Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 13:16

Post »

W zasadzie tylko do tego momentu jestem w stanie wyhodować zimą bazylię w domu. Dalej nawet popikowana i przesadzona nie rośnie najlepiej. Moim zdaniem zimą jest za krótki dzień-za mało słońca- i dlatego u mnie nie rośnie. Latem na ogrodzie jest najdorodniejsza.
Ale chętnie poduczę się i spróbuję ponownie.

Pozdrawiam Marta:)
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Awatar użytkownika
krusz
50p
50p
Od: 2 gru 2007, o 12:54
Kontakt:

Post »

ja posiałem bazylię w styczniu zdaje się i ma piękne listki wielkości połowy pudełka od zapałek :) Ale tylko na południowym oknie... na zachodnim i wschodnim kiepsko rośnie...
Awatar użytkownika
krusz
50p
50p
Kontakt:

Post »

może i tak, ale ja też przypadkiem posiałem w kwiatowej i przesadziłem jak wzeszły na 2-3cm do kompostu... dla zdrowotności :P
mia63
100p
100p
Od: 3 gru 2006, o 22:56

Post »

Bazylia nie może mieć za mokro, trzeba na to uważać. W ubiegłym roku miałam wysiana bazylię, pięknie rosła, co jakiś czas ją skubałam, by się ładnie rozkrzewiała.
Po jakimś miesiącu bazylia zaczęła mi schnąć, nie wiem co było przyczyną.Wydaje mi się, że to woda spowodowała schnięcie roślinki.
Na ziemi i na doniczce zauważyłam biały nalot, czy to była jakaś wytrącona z wody sól?Może woda była "twarda"? Mojej znajomej bazylia w ogóle nie nie chce rosnąć.
pozdrawiam serdecznie
Ula R
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p
Od: 18 mar 2008, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tam na zachodnim trzymam i dobrze rośnie ;] też w tamtym roku przelałem trochę i liście odpadały no ale człowiek uczy się na błędach ;]
kayah
100p
100p
Od: 28 sty 2008, o 19:04

Post »

Witam.

Ja wysiałam bazylię jakiś czas temu, wzeszła bardzo szybko a teraz pięknie rośnie. Stoi na oknie zachodnim, nie stosowałam żadnej folii a i tak wzeszła bardzo szybko.

Pozdrawiam

kayah
filip11
200p
200p
Od: 9 mar 2007, o 17:19
Kontakt:

Post »

Moja bazylia również wzeszła bardzo szybko, bo po równym tygodniu od posiania, bez stosowania żadnych szklarenek. Nie sprawia trudności w uprawie, a jak dobrze wiemy jest przydatna w kuchni :D, więc polecam uprawę.

A tak prezentuje się obecnie:
Obrazek
Obrazek
weiner pisze:Niedawno posiałem bazylię z nasion, po około tygodniu było już widać małe roślinki (wcześniej doniczkę przykryłem oczywiście folią z dizurami). Teraz bazylia wygląda mniej więcej tak: Obrazek
Weiner za gęsto posadziłeś swoją bazylię, polecam rozsadę. Chyba, że już to zrobiłeś? Moja mama też kiedyś posiała bazylię bardzo gęsto, i roślinki słabo rosły i były małe. To tylko taka mała uwaga :wink:.
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p

Post »

już rozsadziłem z tydzień temu i mi się wszystkie przyjęły ładnie ;)
Awatar użytkownika
krusz
50p
50p
Kontakt:

Post »

W takim razie nie wiem już dlaczego mojej mamie na zachodnim nie chce rosnąć, a nam na południowym śmiga równo :P
kayah
100p
100p
Od: 28 sty 2008, o 19:04

Post »

A moja bazylia wygląda następująco:

Obrazek

Muszę ją przesadzic bo jest zbyt gęsta :D
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15

Post »

Ja zasadziłem około tydzień temu w czterech doniczkach i dzisiaj zauważał pierwsze kiełki. A akurat wczoraj ściągnęłem z niej folię. Mam nadzieję, że na lato nie będę musiał ganiać do sklepu po świerzą bazylię, tylko będę miał swoją...
mia63
100p
100p
Od: 3 gru 2006, o 22:56

Post »

Do jakich dań dodajecie bazylię?
pozdrawiam serdecznie
Ula R
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p

Post »

heh żadne ze mnie kucharz ale np. do sosu do spagetti dodaję, często do sałatek, zwłaszcza pomidorów ze śmietaną i mizerii ;) W sumie najlepiej to samemu spróbować bo każdemu co innego spakuje, jednemu może dane połączenie pasować a drugiemu już nie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja swoją bazylię trzymam cały rok na oknie w kuchni - a latem zawsze wystawiam ją na balkon. pięknie się rozkrzewia, zwłaszcza, że zima obskubana jest na maks. Na pewno świeże powietrze i słońce dobrze jej robią - to widać. :-)
Podlewam ja często - nie lubi jak ma za sucho, wtedy tez listki jej "więdną". Jeszcze mi sie nie zdarzyło "przelać" bazylii - moja zawsze piję wodę, jakby była na "wiecznym kacu" :lol:
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p

Post »

moja wodę też kocha ale w kuchni jej trzymać nie mogę bo mam północne okno :/ ale za to balkon zachodnio południowy więc w lecie ma przez pół dnia słońce ;) sadzisz co roku czy udało ci się przezimować bazylię?
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”