Kiedy siać po oborniku.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiedy siać po oborniku.

Post »

Naserian pisze:zastosowanie obornika jest konieczne, niestety kurzego i króliczego bo takowy tylko posiadamy. Jeszcze jedno pytanie. Czy to prawda że marchew podlewamy ubogo wodą? Aby marchew nie wytwarzała bocznych korzeni?
To, że posiadasz "tylko" obornik z kur i królików, to nie powód do zmartwienia - wręcz przeciwnie. Moi sąsiedzi działkowcy hodują tylko kury i króliki i taki obornik dają co roku i maja piekne warzywa. Co do podlewania marchwi to jest taka prawda, że jak juz zaczniesz podlewać, to musisz baczyc, by wierzchnia warstwa - te 20 cm- była stale wilgotna a marchew- podobnie jak ludzie- jest leniwa, i puszcza sobie korzenie płytko, no bo po co ma sie wysilać. Wtedy przerwanie podlewania i doprowadzenie do przesuszenia gleby moze wywołać skutek taki , że przedwcześnie skończy ona wegetację i bedzie miała " brodę ". Tak, że lepiej nie zaczynac z podlewaniem warzyw z korzeniem spichrzowym.

Pozdrawiam
marpes89
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 kwie 2011, o 23:52

Post »

Adam S. pisze:Też o tym słyszałem , że marchew , sałata i wszystkie warzywa wysiane w pierwszym roku po oborniku na zbór wczesnowiosenny kumulują azotany.... Tylko czy handlarze , którzy sadzą ich duże ilości też przestrzegają tych procedur ? :roll:
Niestety nie przestrzegają. Azot jest potrzebny do wzrostu masy zielonej więc taki handlarz daje troszkę więcej azotu przez co sałata bardzo ładna, duża i zielona :). Przepisy u nas niestety nie są jeszcze tak sprecyzowane pod względem jakości... Ale powoli dąży to w tym kierunku :). A jak kupujecie marchewkę ze sklepu to ucinajcie górny fragment bo tam jest skumulowane 90% azotanów.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy mozna obornik granulowany kurzy pomieszać z obornikiem króliczym suszonym i taka mieszankę dać pod pomidory, ogórki, paprykę?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Można

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

Dzięki forumowicz :)

Również pozdrawiam
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

A ja może pytanie odwrotne zadam. Kiedy mozna podlewać warzywa rozcieńczonym obornikiem? czy jeszcze przed wschodem? czy już po wschodzie.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Można odpowiedzieć na Twoje pytanie trochę z humorem. Otóż jak podlejesz gnojówką przed wschodem ,to będzie po wschodzie.
A poważnie-nie jest wskazane przed wzejściem roślin ani tuz po.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

U mnie dopiero dzis wywożą obornik na warzywnik. Ile trzeba odczekać aby uprawiać warzywa? Myślałam tam posadzić dynie z rozsady,
ogórki, cukinie i bakłażan, pomidory, arbuz, melon bo mają płytkie korzenie. Czy po 15 maja już mozna? Obawiam się o azotany.
Ktos z was na pewno ma doświadczenie i wiedzę w tym względzie? Bo ja żadnej! Z góry dziękuje za wskazówki!!!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pomidor nie kumuluje nadmiaru azotu w owocach :)
Pozdrawiam Eugenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”