różne kwiatki nie bardzo wiem gdzie zapytanie co to takiego wkleić.

Pomożecie?

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Nie wniosłam zarażonych roślinek do domu, bo nie chcę mieć tych robali we wszystkich kwiatkach. Trochę się o nie obawiam, bo jest coraz zimniej, szczególnie o bugenvillię oblezioną i przez mszyce i przez to białe coś.

To białe totalnie zniszczyło mi ogródek ziołowy mimo oprysków Target Agricolle. Mszyce gniotłam i ściągałam z roślinek, traktowałam opryskami, ale one ciągle wracają. W różnych kolorach. Są zielone, jakieś takie brunatne. No i te białe paskudztwa, które zabijają chyba jeszcze skuteczniej.
Dla odmiany na bazylii zrobiły mi się wielkie brązowe plamy i jak widać na zdjęciu zaczęła się czuć bardzo źle.

Obrazek

Nie wiem czy da się walczyć o roślinki czy trzeba je eksterminować, a doniczki pozostawić dla dezynfekcji na mrozie. Bardzo bym tego nie chciała.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Gratulacje dla mamusi:)Niech maleństwo zdrowo rośnie i cieszy rodziców;).

Piękny balkonik, aż by się na nim usiąść chciało ikawke wypić. Bardzo podobają mi się twoje dopniczki i osłonki z naturalnych materiałów;).
Awatar użytkownika
nowika
200p
200p
Od: 3 lip 2011, o 16:11

Post »

Gratuluje córeczki , nie dziwie się ze Cię tyle czasu nie było,dziecko to największy skarb na świecie ,sama mam 7 miesięczną córeczkę i wiem jak każda wolna chwila jest cenna ,a jest ich tak mało.
Balkon pięknie wygląda !
A co do intruzów to trzeba je potraktować jakimś opryskiem.
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01

Post »

Polecam metodę ekologiczną na mszyce. Na swoim hibiskusie zwalczyłam je opryskując bardzo mocną herbatką z pokrzyw i mlecza. Dużą garść pogotowałam parę minut i wystudzonym wywarem robiłam oprysk. Skutecznie.

Balkon miałaś pięknie ukwiecony, a bobasek jeszcze śliczniejszy. ;:138
karolinasa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję :)

Opryski wykonuje Targetem Agricolle koncentratem. Pryskam co kilka dni i mam wrażenie, że jest lepiej, ale szału nie ma...
Z pokrzywami mam o tyle problem, że mieszkając w Warszawie rzadko się na nie trafia :).
Mam natomiast wywar z papierosów. Pryskałam nim, ale nie bardzo pomogło. Może dlatego, że to nie wywar z petów tylko takich papierosów "nieużywanych" mniej śmierdzących.
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Witaj Karolina, piękny balkon z ciekawymi roślinami zielonymi i tymi kwitnącymi.
Jednak najpiękniejszy kwiat, to śliczne maleństwo, niech Wam się zdrowo chowa ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
karolinasa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Udało mi się zdobyć pokrzywy i bawiąc się w czarownicę przygotowałam miksturę :). Ostrzegam naśladowczynie, że pokrzywy w trakcie gotowania mają duszący i dość intensywny zapach. Mężowi moje czarowanie się bardzo nie podobało 8-) Popsikałam roślinki i czekam na efekty.
Roślinki mieszkają już grupowo na klatce schodowej. Bugenvilia oczywiście po przestawieniu jej z balkonu uznała za stosowne kompletnie wyłysieć. Ta roślinka nie znosi jakichkolwiek zmian miejsca pobytu :). Truskawce jest natomiast za sucho - nie lubi być w pomieszczeniu.
Najlepiej czuje się totalnie poobgryzana przez mszyce gerberka :). Puszcza nowe listki i zawiązuje kwiatuszki :).
Trzymajcie kciuki za walkę z robalami. :D Chciałabym chociaż rozmaryn i paprykę wstawić do mieszkania a zarobalonych w życiu nie wstawię żeby nie zaraziły mi reszty.
x-Cz-a

Post »

Wszystko ładne i estetycznie ekstra ale ten trzy miesięczny kwiat to cud natury ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”