Trawka dla królika

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trawka dla królika

Post »

Pogrzebałam i ...............cyt.
Zielistka -zastosowanie:

Roślina nadaje się do terrarium tropikalnego, bagiennego i może być także sadzona w terrariach stepowych pod warunkiem że będzie tam podlewana równie często
jak w terrarium tropikalnym. Ze względu na posiadanie alkaloidów lepiej jest unikać umieszczania jej w terrariach roślinożerców.
http://www.terrarium.com.pl/zobacz/ziel ... um-95.html
Sama nie wiem.....chyba bym nie ryzykowała.
Proponuję wysiać jeszcze rzodkiewkę-szybko wschodzi a mój uwielbia podgryzać zielone części.
Też mam dylemat co podawać mojemu zimą bo apetyt ma nieziemski :lol: .

Zapomniałam-mój uwielbia koperek-muszę wysiać.
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ok, OK....

Można i naturalne czemu nie.... Choć on i jego cała rodzinka nawet do n-tego pokolenia w naturalnym środowisku nigdy nie żył.

Ważne jest by był do zmiany pokarmu przyzwyczajany powoli i jednorodnie... chodzi przede wszystkim o różnice trawy (w tym zioła)- warzywa - owoce.

Co do płci dwóch króliczków w domu.
Dobrze już nie pamiętam ile czasu nie pokazywały oznak tej zależności. Dopóki "nie urodzą" swoich narządów można się czuć bezpiecznie... ok 8 - 12 tygodni chyba...

Samce jak i samice mogą być razem (podobno samice są bardziej agresywne wobec siebie) jednak prędzej czy później będą z sobą walczyły. Obojga płci... grozi niechcianą ciążą.
Trzeba niestety ich pilnować, bo podczas walki w padają w szał i mogą się niestety pozagryzać...

Najlepiej trzymać w dwóch oddzielnych pokojach lub zaryzykować kastrację w tak młodym wieku... Chyba, że są w miarę dorosłe... ale niech to oceni dobry wet.

Ps.
Moje 2 maluchy okazały się chłopcami (oględziny do weta) więc trzeba było oddać je do sklepu :( Trzeci miał być samiczką i pozostać z matką...
Jakie było zdziwienie gdy po powrocie od weta do domu, na wieczór, coś mu się "urodziło." Tęsknota za pozostałymi nie pozwoliła i jego oddać do sklepu... Na gwałt wieczorem została zamówiona klatka (niestety setka, jak na złość nie było 120-tek) i króliczysko miało już swój własny domek. Niestety przez dwa dni musiał mieszkać w ciasnej klatce po chomiczku...
Jedno zamieszkało u córki w pokoju, a maluch u nas...
Szybko okazało się, że jestem dla niego konkurencją do jedynej samiczki, którą znał i zaczął, w jej obecności, mnie atakować, gdy tylko się ruszyłem!! ;:oj
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Piotrze-ciekawe są relacje człowiek-królik :lol: .
Mój/córki na razie mnie adoruje -ma 6 miesięcy.
Jest przesłodki (choć kilka kabli rozpracował i uwielbia nowe buty :evil:) ale jak tu takiego nie kochać.........
Obrazek

A jak teraz układają się Twoje stosunki z królikiem?
Mój mąż nie mógł się 'dogadać' z psem :roll: .
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

agnieszka72 pisze:Piotrze-ciekawe są relacje człowiek-królik :lol: .
A jak teraz układają się Twoje stosunki z królikiem?
Mój mąż nie mógł się 'dogadać' z psem :roll: .
Mnie toleruje bo nie ma wyboru, ale traktuje chyba jako służącego: posprząta, nakarmi, wypuści pobiegać...

Dalej jak tylko żona się pojawi na horyzoncie to leci do niej jak piesek, a mi nie daje się ruszyć... :roll:

Ale na moją żonę wszystkie zwierzęta tak reagują ;:oj Nie wiem co ona w sobie ma ;:223 ;:202 :;230 :;230

Lola - mama Mińka była spokojna, podchodziła i kładła się przy nodze. Można było ją głaskać...
Ale to też trochę czasu musiało minąć zanim to nastało. Ze szkoły przyniesiona była dzika i niedostępna. Gryzła i drapała!!

Kabli prądowych do komputera i monitora - 2 x wymiana i 1 raz do przesyłania obrazu. Słuchawek, ładowarek bezliku. Wszystkie rogi mebli mam podgryzione...
Obrazek
Obrazek
Na jednym widać zniszczenia na meblach...
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Trochę odbiegliśmy od tematu ;:131 ale nie mogłam się powstrzymać :D .
Na obgryzanie części drewnianych (czytałam) podobno pomaga smarowanie/pryskanie octem bądź cytryną.
Czyli Piotrze równowaga damsko-męska została zachowana :wink: .
Ciekawa jestem jak mnie postrzega to małe stworzenie :roll: -mam nadzieję że nie jako potencjalna partnerkę :;230 .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”