moje ekologiczne pomidorki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: moje ekologiczne pomidorki

Post »

Suppa dzięki ;:196 .Tak podejrzewałam.Pobawiłabym się w to,bo mam mleko świerze,ale ciekawiło mnie czy warto.Ale skoro trzeba i tak pryskać chemią to szkoda czasu-{przy małych dzieciach jest on ograniczony].Mam nadzieję,że w tym sezonie wceluję z opryskiem :D Jeszcze raz dziękuję za radę
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje ekologiczne pomidorki dosyc długo były ekologiczne - do momentu gdy mocno zaatakowała zaraza - wtedy była chemia. Mlekiem pryskaliśmy co kilka dni, byc może nie dosyc konsekwentnie i dlatego zaatakowała je zaraza ziemniaka. W przeciwnieństwie do Macka Suppy, nie pryskaliśmy przed opadami - bo w jakim celu mielibyśmy to robic? I tak deszcz by zmył. Pryskaliśmy tak, by w miarę możliwości liście cały czas były pokryte warstewką mleka (no - raczej śladami po mleku). Zaraza u nas zaatakowała mocno w czasie długotrwałych opadów deszczu - wtedy nie pryskaliśmy mlekiem i dlatego podejrzewam, że może gdyby nie deszcz który wszystko zmywał, wystarczyłby oprysk mlekiem?
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu 1972
Masz rację gdyby wcale nie padało to nie trzeba byłoby opryskiwać.Piszę dlatego,że miałam te same pomidory w gruncie i w folii.I te w gruncie były 3 razy opryskiwane a te w folii ani razu.A pamiętam,że padało przez kilka dni to nawet paliki się pochyliły.Tak było mokro.Gumowce to zapadały się do połowy w ziemię.
I te w gruncie to chorowały,a w folii krzaki były zielone do listopada.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mleko jest tłuste, gdy zaschnie deszcz go od razu nie zmyje. Poza tym staram się zawsze pryskać także spodnią stronę liści :wink:
U mnie to nie wystarczyło, może u kogoś innego będzie inaczej.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Słyszałam w jakimś programie ogrodniczym, żeby mleko rozcieńczone wlać do dołków, w które sadzi się pomidory, ale nie sprawdziłam bo miałam już wsadzone.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”