Ciasto na pierogi - jakie?
- krzysztofkhn
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2020
 - Od: 15 wrz 2008, o 09:21
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Łódź
 
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
Naleweczko, Mariolko, Elżbietko !
Pewnie, że można nadziewać naleśniki, ale jak powiedziała Mariola, najlepiej w formie krokietów, a jeszcze lepiej kopert, i na patelnie z nimi. Na złoty kolor.
Dziewczyny, można jeszcze zrobić ich dużo, dużo i do zamrażalnika z nimi, a później do mikrofali z opiekaczem.
			
			
									
						
							Pewnie, że można nadziewać naleśniki, ale jak powiedziała Mariola, najlepiej w formie krokietów, a jeszcze lepiej kopert, i na patelnie z nimi. Na złoty kolor.
Dziewczyny, można jeszcze zrobić ich dużo, dużo i do zamrażalnika z nimi, a później do mikrofali z opiekaczem.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
			
						Krzysztof Khn.
- Nalewka
 - Przyjaciel Forum

 - Posty: 6500
 - Od: 30 paź 2006, o 12:42
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Działka na Warmii
 
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
No i znowu mam ślinotok... Dziś chyba zrobię naleśniki... może z białym serem? na słono? na słodko? (robić pierogów mi się nie chce...)
Ale na naszym bazarku z rok temu otworzyła się maleńka pierogarnia, robią pierogi z kapustą i grzybkami, serem białym, albo żółtym, z soczewicą, ziemniakami i szpinakiem, z jabłkami, ruskie, z mięsem, z makiem i rodzynkami, z ciasta zwykłego, zielonego albo żółtego, jednym słowem różne, najróżniejsze... Wystarczy iść i kupić. Niestety każda sztuka kosztuje złotówkę, bo kilogram cenią na dwadzieścia złotych z małym dodatkiem, a na kilogram "wchodzi" ok. 20 sztuk. I jest to i tak dość tanio, szczególnie biorąc pod uwagę jakość; smak, zapach, różnorodność i świeżość (robią na miejscu i "na widoku" czyli dokładnie widać, jak ciasto jest wałkowane wałkiem, jak nakładany jest farsz z wielkiego gara itd)
 
A ciasto na pierogi robią z mąki szymanowskiej z letnią wodą. I już. I pierogi są świetne
			
			
									
						
							Ale na naszym bazarku z rok temu otworzyła się maleńka pierogarnia, robią pierogi z kapustą i grzybkami, serem białym, albo żółtym, z soczewicą, ziemniakami i szpinakiem, z jabłkami, ruskie, z mięsem, z makiem i rodzynkami, z ciasta zwykłego, zielonego albo żółtego, jednym słowem różne, najróżniejsze... Wystarczy iść i kupić. Niestety każda sztuka kosztuje złotówkę, bo kilogram cenią na dwadzieścia złotych z małym dodatkiem, a na kilogram "wchodzi" ok. 20 sztuk. I jest to i tak dość tanio, szczególnie biorąc pod uwagę jakość; smak, zapach, różnorodność i świeżość (robią na miejscu i "na widoku" czyli dokładnie widać, jak ciasto jest wałkowane wałkiem, jak nakładany jest farsz z wielkiego gara itd)
A ciasto na pierogi robią z mąki szymanowskiej z letnią wodą. I już. I pierogi są świetne
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
			
						- Elizabetka
 - Przyjaciel Forum

 - Posty: 8473
 - Od: 4 lip 2006, o 20:04
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Śląsk
 
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
Pozwolę sobie dodać, że na farsz do pierogów ruskich używam ziemniaków gotowanych w mundurkach.
A pierogi robię podobnie jak 100krotka.
			
			
									
						
										
						A pierogi robię podobnie jak 100krotka.
- krzysztofkhn
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2020
 - Od: 15 wrz 2008, o 09:21
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Łódź
 
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
Elżbietko !
Tyż dobrze. Mam tylko nadzieje, że "uczciwie" przyprawiasz.
			
			
									
						
							Tyż dobrze. Mam tylko nadzieje, że "uczciwie" przyprawiasz.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
			
						Krzysztof Khn.
- Elizabetka
 - Przyjaciel Forum

 - Posty: 8473
 - Od: 4 lip 2006, o 20:04
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Śląsk
 
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
A jakże Krzysztofie pieprzu nie żałuję. 
			
			
									
						
										
						- krzysztofkhn
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2020
 - Od: 15 wrz 2008, o 09:21
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Łódź
 
- agnesik12
 - 200p

 - Posty: 299
 - Od: 31 sty 2008, o 10:25
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: łódzkie
 
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
krzysztofkhn dziękuję za podpowiedź! na pewno wypróbuję! pierożki pierwszorzędna rzecz! te naleśniki to też jakiś pomysł! no ale w końcu wieczory są długie i ciemne i można odrobinę czasu na pierożki znaleźć!
Elizabetko! ten pomysł ziemniaków w mundórkach super! na pewno inny zapach takich pierożków!
			
