Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Witam wszystkich cieplutko i wiosennie!
Nie wiem jak u innych, ale u mnie jest dziś jakieś ptasie szaleństwo. Nie mam pojęcia czym to tłumaczyć, ale takiej ilości sikorek jednocześnie to nawet zimą nie widziałam :shock: Na działce z samego rana było ich 30-40 szt. a może nawet więcej. Niesamowite wrażenie! Nawet karmnik za kuchennym oknem oblężony non-stop. Takiego tłoku nie widziałam odkąd dokarmiam ptaki.
Ewuniu - masz 21 modrzewi?! O rany! A dlaczego je przycinasz? Ja wczoraj też troszkę popracowałam. Do oddania na pewno będę miała sadzonki marcinków w kilku kolorach. Co jeszcze to się okaże jak wszędzie zrobię porządek.
Wiesz Halinko to określenie żółta ismena to taki skrót myślowy, bo to jest ta kremowa Sulphur Queen. Czy pachnie to przekonam się jak mi zakwitnie. Białą też mam i jestem nią zachwycona.
Witaj Andrzejku! Chyba po raz pierwszy mnie odwiedzasz :wink: Zapraszam częściej i wkrótce wpadnę z rewizytą.
Dzięki Asiu! Niech ta wiosna zadomowi się na dobre :D i będzie co podziwiać.
Cieszę się Wiesiu, że mnie odnalazłaś. Dzięki za życzenia! Wszyscy liczymy na ciepłą wiosnę.
Miiriam białe krokusy to odmiana botaniczna Ard Schenk. Szczerze polecam. Są plenne i wczesne. Same plusy. Jeśli tak pragniesz ranników to spróbuję zebrać nasiona z moich i Ci wysłać.

Wczoraj odkryłam u siebie jedną śnieżycę. :tan Nie mam pojęcia skąd się wzięła. Może nornice mi ją przyniosły :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Modrzewie posadził mój M, bo chciał mieć coś w rodzaju szybkiego żywopłotu. Tnę, bo nie zależy mi na olbrzymach (miałabym czarną ścianę od wschodu). Marcinki to jeszcze nie moja bajka :D Musiałabym coś dla nich wymyślić, a mam pilniejsze sprawy (funkie, róże, trawy, powojniki). Za chwilę załatwię ostatnie modrzewie i będę mogła pograbić. Potem nareszcie to, co tygrysy lubią najbardziej-sadzenie, przesadzanie, kombinowanie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu i ja meldują się w nowym wątku ;:196
Zaniemówiłam na widok Twoich krokusów, mnóstwo już ich kwitnie u Ciebie, u mnie na szczęśćie pojawiło się dziś kilka, bo już nie mogłam sie na nie doczekać....ale dosłownie kilka :roll: :lol:
ulikmi
500p
500p
Od: 1 lut 2011, o 15:03
Kontakt:

Post »

Witaj Izo ;:7
Ja również przyszłam się przywitać w nowym wątku.
Krokusy w grupkach robią wrażenie ;:138 - już wiem ,że czeka mnie ich przemeblowanie bo za rzadko posadziłam :cry:
A śnieżyczka - śliczna niespodzianka ;:65 ;:63
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Iza, to chyba był jakiś sikorkowy zlot-sejmik :?: :lol:
Ciekaw jestem canny 'Alaska'. Czyżby biała :?: A biały kobierzec krokusów - cudo :!: One się tak zagęściły, czy to Ty tak gęsto sadziłaś :?:
Śnieżyca mogła przywędrować "na gapę" z jakąś inną byliną :) U mnie takich cebulek-niespodzianek sporo. Nawet lilia tygrysia, nie mówiąc o cebulicach, krokusach a teraz widzę przebiśnieg przywędrował.
Dlaczego mówisz, że ta piwonia ze zdjęcia nie do końca Ci odpowiada :?: Myślę, że będziesz zadowolona, jeśli w końcu zakwitnie - choćby i w tym kolorze ;:108
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

tu.ja z chęcią będę wpadał częściej.
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

I ja witam w nowym wiosennym wątku ;:3
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Tujeczko widzisz a mówiłaś , że nie masz śnieżyc.
Pewno posadziłaś i zapomniałaś , jak mnie się to często zdarza.... :;230
Piękne krokusowe powitanie, oby tak dalej.
Oby wszystko nam bujnie zakwitło w tym roku. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Izo, pozdrawiam wiosennie i życzę udanego sezonu :). Śnieżyczka prześliczna, teraz będzie ich tylko więcej :).
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Och - jakie cudne krokusy!!!!
Izo - ja chyba nie zdążę obejrzeć ich w naturze! Przeczytaj PW
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Nazbieraj mi nasionek - bardzo Cię proszę ... i może wypatrzysz u mnie coś na wymianę ? :) :) :)
Dziękuję serdecznie :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Iza mam nadzieję,że żółtą ismenę nie kupowałaś w ogrodniczym koło mojej apteki?
Moja żółta kupiona tam w zeszłym roku okazała się zwykłą. :twisted:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu - Raczek ;:167 a ja miałam nadzieję, że Izunia w jakimś Markecie kupiła i szybciutko polecę po nią :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam miłych gości!
Pogoda zrobiła się w końcu ogródkowa i mogłam się zabrać za porządki na działce. A mam co robić, oj mam! Dzisiaj uporałam się już z paleniem tego co wcześniej nacięłam i wygrabiłam. Mogę dalej ciąć i grabić :;230
Dzisiaj nawet nie miałam czasu zrobić zdjęć :( Pokażę więc wczorajszą niespodziankę:
Obrazek

