Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
- Siedmiokropka
- 100p
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
W zasadzie tylko do tego momentu jestem w stanie wyhodować zimą bazylię w domu. Dalej nawet popikowana i przesadzona nie rośnie najlepiej. Moim zdaniem zimą jest za krótki dzień-za mało słońca- i dlatego u mnie nie rośnie. Latem na ogrodzie jest najdorodniejsza.
Ale chętnie poduczę się i spróbuję ponownie.
Pozdrawiam Marta:)
Ale chętnie poduczę się i spróbuję ponownie.
Pozdrawiam Marta:)
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Bazylia nie może mieć za mokro, trzeba na to uważać. W ubiegłym roku miałam wysiana bazylię, pięknie rosła, co jakiś czas ją skubałam, by się ładnie rozkrzewiała.
Po jakimś miesiącu bazylia zaczęła mi schnąć, nie wiem co było przyczyną.Wydaje mi się, że to woda spowodowała schnięcie roślinki.
Na ziemi i na doniczce zauważyłam biały nalot, czy to była jakaś wytrącona z wody sól?Może woda była "twarda"? Mojej znajomej bazylia w ogóle nie nie chce rosnąć.
Po jakimś miesiącu bazylia zaczęła mi schnąć, nie wiem co było przyczyną.Wydaje mi się, że to woda spowodowała schnięcie roślinki.
Na ziemi i na doniczce zauważyłam biały nalot, czy to była jakaś wytrącona z wody sól?Może woda była "twarda"? Mojej znajomej bazylia w ogóle nie nie chce rosnąć.
pozdrawiam serdecznie
Ula R
Ula R
-
- 200p
- Od: 9 mar 2007, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Moja bazylia również wzeszła bardzo szybko, bo po równym tygodniu od posiania, bez stosowania żadnych szklarenek. Nie sprawia trudności w uprawie, a jak dobrze wiemy jest przydatna w kuchni
, więc polecam uprawę.
A tak prezentuje się obecnie:

.

A tak prezentuje się obecnie:

Weiner za gęsto posadziłeś swoją bazylię, polecam rozsadę. Chyba, że już to zrobiłeś? Moja mama też kiedyś posiała bazylię bardzo gęsto, i roślinki słabo rosły i były małe. To tylko taka mała uwaga

-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Onak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja swoją bazylię trzymam cały rok na oknie w kuchni - a latem zawsze wystawiam ją na balkon. pięknie się rozkrzewia, zwłaszcza, że zima obskubana jest na maks. Na pewno świeże powietrze i słońce dobrze jej robią - to widać.
Podlewam ja często - nie lubi jak ma za sucho, wtedy tez listki jej "więdną". Jeszcze mi sie nie zdarzyło "przelać" bazylii - moja zawsze piję wodę, jakby była na "wiecznym kacu"

Podlewam ja często - nie lubi jak ma za sucho, wtedy tez listki jej "więdną". Jeszcze mi sie nie zdarzyło "przelać" bazylii - moja zawsze piję wodę, jakby była na "wiecznym kacu"

Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie