Sezon 2007 i 2008

Powojniki
ODPOWIEDZ
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wklej fotkę kwitnącego bałtyku z ubiegłego roku,jestem ciekaw czy faktycznie jest taki piekny,jak mówisz :)
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jurek pisze:Wklej fotkę kwitnącego bałtyku z ubiegłego roku,jestem ciekaw czy faktycznie jest taki piekny,jak mówisz :)
OK! - wklejam stare zdjęcia, ale jedynie dlatego, że wątpisz w to że jest piękny? :shock:
(a co do oceny czy jest czy nie jest piękny to oczywiście decydują o tym własne upodobania) :wink:
Dodatkowa informacja - kwiaty mają średnicę 15-18 cm.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

jeszcze nie mam powojników ,chcę posadzić w tym roku ,czy dają sobie radę bez pergoli?
chciałam posadzić przu tui albo przy świerku
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Spokojnie możesz posadzić przy tui i przy każdym krzaku ,będzie to naturalna podpora.
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Pojawiaja się nowe powojniki;

Clematis "Nelly Moser"

Obrazek

Clematis "Multi Blue"

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja Nelly jeszcze w pąkach,za to Omoshiro i Barbara Dibley rozkwitnią na dniach-jestem ciekawy ich kwiatów,na fotkach wyglądają ciekawie.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

A kto widział nowy powojnik Mazury? Na stronach Clematisa w nowościach jest opisany jako nowa odmiana, ale w żadnym sklepie jeszcze nic o tym nie słyszeli. Pisałam nawet do Kalisiaka, ale też nie mają. A może gdzieś już jest do zdobycia???
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

18,50 zł+koszty przesyłki i jest Twój.Jeszcze są w szkółce,w której sie zaopatruję.Z tych nowości widziałem jeszcze Bieszczady,był Wałęsa i Popiełuszko,ale już rozsprzedane.Jest też na pewno Mazowsze i wiele innych,ale starszych odmian,np. Hania,Barbara,Countess of Lovelace,Barbara Dibley, (ponoć ogromne kwiaty).Są też japońskie odmiany,miedzy innymi Omoshiro i Fuijmusume i wiele innych.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Jurku, z nieba mi spadasz :D

Poproszę!!! Bardzo ślicznie poproszę :) Koniecznie Mazury, Mazowsze też może być.

Mam już bylinowy Arabella (1994) z Grupy Integrifolia x2, mam Gipsy Queen i jeszcze jeden, karminowy, ale nie pamiętam nazwy odmiany, a etykietki zostawiłam na działce, więc teraz nie sprawdzę. Wszystko to są ubiegłotygodniowe zakupy w jednym sklepie ogr. w Olsztynie :) A ten tydzień przeznaczyłam na szukanie w W-wie i okolicach reszty powojników, szukam, szukam, jeżdżę, koresponduję i ... i klops!

A chciałabym jeszcze mieć cztery sztuki:
- Clematis mandschurica Grupa Flammula-Recta, bylinowy albo Powojnik wonny x aromatica Grupa Flammula-Recta, bylinowy (fiolet)
- Clematis Marie Boisselot' ('Mevrouw Le Coultre') albo 'Matka Siedliska', albo Clematis Grupa Vitalba 'Paul Farges' (SUMMER SNOW), botaniczny, albo inny z białych powtarzających kwitnienie (albo dwa z nich)
- Niobe, Wyszyński, Solidarność, Syrena, Ernest Markham, albo inny z czerwonych długokwitnących albo powtarzających kwitnienie.

Ale mam życzenia, prawda? Jurku, jeśli nadal nie wycofujesz się z propozycji kupna i przesłania pnączy, to ja jestem tym bardziej chętna :) Ty mi na priva daj namiary, nr r-ku itd, a ja dam Ci swój adres. A może masz inne propozycje?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z białych mają tylko pełnokwiatowego Duchess of Edinburgh-a z botanicznych być może są jakieś białe,inne kolory widziałem na pewno. Niobe też raczej jest,Solidarność na pewno była...najlepiej będzie,jak jutro sprawdzę na miejscu i pozapisuję co maja na stanie,a Ty sobie w spokoju dokonasz wyboru.
Jeśli Ci nie jest pilno z tym białym-to mógłbym do jesieni ukorzenić Ci tę odmianę i może byśmy się powymieniali :)
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Zauważyłem nowy komunikat przy próbie zmiany postu .
"Zezwolona jest Autorowi zmiana (edycja) postu, jedynie w ciągu 1300 minut od jego utworzenia".
Jest to dużo lepiej niż 600 minut, ale dla mnie jeszcze za mało, znowu nie zdążyłem wkleić lub wymienić na lepsze zdjęcia w poprzedniej wiadomości (Może tak zezwolić zmieniać ostatni post :?: - tak to jest dać komuś palec, to będzie chciał całą rękę :lol: ).
w takim razie jeszcze raz w lepszym ujęciu.

Clematis "Nelly Moser"

Obrazek

Clematis "Multi Blue"

Obrazek

I rozwijający się (choć nie do końca jeszcze wybarwiony) The President
Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Mam 2 z Twoich wymienionych ,pąki są i to dużo ,ale u mnie jeszcze nie kwitną :cry: :cry: :cry:
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ewelina pisze:Andrzeju, pięknie już tam u Ciebie kwitną clematisy(musi być cieplej ).
Mrozów u mnie nie było i żadnych zniszczeń z tego powodu. Deszcz od tygodnia to tak na prawdę tylko na mapie pogody (trochę popada i długa przerwa) jest okropnie sucho :evil:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

U mnie już kwitną takie:
Multi Blue

Obrazek

i ten bez nazwy :( ,czy ktos zna jego nazwę?

Obrazek

Już znamy nazwę, Markham's Pink?
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Erazm pisze:Piękne powojniki. Czy to zdjęcia z tego roku? Moje jeszcze nie kwitną. :cry:
Wszystkie zdjęcia poza Clematis Bałtyk są z tego roku, (powojniki, które zakwitły są posadzone w zacisznym miejscu - inne są jeszcze w pąkach)
poniżej Clematis x hybrida "Bałtyk" już z tego roku:

Obrazek

Już ładnie rozwinięty Clematis "the president"
(niestety mój aparat nie oddaje w pełni barwy jego kwiatów - są aksamitne ciemno niebieski prawie fioletowe)

Obrazek

I coś nowego w tym roku Clematis "Denny's Double"

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”