Masz rację Ewunia - sadzenie ogrodniczki lubią najbardziej ;:224 Marcinki są fajne, bo niewymagające i późno kwitną. Ale nie namawiam...Też już mam kilka roślin do posadzenia :D
Agness - wygląda na to, że krokusy botaniczne to był dobry wybór. Gdyby nie one to jeszcze długo bym musiała czekać na pierwsze kwiatki. Polecam je! Cieszę się, że zajrzałaś.
Witaj Ulikmi! Chyba jesteś całkiem nowym gościem u mnie...Miło mi, że mnie odwiedziłaś i zapraszam częściej. A śnieżyca...Super, że jest. Uwielbiam takie niespodzianki :D Krokusy jak wszystkie drobne kwiatki chyba lepiej wyglądają w pewnym zagęszczeniu...
Wiesz Jacku to właśnie wyglądało jak zebranie lub sejmik. Mam jednak nadzieję, że mnie nie opuszczą i "odpracują" mi codzienne dokarmianie przez te 4 miesiące. Robactwa i szkodników pewnie im nie zabraknie. Canna Alaska ma być biała. Jaka będzie to się okaże. Białe krokusy sadziłam dość gęsto. Po prostu zrobiłam dołek i wsypałam cebulki :oops: Jesienią chyba będę musiała już je "rozluźnić", ale wtedy ta "plama" będzie większa :wink: Ta śnieżyca to chyba efekt mojego "zbieractwa" w czasie moich spacerów z psem na lotnisko. Zakwitła jednak po raz pierwszy. Może źle się wyraziłam i nie do końca mnie zrozumiałeś odnośnie piwonii. Ona mi się bardzo podoba - dlatego ją kupiłam. Chodziło mi tylko o to, że zdjęcie jest kiepskie i w realu kwiat będzie ładniejszy.
Andrzejku - miło mi będzie z tego tytułu :D Do Ciebie już zaglądałam - wieczorem jak przejrzę wątek do końca to się odezwę. Jednak już teraz mogę powiedzieć, że Cię podziwiam! Gdy byłam w Twoim wieku chodzenie na działkę traktowałam jako karę :oops:
Witaj Danusiu! Mam nadzieję, że wkrótce będę Ci mogła pokazać swój biały wawrzynek.
Grażynko miła, no właśnie mówiłam, a tu taka niespodzianka. Kiedyś udało mi się kupić śnieżyce, ale posadziłam je zupełnie gdzie indziej i wcale mi nie urosły. Ta jest takim bonusem od losu. Za to, że często daję roślinom drugie życie i przygarniam te, które ktoś wywalił. 3 lata temu wczesną wiosną przygarnęłam całą reklamówkę różnych cebulek. Nawet nie wiedziałam co z nich wyrośnie. Wszystkie te znajdy posadziłam na jednej rabacie. W zeszłym roku swoim kwitnieniem zaskoczyła mnie kamasja i mała lilia królewska. A rok wcześniej biała cebulica hiszpańska.
Dziękuję Ketmio! Oby szybko się rozrastała. Ja Tobie też życzę udanego sezonu.
Marysiu pw przeczytałam. Zdążysz zobaczyć na pewno, bo większość moich krokusów to dopiero zielone "miotełki" :wink:
Miiriam - nie dziękuj. Oczywiście nazbieram. Jednak na kwiaty z nich będziesz musiała poczekać ze 2-3 lata chyba...
Aniu - ismenę kupowałam w ogrodniczym na Sadowej. Tu na Maja chyba już nic nie będę kupowała. Nie dość, że mają dość drogo to dużo pomyłek.
Niestety nie Halinko, nie w markecie. Gdybyś bardzo chciała to mogę tam zajrzeć i Ci kupić. Jednak przesyłka podniesie koszt cebuli, która i tak nie jest taka tania.

Wczoraj dostałam swoje lilie od pana P. Wiecie co...żenada. Jestem rozczarowana. Niektóre tak małe, że szanse na kwitnienie są niewielkie. Chyba ostatni raz tam zamawiałam. Zobaczę jeszcze latem jak będzie ze zgodnością odmian. Forum zrobiło Mu taką reklamę, że przerosło to Jego możliwości. Wieczorem wstawię zdjęcia niektórych cebulek, bo to nie są cebule.
Zjem coś tylko i zaraz znów idę walczyć na działkę. Na koniec zostawiam zdjęcie pierwszej pracowitej pszczółki:

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No nie strasz, bo ja jeszcze nic od P nie dostałam a też miałam zamówione u niego lilie a nawet kilka liliowców.
Jak taka żenada, to lepiej, żeby nic nie wysyłał, zamiast robić sobie taką reklamę.
No to zaczynam się martwić.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”