			
									
						
							Elizabetko! ten pomysł ziemniaków w mundórkach super! na pewno inny zapach takich pierożków!
Agnieszka
			
						- Elizabetka
 - Przyjaciel Forum

 - Posty: 8473
 - Od: 4 lip 2006, o 20:04
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Śląsk
 
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
agnesik12....zapach i przede wszystkim smak....skórka nie pozwala wymyć środka 
			
			
									
						
										
						- tara
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 13137
 - Od: 16 mar 2008, o 22:01
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Koszalin
 
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
podnoszę temat - zbliżają się święta wiadomo pierożki, uszka w mojej rodzinie muszą być!!!!!!!!!
podam swój przepis dziś akurat robiłam oczywiście z 2,5 kg mąki bo dziwnie mój synek "dorwał" okazję - płucka hahaha, jeśli nie zanudzę to dam fotki
Ciasto:
robię z 2-3 kg mąki, jak ciasto zostaje mrożę i potem mam jak znalazł..........
mąkę koniecznie przesiewam przez sito, dzis ciasto nie zostało a wyszło ooooo i jeszcze trochę
  
2-3 kg mąki oczywiście można mniej zależy ile chcemy
5 jaj rozbełtać
4-5 łyżki oleju
4-5 szkl.wody - woda zależna jest od ilości mąki
szczyptę soli

w przesianej mące robimy dołek, dodajemy jajka/rozbełtane/, olej, sól


[/img]https://lh4.googleusercontent.com/-TWaZ ... G_0013.JPG[/img]
teraz to jest b.ważne: ręką w jedną stronę powoli łączę jajka z mąką, następnie dodaje wodę - ciągle mieszam w jedna stronę :




kiedy na ściankach mąki jest jest niewiele wówczas ugniatam ciasto


W garnku do wody dodaję sól, kilka kropel oleju, gotuję jak wyjdą na powierzchnie ok 10 minut, następnie zalewam zimną wodą, wyłączam gaz i po 5 minutach wyjmuję na talerz a teraz jak kto woli dodaję przysmażoną cebulę ze słoniną lub pozostawia z wody, to już kwestia smaku.

ciasto powinno być sprężyste, nie twarde!
dalej to już proste:


przy klejeniu pierożka maczam ręce w mące, lepiej się klei


nie podaję mojego przepisu na farsz, bo to jest wątek "ciasto pierogowe"
			
			
									
						
										
						podam swój przepis dziś akurat robiłam oczywiście z 2,5 kg mąki bo dziwnie mój synek "dorwał" okazję - płucka hahaha, jeśli nie zanudzę to dam fotki
Ciasto:
robię z 2-3 kg mąki, jak ciasto zostaje mrożę i potem mam jak znalazł..........
mąkę koniecznie przesiewam przez sito, dzis ciasto nie zostało a wyszło ooooo i jeszcze trochę
2-3 kg mąki oczywiście można mniej zależy ile chcemy
5 jaj rozbełtać
4-5 łyżki oleju
4-5 szkl.wody - woda zależna jest od ilości mąki
szczyptę soli
w przesianej mące robimy dołek, dodajemy jajka/rozbełtane/, olej, sól
[/img]https://lh4.googleusercontent.com/-TWaZ ... G_0013.JPG[/img]
teraz to jest b.ważne: ręką w jedną stronę powoli łączę jajka z mąką, następnie dodaje wodę - ciągle mieszam w jedna stronę :
kiedy na ściankach mąki jest jest niewiele wówczas ugniatam ciasto
W garnku do wody dodaję sól, kilka kropel oleju, gotuję jak wyjdą na powierzchnie ok 10 minut, następnie zalewam zimną wodą, wyłączam gaz i po 5 minutach wyjmuję na talerz a teraz jak kto woli dodaję przysmażoną cebulę ze słoniną lub pozostawia z wody, to już kwestia smaku.
ciasto powinno być sprężyste, nie twarde!
dalej to już proste:
przy klejeniu pierożka maczam ręce w mące, lepiej się klei
nie podaję mojego przepisu na farsz, bo to jest wątek "ciasto pierogowe"
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
Ja mam często problem z lepieniem pierogów czytam mnóstwo artykułów w internecie na ten temat np ten: zmoderowane, szarotka66 ale i tak mi się nie udaje. 
			
			
									
						
							Regulamin Forum
			
						Re: Ciasto na pierogi - jakie?
Ratunku!! Skorzystam z tego wątku, może tu ktoś teraz zajrzy - czym zagęścić farsz do pierożków z serka mascarpone+szpinak+ciut czosnku (sól, pieprz) - wyszedł mi za rzadki...
			
			
									
						
										
						- jokaer
 - -Moderator Forum-.

 - Posty: 7606
 - Od: 14 lut 2008, o 08:21
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
 
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
Bułką tartą, skrobią kukurydzianą.
			
			
									
						
							Pozdrawiam- Jola   Spis treści w uprawie warzyw 
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
			
						----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
jokaer bardzo dziękuję. Jeszcze wczoraj mnie olśniło i dodałam startego parmezanu i sera 'Szafir' - wyszło jak trzeba, a w smaku pycha.
			
			
									
						
										
						- jokaer
 - -Moderator Forum-.

 - Posty: 7606
 - Od: 14 lut 2008, o 08:21
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
 
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
No powiem Ci, że też mi na myśl przyszedł jakiś ser żółty.
			
			
									
						
							Pozdrawiam- Jola   Spis treści w uprawie warzyw 
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
			
						----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
A widzisz  
  ser to był dobry pomysł, bo po ugotowanie farsz dobrze się trzyma.  Wyszły b. smaczne, już ugotowane, bo jutro pójda na patelnię. Nadziewałam rękawem w tą foremkę j https://www.google.pl/search?q=foremka+ ... Y9FCxgEvtM : Minuta pięć i gotowe.
			
			
									
						
										
						

 
		
