To mój autorski
przepis na podudzie z indyka pieczone pod jogurtem .
Nadaje się do przygotowywania w trakcie diety Protal. Mięso po upieczeniu jest naprawdę pyszne. Można jeść na ciepło i zimno. Przy tym, pieczone jest bez kropli tłuszczu.
Składniki
* 1 podudzie indycze / ok. 85 dkg/
* 2,5 dużej cebuli
* 4 łyzki jogurtu naturalnego
* przyprawy : sól, pieprz, majeranek, papryka,sos sojowy / kilka kropli/
także : " piekarnik foliowy " z zapinką
* ściągamy skórę z całości mięsa
* podudzie nacieramy mieszanką soli, pieprzu i majeranku odstawiamy na 1 godz. do lodówki
* włączamy piekarnik na 200 st C / termoobieg /
* cebule kroimy w grubsze plastry
* jogurt mieszamy z odrobinką soli, pieprzu , papryki,sosu sojowego i majeranku
* podudzie wkładamy do worka, smarujemy dokładnie wierzch jogurtem i obkładamy plastrami cebuli
* wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. 40 min., z tym, że po ok.40 min. worek z mięsem z odwracamy na drugą stronę / górą do dołu / - wtedy zmniejszamy temp.do 180 st.C
* po wyjęciu z piekarnika otwieramy worek i przekładamy mięso na talerz, aby nie stało w wytworzonym w trakcie pieczenia sosie
