Sezon 2007 i 2008
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
OK! - wklejam stare zdjęcia, ale jedynie dlatego, że wątpisz w to że jest piękny?Jurek pisze:Wklej fotkę kwitnącego bałtyku z ubiegłego roku,jestem ciekaw czy faktycznie jest taki piekny,jak mówisz

(a co do oceny czy jest czy nie jest piękny to oczywiście decydują o tym własne upodobania)

Dodatkowa informacja - kwiaty mają średnicę 15-18 cm.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Pojawiaja się nowe powojniki;
Clematis "Nelly Moser"

Clematis "Multi Blue"

Clematis "Nelly Moser"

Clematis "Multi Blue"

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
A kto widział nowy powojnik Mazury? Na stronach Clematisa w nowościach jest opisany jako nowa odmiana, ale w żadnym sklepie jeszcze nic o tym nie słyszeli. Pisałam nawet do Kalisiaka, ale też nie mają. A może gdzieś już jest do zdobycia???
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
18,50 zł+koszty przesyłki i jest Twój.Jeszcze są w szkółce,w której sie zaopatruję.Z tych nowości widziałem jeszcze Bieszczady,był Wałęsa i Popiełuszko,ale już rozsprzedane.Jest też na pewno Mazowsze i wiele innych,ale starszych odmian,np. Hania,Barbara,Countess of Lovelace,Barbara Dibley, (ponoć ogromne kwiaty).Są też japońskie odmiany,miedzy innymi Omoshiro i Fuijmusume i wiele innych.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Jurku, z nieba mi spadasz 
Poproszę!!! Bardzo ślicznie poproszę
Koniecznie Mazury, Mazowsze też może być.
Mam już bylinowy Arabella (1994) z Grupy Integrifolia x2, mam Gipsy Queen i jeszcze jeden, karminowy, ale nie pamiętam nazwy odmiany, a etykietki zostawiłam na działce, więc teraz nie sprawdzę. Wszystko to są ubiegłotygodniowe zakupy w jednym sklepie ogr. w Olsztynie
A ten tydzień przeznaczyłam na szukanie w W-wie i okolicach reszty powojników, szukam, szukam, jeżdżę, koresponduję i ... i klops!
A chciałabym jeszcze mieć cztery sztuki:
- Clematis mandschurica Grupa Flammula-Recta, bylinowy albo Powojnik wonny x aromatica Grupa Flammula-Recta, bylinowy (fiolet)
- Clematis Marie Boisselot' ('Mevrouw Le Coultre') albo 'Matka Siedliska', albo Clematis Grupa Vitalba 'Paul Farges' (SUMMER SNOW), botaniczny, albo inny z białych powtarzających kwitnienie (albo dwa z nich)
- Niobe, Wyszyński, Solidarność, Syrena, Ernest Markham, albo inny z czerwonych długokwitnących albo powtarzających kwitnienie.
Ale mam życzenia, prawda? Jurku, jeśli nadal nie wycofujesz się z propozycji kupna i przesłania pnączy, to ja jestem tym bardziej chętna
Ty mi na priva daj namiary, nr r-ku itd, a ja dam Ci swój adres. A może masz inne propozycje?

Poproszę!!! Bardzo ślicznie poproszę

Mam już bylinowy Arabella (1994) z Grupy Integrifolia x2, mam Gipsy Queen i jeszcze jeden, karminowy, ale nie pamiętam nazwy odmiany, a etykietki zostawiłam na działce, więc teraz nie sprawdzę. Wszystko to są ubiegłotygodniowe zakupy w jednym sklepie ogr. w Olsztynie

A chciałabym jeszcze mieć cztery sztuki:
- Clematis mandschurica Grupa Flammula-Recta, bylinowy albo Powojnik wonny x aromatica Grupa Flammula-Recta, bylinowy (fiolet)
- Clematis Marie Boisselot' ('Mevrouw Le Coultre') albo 'Matka Siedliska', albo Clematis Grupa Vitalba 'Paul Farges' (SUMMER SNOW), botaniczny, albo inny z białych powtarzających kwitnienie (albo dwa z nich)
- Niobe, Wyszyński, Solidarność, Syrena, Ernest Markham, albo inny z czerwonych długokwitnących albo powtarzających kwitnienie.
Ale mam życzenia, prawda? Jurku, jeśli nadal nie wycofujesz się z propozycji kupna i przesłania pnączy, to ja jestem tym bardziej chętna

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z białych mają tylko pełnokwiatowego Duchess of Edinburgh-a z botanicznych być może są jakieś białe,inne kolory widziałem na pewno. Niobe też raczej jest,Solidarność na pewno była...najlepiej będzie,jak jutro sprawdzę na miejscu i pozapisuję co maja na stanie,a Ty sobie w spokoju dokonasz wyboru.
Jeśli Ci nie jest pilno z tym białym-to mógłbym do jesieni ukorzenić Ci tę odmianę i może byśmy się powymieniali
Jeśli Ci nie jest pilno z tym białym-to mógłbym do jesieni ukorzenić Ci tę odmianę i może byśmy się powymieniali

- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Zauważyłem nowy komunikat przy próbie zmiany postu .
"Zezwolona jest Autorowi zmiana (edycja) postu, jedynie w ciągu 1300 minut od jego utworzenia".
Jest to dużo lepiej niż 600 minut, ale dla mnie jeszcze za mało, znowu nie zdążyłem wkleić lub wymienić na lepsze zdjęcia w poprzedniej wiadomości (Może tak zezwolić zmieniać ostatni post
- tak to jest dać komuś palec, to będzie chciał całą rękę
).
w takim razie jeszcze raz w lepszym ujęciu.
Clematis "Nelly Moser"

Clematis "Multi Blue"

I rozwijający się (choć nie do końca jeszcze wybarwiony) The President

"Zezwolona jest Autorowi zmiana (edycja) postu, jedynie w ciągu 1300 minut od jego utworzenia".
Jest to dużo lepiej niż 600 minut, ale dla mnie jeszcze za mało, znowu nie zdążyłem wkleić lub wymienić na lepsze zdjęcia w poprzedniej wiadomości (Może tak zezwolić zmieniać ostatni post

w takim razie jeszcze raz w lepszym ujęciu.
Clematis "Nelly Moser"

Clematis "Multi Blue"

I rozwijający się (choć nie do końca jeszcze wybarwiony) The President

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Mrozów u mnie nie było i żadnych zniszczeń z tego powodu. Deszcz od tygodnia to tak na prawdę tylko na mapie pogody (trochę popada i długa przerwa) jest okropnie suchoEwelina pisze:Andrzeju, pięknie już tam u Ciebie kwitną clematisy(musi być cieplej ).

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Wszystkie zdjęcia poza Clematis Bałtyk są z tego roku, (powojniki, które zakwitły są posadzone w zacisznym miejscu - inne są jeszcze w pąkach)Erazm pisze:Piękne powojniki. Czy to zdjęcia z tego roku? Moje jeszcze nie kwitną.
poniżej Clematis x hybrida "Bałtyk" już z tego roku:

Już ładnie rozwinięty Clematis "the president"
(niestety mój aparat nie oddaje w pełni barwy jego kwiatów - są aksamitne ciemno niebieski prawie fioletowe)

I coś nowego w tym roku Clematis "Denny's Double"

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,